Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ventspils novadā astoņas daudzbērnu ģimenes šogad kļuvušas vēl kuplākas

Labas ziņas saņemtas no biedrības J3 aprūpētajiem Ventspils novada pagastiem, kur 2015.gadā noticis ievērojams dzimstības pieaugums daudzbērnu ģimenēs, portālu Diena.lv informēja biedrības pārstāvji.

Kopumā četros Ventspils pagastos – Ancē, Jūrkalnē, Puzē un Užavā - apzināti astoņi bērni, kuri pasaulē nākuši kā trešie vai ceturtie savās ģimenēs. Visiem priekšā ir Ances pagasts, kurā šobrīd dzīvo četras laimīgās daudzbērnu ģimenes. Salīdzinājumam – pērn Ancē vēl bija tikai divas daudzbērnu ģimenes.

Biedrības pārstāvis Aigars Ālītis, vērtējot būtisko dzimstības pieaugumu,  aicina turīgos novada iedzīvotājos ziedot biedrībai J3, lai atbalstītu potenciālās daudzbērnu ģimenes. 

Jūrkalnes draugu grupa, kurā ietilpst mūziķis Igo, Ventspils novada domes deputāts Māris Dadzis,  uzņēmējs Andris Kreislers, Dr. Rauls Vēliņš un citi tikšanās laikā 2010.gadā diskutēja, kā veicināt lauku atdzimšanu un Latvijas izdzīvošanu. Diskusijas rezultātā kā svarīgākais atbalstāmais virziens tika iezīmēts - dzimstības veicināšana un daudzbērnu ģimeņu popularizēšana.

Draugu grupa nolēma lūgt Arņa Kaktiņa un SKDS palīdzību. Grupa nolēma pašām novada sievietēm pajautāt, kas viņām būtu svarīgs, lai laistu pasaulē vēl vienu bērnu. Lai palielinātu pētījuma reprezentabilitāti un datu ticamību, tajā tika iekļauts arī Ances pagasts. Socioloģiskās izpētes rezultātā noskaidrojās, ka viens no svarīgākajiem faktoriem sievietes pozitīvā lēmumā par bērna laišanā pasaulē būtu vienreizējs maksājums 1000 eiro apjomā.

Lai varētu atbalstīt daudzbērnu ģimenes, 2011.gada beigās Jūrkalnes draugu grupa nodibināja sabiedriskā labuma biedrību J3. Nosaukums cēlies no vārdiem "Jūrkalnei trīs bērnus." Sabiedriskā labuma statuss nozīmē, ka biedrībai ir piešķirti nodokļu atvieglojumi un tos var saņemt arī biedrības ziedotāji.  

Biedrība J3 izmaksā vienreizēju maksājumu 1000 eiro apjomā, ja ģimenē Ancē vai Jūrkalnē piedzimst trešais, ceturtais, utt. bērns. Visi biedrības J3 dalībnieki darbojas sabiedriskā kārtā. Ar laiku Ancei un Jūrkalnei ir pievienojusies Užava un Puze.

Saskaņā ar demogrāfu aprēķiniem, lai Latvijas tauta neizmirtu, dzimstības līmenim jābūt 2,4 bērniem uz vienu sievieti reproduktīvā vecumā. Šobrīd Latvijā dzimstības līmenis ir 1,3, ko apstiprināja arī SKDS pētījums Ventspils novadā.

Gada laikā Ventspils novadā piedzimst aptuveni 100 bērnu. Pagājušajā gadā novadā kā trešie vai vairāk bērni ģimenē piedzima 22 bērni. 

Lai pievienotu Užavas lieluma pagastu teritorijai, kurā biedrība J3 varētu atbalstīt potenciālās daudzbērnu ģimenes, nepieciešams savākt līdzekļus trim līdz četriem bērniem. Tie ir papildus 3000-4000 eiro. Visam Ventspils novadam kopā būtu nepieciešams ap 50 000 eiro.

J3 rekvizīti ziedojumiem: 

Biedrība „J3”

Reģ.Nr.: 40008197872 

Banka: AS SWEDBANK

Konta numurs: LV12HABA0551034451679

Maksājuma mērķis: Ziedojums jaundzimušo atbalstam


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas