Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

10. Saeimas deputāti pieļauj kļūdas, dodot svinīgo zvērestu

Dodot Saeimas deputāta svinīgo zvērestu, kas ietilpināts četrās teksta rindiņās, virkne jaunievēlēto 10. Saeimas deputātu pieļāvuši kļūdas, svētdien vēstīja LNT raidījums Top 10.

Zvēresta teksts sastāv no četrām rindiņām un tam ir ne tikai simboliska, bet arī saturiska nozīme, ko apņemas darīt tautas priekšstāvji. Vienīgais, kas deputātu teiktajā var atšķirties - ir tikai vārds solu vai zvēru. "Ņemot vērā, ka ir atsevišķas konfesijās, kur nevar dot zvērestu, gan pilsonības likumā, gan deputātu svinīgajā solījumā paredzēts, ka viņi paši izvēlas – zvērēt vai solīt," skaidroja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Šoreiz svinīgi solīja, nevis zvērēja trešā daļa no deputātiem un katram ir savs izskaidrojums par izdarīto izvēli, kas nebūt nebalstās tikai uz reliģiju.

"Sakarā ar to, ka esmu pareizticīgais, tad zvērēt nedrīkstam. Jo viss atkarīgs no Dieva pozīcijas. Tas ir viens no pārkāpumiem, tāpēc varu solīt, bet zvērēt – neko nevaru," sacīja deputāts Andrejs Klementjevs (SC).

Savukārt deputāte Rita Strode (PLL) skaidroja, ka viņai svarīgs svinīgais solījums. "Dieva priekšā solu būt uzticīga un strādāt Latvijas labā," norādīja R. Strode.

Lai gan svinīgo solījumu deputāti nodeva bez jūtamas aizķeršanās, atkāpes no zvēresta teksta bijušas vismaz divdesmit pieciem deputātiem. Turklāt daži valsts pamatlikumā iekaltos vārdus iemanījušies nolasīt pēc savām sajūtām – izmainot vai izlaižot kādu vārdu. Piemēram, Saeimas deputāta mandātu uz laiku nolikusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, dodot zvērestu, nepateica kādas valsts likumus viņa turpmāk ievēros.

Satversme arī prasa solīt vai zvērēt deputāta pienākumus pildīt "pēc labākās apziņas". Taču "apziņas" vietā septiņi deputāti savus pienākumus solījās pildīt pēc labākas sirdsapziņas.

Par to, vai zvērests dots precīzi, vai ar nelielām atkāpēm, lemj sēdes vadītājs. Bijušais Saeimas priekšsēdētājs, tagad Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) pārliecināts, ka deputātu atkāpes – bijušas nenozīmīgas. "Tas, ka notiek nebūtiskas atkāpes no teksta, nav galvenais. Vilkām ar pirkstu līdzi katra runātāja teiktajam un, ja būtu kas būtisks, ko interpretē citādāk, tad būtu sekojusi reakcija – lūgts nolasīt vēlreiz," skaidroja politiķis.

Citās domās par šiem misēkļiem ir eksperti. Latviešu valodas vārdnīcā skaidri esot rakstīts, ka apziņai un sirdsapziņai – ir atšķirīgas nozīmes. Līdz ar to arī zvēresta nozīme - mainās. "Vārds apziņa varētu būt līdzīgs apzināšanas nozīmei. Deputāts saprot, ko viņš sola un apņemas. Sirdsapziņa vairāk nes sevī tikumisku komponentu un tas ir subjektīvāk. Vairāk atkarīgs no audzināšanas. Apziņa šajā nozīmē – pie pilnas sapratnes vai saprotot, ko es saku, ir precīzāks šāda solījuma elements," sacīja lingvists Andrejs Veisbergs.

Savukārt konstitucionālo tiesību eksperts Lauris Liepa uzskata, ka katram burtam ir jēga. "Pēc būtības jāpieturas pie teksta, kas ir pamatlikumā. Zvērēt nav tikai tradīcija. Tam ir saturiska nozīme. Tas, ko cilvēks ieliek apziņā. Precīzi zvērestu var pildīt tikai tad, ja to precīzi nolasa," viņš skaidro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas