Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

17 interneta kompānijas vienojas par drošības pasākumiem

Pirmo reizi 17 lielākās interneta kompānijas ir parakstījušas Eiropas mēroga nolīgumu par augstāku drošības līmeni, izmantojot sociālo tīklu veidošanas (draugošanās) vietnes, jauniešiem, kuri vēl nav sasnieguši  18 gadu vecumu. Starp šīm interneta kompānijām ir Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe un Zap.lu, informē Eiropas Komisija (EK).

Runa ir, piemēram, par iebiedēšanu tiešsaistē (draudu izteikšana bērniem tīmekļa vietnēs vai ar mobilā tālruņa ziņojumiem), uzmākšanos (pieaugušais cenšas iedraudzēties ar bērnu seksuālas izmantošanas nolūkā) un bērnu iesaistīšanos riskantās situācijās, piemēram, atklājot personisku informāciju.

Šos riskus iecerēts mazināt ar vairākiem pasākumiem: ieviešot viegli izmantojamu ekrāna pogu ziņošanai par neatbilstīgu uzvedību, kas ļauj lietotājam ar viena peles klikšķa palīdzību informēt par cita lietotāja nepiedienīgiem izteikumiem vai darbībām; nodrošinot, ka to tīmekļa vietņu lietotāju, kuri reģistrējušies kā jaunāki par 18 gadiem, tiešsaistes profili un kontaktinformācijas saraksti automātiski tiek noteikti kā "privāta informācija", tādējādi apgrūtinot uzsākt kontaktus ar nepilngadīgajiem; nodrošinot, ka nepilngadīgo lietotāju privātie profili nav pieejami meklēšanai (tīmekļa vietnēs vai ar meklētājprogrammu palīdzību); garantējot, ka privātās dzīves aizsardzībai paredzētās izvēlnes ir viegli ieraugāmas un pieejamas jebkurā laikā, — tādējādi lietotāji var ātri noteikt, vai informācijai, kuru tie dara pieejamu tiešsaistē, var piekļūt tikai viņu draugi vai arī jebkurš lietotājs; atturot mazgadīgos lietotājus no sociālo tīklu pakalpojumu izmantošanas — ja sociālo kontaktu veidošanas vietnes mērķauditorija ir pusaudži, kas vecāki par 13 gadiem, tad būtu jāapgrūtina reģistrēšanās par šo vecumu jaunākām personām.

Sociālo tīklu veidošanas vietnes ir jauns sociāla un ekonomiska rakstura fenomens, tās ir piesaistījušas  41,7 miljonus pastāvīgo lietotāju Eiropā un izmainījušas veidu, kā mēs sazināmies internetā, norāda EK. Sociālo tīklu izmantojums iepriekšējā gada laikā Eiropā ir pieaudzis par 35%, un sagaidāms, ka līdz 2012. gadam lietotāju skaits būs divkāršojies, sasniedzot 107,4 miljonus.

Interneta kompānijām, kas piedāvā sociālo tīklu veidošanas vietnes, līdz 2009. gada aprīlim jāinformē EK par saviem individuālajiem drošības pasākumiem un to, kā tās plāno pasākumus par ko šodien panākta vienošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas