Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

1940.gads Latvijā. Pateiktais un nepateiktais

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
uldis
u
Mēs strādājām komunistu iestādēs, rūpnīcās, kolhozos. Bija taču iespēja pieteikt bada streiku un nestrādāt, kamēr Latvija nav atbrīvota. Katrs desmitais pieaugušais bija LKP biedrs - tātad, labprātīgs kolaboracionists. Berklavs vēl 1988. gadā teica, ka visiem latviešiem jāstājas partijā, lai tādā veidā pasargātu Latviju no pārkrievošanas. Komunistiskā krievu fašisma iekārtā nebija citas iespējas kā strādāt ,pretējā gadijumā bija iespējas nonākt Sibirijā. Varēja tikai izvēlēties vai strādāt fizisku darbu vai garīgu. Garīgu darbu strādājot bija lielas iespējas kļūt par kolaborantu. Es nedomāju ,ka Ulmani var uzskatīt par kolaborantu.Ja kolaborants tiek izsūtīts no Latvijas un nomirst cietumā,tad viņš taču nav kolaborants,un var būt tāda iespēja ka viņu noindē,kā "sociāli bīstamu". Manā skatijumā Ulmaņa lielākā vaina, vai pat var sacīt noziegums ir tas ka viņš izdarija valsts apvērsumu un padzina saimu ,un izveidoja nedemokrātisku iekārtu. Var patikt vai nē,bet rietumos tāda veida iekārtas sauc par fašistiskām. Par Berklavu es neko īpaši sliktu nezinu. Viņš,kad pēc Staļina nāves fašisms mazinājās, iestājās pret Latvijas kolonizāciju, un pēc tam atkal fašismam atgūstoties tika represēts un izsūtīts no Latvijas. Berklavs 1988gadā bija viens no Latvijas Nacionālās Neatkarības Kustības vadītājiem.Protams ,ši kustība vaēja izveidoties ,tikai tad ,kad impērija Gorbačova laikā kļuva demokrātiskāka . Es,būdams LNNK ,meģināju iestāties Latvijas Komunistiskajā partijā.Tas man neizdevās,jo viņi ,laikam, uzskatija ,ka nacionālists tur ir nevēlams.Es nedomāju ,ka visi latvieši ,kas bija kompartijas biedri ,bija kolaboracionisti ,bet daudzi no viņiem slimoja ar "socialistiskā viltus internacionālisma" slimību.
Māris
M
Latvijas patrioti komunistu partijā nestājās,Nekad,
  • 0
  • 1
un
u
... Precedents ir labs: visu, kas tagad notiek, novelt uz Ulmani. Tad novel visu, ja tāds paradums vainu meklēt citos. Un vērot, kā "saskrējās upuri". Labāk parocies Maskavas un Podoļskas arhīvos. Būs vēl viens labs precedents.
Jaņdžs
J
K. Ulmaņa rīciba 1940. g. met ēnu ne tikai uz pēdējiem astoņpadsmit gadiem, kuros skaidri redzama valsts izlaupīšana, bet arī uz nākotni un tās raksturu. Nav nevietā slavēt K. Ulmaņa valdību par to, ka tā savos laikos apturēja bardaku Saeimā un ieveda ekonomijā attīstību, bet arī ir vietā norādīt, ka tas pats K. Ulmanis, demoralizēja latviešus nenovērtējot to, kā glābdams savu dzīvību, viņš kā prezidents iespaidos valsts iedzīvotājus un to nākotni. Ne jau ar Padomiju sadarbojoties K. Ulmanis glāba latviešus, kā dažs labs to skaidro, bet pats sevi. Glābdams savu dzīvību, bet nododot latviešus Padomijas rīcībā, K. Ulmanis radīja piemēru (precidentu) nākotnei, kas tagad izsakās visu aprindu nespējā uzņemties atbildību par valsti kā svētu mantojumu. Pamatā iedzīvotāju neuzticībai šodienas valdībai ir K. Ulmaņa radītais rīcības piemērs, re izvairīties no atbildības kritiskā momentā. Tā kā Ulmanis neupurējās valsts labā, mēs neatceramies, ka valsts tika dibināta ar cilvēku tiešiem upuriem. Otrā pasaules karā nestie latviešu upuri saskrējās ar dažādu motivāciju izskaidrojamiem (arī skaidrojami uz K. Ulmaņa rīcības pamata), un kaut dzīvību upuris bija liels, tas starptautiskās aprindās un līdz ar to mūsu pašu aprindās norakstīts kā zaudējums. Tā nu ir, ka mēs esam aizmirsuši kādu cenu prasa valsts, kuras nozīmei būtu jābūt svētai un ne tikai administratīvai.
un
u
Tie fakti ir Maskavas un Podoļskas arhīvos. Tikai atklātos arhīvos, ja tas tiktu izdarīts, redzēsim nevis Ulmaņa nodevību, bet viņa pareizo rīcību bezizejā (tādu vārdu lieto arī šī raksta autors), lai izglābtu tautu. Bet tu, Jaņdž, savu tēzi par saviem piederīgiem atkārto jau vairākkārt, nekā nepaskaidrodams.
Jaņdžs
J
Nedomāju, ka es uz vienu roku skaitāms, bet esmu viens no tiem, kurš K. Ulmaņa nodevības dēļ zaudēja daudzus piederīgos. Neuzskatu, ka G. Krumiņa pētijums ir interpretācija, bet ir viens no pirmiem soļiem atvert publikai tās faktu grāmatas vākus, kuru sakopoja Latvijas vadonis. Saprotu, ka vēl daudz citi fakti kā Ulmaņa, tā citu grāmatu vākos.
AD
A
Kāpēc TIKAI ŠODIEN parādās šāds t.s. pētījums (patiesībā, nevis pētījums, bet visiem zināmu notikumu INTERPRETĀCIJA atbilstoši autora vēlmēm) un kāpēc tam uzgavilē " žuks" un "bea"? Tāpēc, ka - šodien jau uz vienas rokas pirkstiem ir saskaitāmi tie, kas PAŠI atceras ar Latvijas okupāciju saistītos notikumus un varētu apstrīdēt "pētījumu", - aizvien mazāk paliek to, kuri paši uz savas ādas izbaudīja Latvijas pēckara okupācijas laikus un kas spētu salīdzināt šo rakstu ar toreizējām propagandas publikācijām.
fašistu armija
f
Vai ne, fašistēn?
fašistu armija
f
Gaida, ka tronī atgriežas cars. Pasaulē tomēr visvarenākā Strādnieku armija sarkanā.
Sirakūzietis
S
Daudzi uztraucas par kaut kādu Ulmaņa zaimošanu - tie droši vien nevar izdzīvot bez svētās govs. Jau 1939. gadā bija jāatceras par Latvijas neitralitāti un jāatsaka padomju kara bāzēm, pēc tam kaut vai jākaro ar Krieviju. Mazām valstīm armijas nav domātas, lai uzvaretu karus, bet lai katram iebrucējam uzvara maksātu pēc iespējas dārgi. Somi, norvēģi, holandieši, grieķi ir varoņu tautas, žēl, ka mēs ne.
bea
b
izskatās, ka tā aprobežoto fašistēnu publika, kas agrāk tikai delfos ganījās nu pārmetusies pa uz Dienu. Līdz ar ko Dienas komentāru daāl degrdējās. Autors rosina diskusiju un paceļ nozīmīgu jautājumu, taču valdošais komentētāju vairums pat neapjēdz par ko runa., kladzina kaut stulbības par nodevējiem un karoga zaimošanu. Ja nav ko sacīt, labāk jau būtu paklusējuši, ne te lepojušies ar savu stulbumu.
normunds
n
KATRU DIENU LATVIETIS VAR CĪNĪTIES PAR SAVU ZEMI , TAUTU ! JO MAZĀK BŪS TĀDU AR KALPA - VERGA DVĒSELI , KAS AR KATRU SVEŠINIEKU RUNĀJOT NERUNĀS SAVĀ VALODĀ , JO VAIRĀK BŪS VISĀDU IEBRAUCĒJU - NELEGĀĻU. NESAPROTU , KAS TAGAD TRAUCĒ RUNĀT DZIMTAJĀ VALODĀ ............ ??? KALPS - VERGS - TULKS ir bijis izdevīgs visiem okupantiem , NU jau 15 gadus Latvijā nav nevienas svešas fašistu armijas, un tas ir forši . PIECELIES , IZTAISNO MUGURU UN PADOMĀ LABI , VAI ATKAL VĒLIES BŪT KĀDAM VERGS ? NEPĀRDODIET SAVUS ZEMES ĪPAŠUMUS ( ja galīgi nevar , tad labāk iznomāt ) , NEKLAUSIET NE RIETUMU GUDROS , NE AUSTRUMU GUDROS , MUMS PAŠIEM SAVAS GALVAS LABI STRĀDĀ JA NEDZER UN NELIETO NARKOTIKAS UTT. VISUS GADSIMTUS MŪS GRIB IEKAROT , NEŽĒLĪGI UN VARDARBĪGI , TO KATRU DIENU VAJADZĒTU ATCERĒTIES PIRMS SĀKAM JEBKURU DARBU
Jaņdžs
J
Pirmais Latvijas karogs ir tā sauktais "Līgo" karogs, 1873. g., 24. juhnijā. Tur redzams vaidelotis ar ozollapu labā rokā, bet kreisā roka rāda uz altāru ar upuruguni. Man nav iebildumu, ja atgriežamies pie šī karoga, jo tagad jau uz sarkanbaltsarkanā (kas parādijās tikai 1920to gadu sākumā) esam štempelējuši vai varam iedomāties Bībeli, sirpi un āmuru, Coca-Cola, McDonalda zīmolus. Karogu tik vienkārši nav attīrīt, ka viens otrs te iedomājas. Vaidelotis zināja, ko sludināja, un to zināja arī Pirmo dziesmu svētku rīkotāji, kas dziesmas ielīgoja Jāņu vakarā un turpināja pa Jāņu dienām.
un
u
Kolāža ir riebīga un zaimo Latvijas karogu. Nav jābūt gudrīšam, lai to saprastu.
lno
l
Nav vērts strīdēties par mūsu izglītības sistēmas upuriem. Mēs padomju laikā savācām informāciju pa dažādiem ceļiem: lasot pirmspadomju izdevumus, klausoties "ienaidnieku balsis" vai no rietumiem ieklīdušas grāmatas, bet šie gudrīšiem slinkums izlasīt tagad izdotās grāmatas. Vienīgā informācija - ziņas internetā:)
jautājums
j
"...lietuvieši joprojām jūtas pazemoti, ka viņu prezidents Šņečkus tautai nozīmīgā laikā pa nakti aizbēga no valsts. " Vai tu ar Sniečku kopā bēgi? Un no kā? No vēmahta uz Krieviju 1941.gadā? Sniečkus valdīja pēckara Lietuvā, noturēja tautas procentu tik augstu, ka 90.gadu sākumā nulles variants viņus nebiedēja. Protams, Latvijai un Igaunijai leišu rīcība iegrieza. Bet 1940.gadā bēga Smetona, nevis Sniečkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas