Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

2008.gada tendence - noziegumus izdara personas, kas nonāk naudas grūtībās

Premjers Valdis Dombrovskis ceturtdien Saeimā sniedza ziņojumu par nacionālo drošību 2008.gadā.

Pats būtiskākais nacionālās drošības jautājums šobrīd ir noziedzības stāvoklis valstī. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu noziedzības līmenis 2008.gadā valstī ir palielinājies, konstatēja premjers. Parādījusies bīstama tendence - pieaug noziegumu skaits, ko izdara nevis t.s. profesionālie noziedznieki, bet gan personas, kuras pirms tam nav bijušas saistītas ar noziedzīgo pasauli, bet sākušas izdarīt likumpārkāpumus, nonākot naudas grūtībās.

V.Dombrovskis Saeimas deputātiem uzsvēra, ka valdība ir pieņēmusi lēmumu sabiedrisko kārtību un drošību nozīmēt kā prioritāti, un piemērot tai ievērojami mazāku budžeta samazinājumu nekā citām valsts īstenotajām funkcijām.

"Kādēļ nav izanalizēts, ka darbspējīgie iedzīvotāji ar visām ģimenēm aizbrauc no valsts?" ziņojumu kritizēja "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pārstāvis Juris Sokolovskis. Kā vēsta BNS, viņa sašutumu arī raisījis tas, ka vairāki, viņaprāt, ļoti būtiski jautājumi ziņojumā vispār nav apskatīti - piemēram, demogrāfiskais jautājums.

"Ļoti labi redzam esošās problēmas, bet nevaram prognozēt un piedāvāt risinājumus. .. Mēs nezinām, kā pasargāt, ka jebkurš oligarhs dotu piecus miljardus un varētu manipulēt ar mūsu ekonomisko sistēmu," sacīja parlamentārietis par ziņojumu.

Arī deputāte un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Tautas partija) veltīja kritiskus vārdus, jo šajā ziņojumā jautājums par sociālo drošību "neizskanēja absolūti nemaz". Viņa aicināja tomēr vairāk pievērsties mājsaimniecību stāvokļa analīzei un iedzīvotāju ieņēmumu ietekmei uz drošības stāvokli.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC) pauda neizpratni par pretrunu, kas radusies, šā ziņojuma teju katrā sadaļā uzsverot starptautiskās attiecības un ārlietas kā prioritāti, bet budžeta plānošanā šiem mērķiem atvēlot neadekvāti maz līdzekļu.

"Ārpolitika, kas ir viena no svarīgākajām jomām arī ziņojumā... mani interesē, kā tad šie nosacījumi radīs atbalstu nākamā gada budžetā," sacīja pieredzējušais parlamentārietis, atsaucoties jau uz ziņām par plānoto finansējumu 2010.gadā, ko viņa vadītā komisija vērtēja trešdien. "Tas man rada ļoti lielas bažas, jo resursu ziņā Ārlietu ministrija ir atmesta atpakaļ 2004.gadā, bet no cilvēkresursu viedokļa - kaut kur starp 1999. un 2000.gadu - un vēl saņem ziņas, ka vēl būs jāsamazina," stāstīja Bērziņš.

Kā novēroja Diena, apmeklētāju statusā premjera ziņojumu klausījās arī Valsts policijas Rīgas reģiona Alfas pārstāvji. SAeimā regulāri tiek rīotas ekskursijas un viesiem ir iespēja vērot arī Saeimas sēdes. Alfas pārstāvju vizīte apzināti pieskaņota sēdei, kurā premjers sniedz novērtējumu par drošības situāciju valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Ziņojums par nacionālo drošību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jūrmalā sieviete sadur garāmgājēju

Pagājušajā nedēļā Jūrmalā uz ielas sieviete bez acīmredzama iemesla uzbruka kādai kaugurniecei, vairākas reizes viņai iedurot ar nazi un nodarot smagus miesas bojājumus, aģentūru LETA informēja Valst...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas