Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Aivars Ozoliņš: Atgādinājums

Skrundas lokatora darbības apturēšanas desmitā gadadiena svētdien bija pavisam kluss notikums, salīdzinot ar Krievijas tanku kāpurķēžu žvadzoņu Gruzijā.

Tas nebija tas "Skrundas lokators", kuru 1995.gada 4.maijā uzspridzināja nepabeigtu, kā paredzēja 1994.gadā noslēgtā vienošanās ar Krieviju. Saskaņā ar šo vienošanos vecais lokators jeb Kombināts turpināja darboties vēl četrus gadus, bet pēdējās karaspēka vienības šo militāro pilsētiņu atstāja tikai 1999.gada rudenī.

Vēl pēc gada pie varas Krievijā nāca Vladimirs Putins. Tad vairs nebūtu iespējama tāda vienošanās, kādu prezidents Guntis Ulmanis bija tikai sešus gadus pirms tam parakstījis ar prezidentu Borisu Jeļcinu (par spīti TB, LNNK un citu ar mugurkaula smadzenēm domājošo "nacionālpatriotu" kampaņai pret līgumu, ko viņi dēvēja par "nodevību"). Bez šā līguma Latvijā pašlaik, ļoti iespējams, arvien būtu kāda Krievijas militārā klātbūtne un pavisam citādi šeit tagad izklausītos Kremļa valdnieku solījumi aizstāvēt savus pilsoņus citās valstīs un Krievijas ģenerāļu draudi, ka tie spējot iznīcināt jebkuru ienaidnieku.

Latvija un arī tās drošības situācija pasaulē ir mainījusies tik ļoti, ka desmit un piecpadsmit gadu seni notikumi nu var šķist sirma vēsture. Ir vērts uz šo vēsturi atskatīties kā uz atgādinājumu par politiķu atbildību. Atskatoties īpaši labi redzam, kāda mata tiesa šķīra šo Latviju, kurā, par laimi, dzīvojam, no tās, kurā pašlaik diezin vai justos droši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas