Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aivars Ozoliņš: Viss «piķis»

Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš jeb "mācītāji" šīm pašvaldību vēlēšanām izvēlējušies saukli Laiki mainās. Darbi paliek. Bet savulaik šī partija ienāca politikā ar saukli Vīrs un vārds. Kad jau, tad jau — uzskatīsim, ka mums ir apsolīts turpināt strādāt tāpat, kā līdz šim. Tāpēc ir jāatgādina, kā tieši.

"Manā, Aināra Šlesera, vadībā LPP/LC nāk ar pilnīgi jauna līmeņa pārvaldi Rīgai," buldozers un tagad arī atombumba sola. Ticis par Rīgas mēru, viņš kļūšot par patronu visiem būtiskajiem projektiem, kuri saistīti ar investīciju piesaisti, un izveidošot "birokrātijas apkarošanas centru", uz kuru ikviens varēšot piezvanīt un pasūdzēties, "ja gadījumā kāds no pašvaldības darbiniekiem pieprasīs kukuli". Tad "es kā mērs uzņemšos reaģēt nekavējoties".

Investīciju un kukuļu naudas vienpersoniska kontrole ir ļoti saprotams mērķis, ņemot vērā iepriekšējo pašvaldību vēlēšanu pieredzi. (Tāpat arī tas, ka telefons palikšot galvenais pārvaldes līdzeklis.) Nepietiekama centralizācija un pārāk daudzu aktīvistu pašdarbība traucēja sasniegt vēlamo rezultātu iepriekšējās vēlēšanās Šleseram svarīgākajā pašvaldībā — Jūrmalā. Pateicoties KNAB, kas Šlesera, Šķēles un viņu izsūtāmo zēnu sarunas noklausījās, un vēlāk par kukuļdošanu notiesātajam Harijam Volbrugam, kas tās nodeva presei, zinām, kā šī "jaunā līmeņa pārvalde" varētu strādāt Rīgā.

Tikai daži fragmenti no intensīvajām telefonsarunām 2005.gada 18.martā pirms Jūrmalas mēra vēlēšanām, kurās LPP kandidātam Jurim Hlevickim trūka vienas balss un tika mēģināts nopirkt deputātu Ilmāru Ančānu.

Plkst.13.05, Volbrugs zvana Ančānam: "No mūsu puses viss, Ilmār, būs kārtībā. (..) Tev vēl divdesmit — desmit plus desmit…"

Plkst.13.17, vēlāk arī notiesātais Leonīds Lasmanis zvana vēlāk notiesātajam Germanam Milušam: "Paklau, man būs viss "piķis" vajadzīgs. (..) Viņam pēc pusstundas sākas. Nu, es teicu, ka tad, kad visu izdarīs, tad arī dabūs visu reizē."

Plkst.13.22, Milušs piezvana netiesātajam Šķēlem, ka "Andri, mēs saņēmām vienu signālu, ka viens, iespējams, ir piekritis. (..) Mēs ejam "uz visu banku"!". Un saņem atļauju: "Nu, lai notiek."

Plkst.13.31, Milušs zvana līdz šim arī netiesātajam Šleseram: "Ainār, izskatās, ka viens ir piekritis, es lidoju uz Jūrmalu. Tā teikt, mēs ejam "uz visu banku"." Šlesers viņu paskubina: "Nevajag atlikt, davai. (..) Nu, tad strādā un zvani."

Dažas minūtes pirms balsojuma Volbrugs domes atejā iebāž Ančānam kabatā aploksni ar divdesmit tūkstošiem eiro, kuru tas nodod KNAB un nobalso par otru kandidāti Inesi Aizstrautu.

Plkst.14.48, Milušs zvana Šleseram: "Nu, uzmeta mūs, Ainār! (..) Ančāns paņēma. Un nobalsoja pret mums. (..) Nē, nu ko... Nu, strādāsim tālāk." Vēl pēc minūtes viņš informē arī Šķēli, ka Ančāns paņēma un "uzmeta".

Tālaika LPP Jūrmalas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Hlevickis sēž cietumā, bet darbi paliek — partijas priekšsēdētājs Šlesers droši vien rūpīgi izvērtējis iepriekšējo vēlēšanu pieredzi un tagad grib sēdēt Rīgas domē. Nu, strādāt tālāk. "Es apsolu: Šlesera vadībā strādās visi. Ar 100% atdevi," viņš apsola.

To viņam novēl arī itin daudzi rīdzinieki. Latvijas faktu maija sākumā veiktajā aptaujā Šlesers ir pirmajā vietā — par viņu Rīgā balsotu 23,5%, bet par viņa partiju — 9,3% vēlētāju.

Jāšaubās, vai visi, kuri pošas balsot par Šlesera solīto pārvaldes modeli, ir kukuļdevēji, kuri cer kārtot darīšanas ar domes priekšsēdētāju "pa tiešo" un nosūdzēt viņam pašvaldības ierēdņus, kuri prasītu kaut ko arī sev. Sabiedriskās domas un tirgus izpētes uzņēmuma Euro Data aprīļa beigās veiktajā aptaujā uz jautājumu — Kuram no mēra kandidātiem jūs būtu gatavi aizdot savu naudu? —, tikai viens procents aptaujāto pateica, ka būtu gatavs to aizdot Šleseram.

Toties 63 procenti aptaujāto atbildēja, ka uzskata Šleseru par vismantkārīgāko no visiem mēra amata kandidātiem. (Citi kandidāti atpaliek bezcerīgi — otrās vietas ieguvēju, pašreizējo mēru Jāni Birku (TB/LNNK) par mantkārīgu atzinuši tikai 16,6 procenti, bet Andri Ārgali par tādu uzskata Tautas partijai apkaunojoši maz — pieci procenti aptaujāto; pārējie kandidāti nav tikuši pāri 5% robežai.) Bet savu naudu vislabprātāk aizdotu bijušajam KNAB priekšniekam, Sabiedrības citai politikai kandidātam Aleksejam Loskutovam — 14 procenti aptaujāto —, kaut gan vairākums, 61 procents, to neaizdotu nevienam no kandidātiem.

Varbūt tie, kuri uzskata Šleseru par vismantkārīgāko no kandidātiem un nekādā gadījumā neaizdotu viņam savu naudu, tomēr gribētu redzēt viņu iesēžamies Rīgas mēra krēslā, uzskata par savu naudu tikai to, kuru var aptaustīt maciņā, bet to, kuru samaksā nodokļos, neuzskata par savu? 2009.gada Rīgas pašvaldības budžetā plānoti 315 miljonu nodokļu ienākumi, vēl 62 miljonus paredzēts saņemt kā mērķdotāciju un maksājumus no valsts budžeta, kas arī būs iedzīvotāju nodokļos samaksāta nauda.

Pārfrāzējot teicienu — ja jūs neinteresējaties par politiku, politika interesēsies par jums —, var teikt: ja jūs nodokļos maksāto neuzskatīsiet par savu naudu, Šlesers to uzskatīs par savējo. Jeb, kā teiktu no piespriestā cietumsoda bēguļojošais Šlesera koptās "jaunās pārvaldes" funkcionārs Milušs: "Man būs viss "piķis" vajadzīgs!" Laiki mainās, darbi paliek. Vīrs un vārds!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas