Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aizdomas par nolaidīgu Ogres rajona bērnunama rīcību

Ogres rajona Lauberes bērnunamā dzīvojošā desmit gadu vecā Madara (vārds mainīts) pērn augustā nenonāca Rīgā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), kur viņai bija jāveic turpmākie izmeklējumi. Meitenei pametot Ogres rajona slimnīcu, kur viņai ārstēja hroniska iekaisuma saasinājumu, izrakstā bija norādīts — pēc trim nedēļām aizrunāta vieta BKUS, kur veikt izmeklējumus un turpināt terapiju.

Par to neko nezināja bērnunams, jo nebija paņēmis izrakstu no slimnīcas. Tādēļ meitene Lauberes bērnunamā dzīvoja līdz pat janvāra beigām. Tad veselības problēmas saasinājās un ģimenes ārsts viņu norīkoja ārstēties BKUS. Tur mediķi Madaras veselības stāvokli vērtēja kā "vidēji grūtu", liecina Dienas rīcībā esošā informācija. Lauberes bērnunama direktore Imanta Kalniņa atzīst — bērnunama darbinieku kļūda ir tā, ka izraksts netika izņemts, taču arī norāda — atbildība būtu jāuzņemas ne tikai bērnunamam.

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pagājušā nedēļā Lauberes bērnunamā veiktajā pārbaudē konstatējusi, ka ir bažas par iespējamu nolaidīgu rīcību no bērnunama darbinieku puses. Tiesa, šobrīd nav apstiprinājuma, ka bērna veselības stāvoklis saasinājies, jo netika veikti izmeklējumi. VBTAI lūgs Veselības inspekciju izvērtēt, vai nav pieļauti pārkāpumi veselības aprūpes nodrošināšanā, kā arī policijai — vai bērnunama darbinieku rīcībā nav saskatāmas prettiesiskas bezdarbības pazīmes. "Ir pamats vērtēt, vai bērna veselības aprūpe ir adekvāti izvērtēta un nodrošināta, kā arī vai nolaidības dēļ nav radies būtisks kaitējums bērna veselībai," skaidro Andra Reinfelde, VBTAI juriskonsulte. Par bērnunama bērnu atbildīgs ir tā vadītājs, kurš pilda aizbildņa funkcijas, viņam jāattiecas pret bērnu ar tādu pašu rūpību, kā to darītu vecāki.

Bērnunama direktore Imanta Kalniņa atceras — viņa kopā ar bērnunama medmāsu braukušas izņemt Madaru no Ogres slimnīcas. "Mēs prasījām izrakstu, taču mums teica — vēl nav rezultātu, visticamāk, analīzēm, un izraksts būs vēlāk," viņa atceras. Slimnīcas personālam arī viņa jautājusi, vai bērnam nav nepieciešama tālāka ārstēšanās stacionāri Rīgā, sekojusi atbilde — šobrīd nav nepieciešams. "Es nenoliedzu, ka ir darbinieku vaina, ka izrakstu neizņēma. Taču, ja mēs zinātu, ka nepieciešams ārstēties Rīgā, mēs taču viņu uzreiz būtu no Ogres aizveduši uz Rīgu," atzīst I.Kalniņa. Izrakstu bija jāizņem bērnunama medmāsai, kura vienkārši aizmirsusi to izdarīt. Savukārt I.Kalniņa neesot zinājusi, ka izraksts nav paņemts, jo pati rudenī veselības problēmu dēļ nav bijusi darbā. I.Kalniņa uzskata, ka ģimenes ārstam, kurš bērnu nosūtīja uz Ogres slimnīcu, bija vairāk jāinteresējas, kas notiek tālāk, arī slimnīca varējusi paziņot, ka bērns jāsūta uz Rīgu. Ogres slimnīcā Dienai izdevās vien uzzināt, ka izraksts tapis, tomēr, kāpēc nav nokļuvis līdz bērnunamam, slimnīcā neviens nevarēja pateikt.

Par Madaras gadījumu Diena uzzināja no Ingunas Bašas, kuras ģimene ir viesģimene Madarai. Viņa arī informējusi VBTAI. Jau novembra beigās I.Baša pamanījusi, ka Madara ļoti izmainījusies. "Iepriekš viņa bija dzīvespriecīga, jautra, taču novembrī bija palikusi apātiska, miegaina, sūdzējās par nogurumu, neskaidrām sāpēm. Bija acīmredzama tūska," stāsta I.Baša, kura par to ziņojusi bērnunamam, taču atbilde bijusi — uztraukumam nav pamata. Bērnunamā stāsta, ka meitene saslimusi tikai šogad janvārī un pērn rudenī viss bijis labi. Janvārī ģimenes ārsts bērnu nosūtījis ārstēties uz Rīgu.

Šobrīd meitene atkal ārstējas Rīgā, viņai ir citas veselības problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas