Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

AM atteikusies no sena plāna pirkt četrus helikopterus

Finanšu trūkuma dēļ Aizsardzības ministrija (AM) atteikusies no plāna pirkt četrus vieglās klases helikopterus.

AM sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz atzīt par spēku zaudējušu savulaik pieņemto lēmumu meklēšanas un glābšanas spēju attīstībai pirkt četrus helikopterus. Par to otrdien lems valdība, un rīkojuma projekts iekļauts pie saskaņotajiem jautājumiem, tāpēc paredzams, ka tas tiks pieņemts bez diskusijām.

Patlaban Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā ir četri helikopteri "Mi-17 V1" un divi helikopteri "Mi-2". Ar pirmā veida lidaparātiem var veikt cilvēku meklēšanu un glābšanu uz ūdens un sauszemes, kā arī nodrošināt vienlaicīgu vairāku cietušo pārvadāšanu (līdz 30 cilvēkiem). Savukārt ar helikopteriem "Mi-2" var veikt vizuālo meklēšanu dienā un viegli cietušo pārvadāšanu, kā arī ārstu brigādes nogādāšanu notikuma vietā. Dežūras tiek veiktas no viena posteņa - Lielvārdē.

Pirms četriem gadiem valdībā atbalstītā koncepcija "Par meklēšanas un glābšanas spēju attīstību un pilnveidošanu, izmantojot helikopterus" paredz pilnu teritorijas pārklājumu ar ierašanās zonām 60 minūšu laikā, veicot dežūras trijos - Ventspils, Lielvārdes un Ludzas - posteņos diennakts gatavības režīmā.

"Atsakoties no ambīcijām tuvākajā nākotnē attīstīt meklēšanas un glābšanas spējas, papildus iepērkot četrus vieglos helikopterus, Aizsardzības ministrija vienlaikus atsakās no nodoma attīstīt tiem nepieciešamos cilvēkresursus un infrastruktūru, tostarp to, kas saskaņā ar koncepciju būtu jāattīsta citām institūcijām," skaidro AM.

"Aizsardzības ministrija neatsakās no meklēšanas un glābšanas funkcijas nodrošināšanas pašreizējā apmērā, bet atsakās no šīs funkcijas attīstīšanas tuvākajā nākotnē, kā to paredz koncepcija," norāda ministrija.

Atsakoties no šī plāna ieviešanas astoņu līdz desmit gadu periodā valsts budžetā tiks ietaupīti vairāki miljoni latu: nepieciešamās papildu tehnikas iegādei un personāla apmācībai - 7,84 miljoni latu, bet ikgadējās uzturēšanas izmaksas - 1,4 miljoni latu.

AM norāda, ka koncepcijā jaunu helikopteru iegāde bija būtiskākā pozīcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas