Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Amnestijas likums vēlīgs arī kukuļņēmējiem

Ventspils mēram Aivaram Lembergam un digitālajā lietā apsūdzētajiem labvēlīgā amnestijas likumprojekta virzītāji pirmdien piedzīvoja neveiksmi. Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc tikšanās ar likumprojekta iniciatoriem — Zvērinātu advokātu padomi (ZAP) — atkārtoti paziņoja, ka nevirzīs šo jautājumu izskatīšanai Saeimā.

Tikšanās laikā paši padomes locekļi atzinuši, ka likumprojekts ir sasteigts un pretēji sākotnēji paustajam noskaidrojies, ka to nav izstrādājusi visa padome, bet gan atsevišķi tās locekļi. Kas ir šie cilvēki, advokātu aprindās klusē. Oficiāli likuma tēva lomu uzņēmies ZAP vadītājs Jānis Grīnbergs, viens no A.Lemberga advokātiem. Taču viņa vietniece, advokāte Guna Kaminska Dienai neslēpa, ka tekstu izstrādāja "ne tikai advokāti no ZAP, iesaistīti esam vairāki". Konkrētus uzvārdus G.Kaminska negribēja nosaukt: "Autori ir pasargājami, ņemot vērā negatīvo publicitāti." ZAP loceklis Saulvedis Vārpiņš, kurš par likumprojektu uzzinājis jau pēc nosūtīšanas prezidentam, norādīja: J.Grīnbergam nebija tiesības rīkoties padomes vārdā, tādēļ šo jautājumu skatīs nākamajā tās sēdē. Visticamāk, ka ZAP ir tikai amnestijas likuma pastnieki. Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka "oranžas nokrāsas" cilvēki amnestijas likuma publiskos virzītājus meklējuši jau pirms pāris mēnešiem, tajā skaitā tiesu sistēmā. Jāatgādina, ka pirms advokātiem ar līdzīgu ideju pie Valsts prezidenta vērsās arī Latvijas lielāko kristīgo konfesiju pārstāvji. Sapratuši atšķirību starp apžēlošanu un amnestiju, baznīcas tēvi no savas idejas atkāpās. Amnestijas galvenā priekšrocība ir tā, ka ļauj no soda atbrīvot personas, kas vēl nav notiesātas. Tieši tādēļ izskanējušas versijas, ka šis likums varētu būt labvēlīgs finanšu noziegumos apsūdzētajam A.Lembergam un digitālās televīzijas afērā apsūdzētajiem. A.Lembergs ietilpst to personu lokā, kam likumprojekta autori uzskata par nepieciešamu piemērot amnestiju, — viņš ir viens no Augstākās Padomes deputātiem, kurš balsojis par Latvijas Neatkarības dekarāciju un saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni. Triju Zvaigžņu ordenis ir piešķirts arī, piemēram, digitālgeitā par krāpšanu grupā apsūdzētajam LNT šefam Andrejam Ēķim, tāpat kā šajā lietā apsūdzētajam Ojāram Rubenim. Viena no iespējām, kā amnestijas likumu tomēr dabūt līdz izskatīšanai parlamentā, ir Jāņa Šmita (LPP/LC) vadītā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kas šo priekšlikumu plāno izskatīt nākamnedēļ. Atšķirībā no prezidenta J.Šmits par šī jautājuma virzīšanu atbildējis izvairīgi, norādot, ka jāizvērtē visi iesniegtie priekšlikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Kā vērtēt piedāvāto likumprojektu?

Lauris Liepa, LU pasniedzējs


Amnestijas likuma variants ir ļoti līdzīgs tam, ko 1996.gadā izmantoja Krievijas prezidents Boriss Jeļcins. Piemērojot šo amnestijas likumu, no soda par privatizācijas laikā sazagto tika atbrīvoti lielākie oligarhi, savukārt B.Jeļcins atkārtoti ieguva prezidenta krēslu. Šis likums pasaka — valstij kritiskā posmā var būt brīži, kad var rīkoties nelikumīgi un tagad to tiesiski vairs nevērtē.

Aivars Endziņš, bijušais ST vadītājs

Tajā likumā ir liela putra. Šeit nav pat runa par A.Lembergu un digitālizācijas lietu. Tikpat labi jāatbrīvo arī bijušie prokurori, Jūrmalgeitas notiesātie. Tad jau uzreiz likvidējam KNAB, un miers. Iznāk, ka tie, kas izlaupījuši par miljoniem, nu var būt uz brīvām kājām.

Strīdīgie likuma panti


- 1.pants. Atbrīvo no soda personas, kas noziegumu izdarījušas līdz šā gada 2008.gada 21.augustam.

L.Liepa: "Ja ir runa par valsts iekārtas maiņas posmu, kas bija pirms 15 gadiem, tad kādēļ no soda atbrīvot personas, kas iespējamo noziegumu pastrādājušas vēl pirms diviem mēnešiem."

- 2.pants. Amnestiju piemēro politiski represētajām personām, tām personām, kuras jebkurā laika periodā līdz 1991.gada 31.augustam ieņēma vēlētus amatus Latvijas Tautas frontē, personām, kas cieta no OMON vardarbības, bijušajiem Ministru Padomes locekļiem, personām, kas 1991.gada puča laikā piegādāja slepeno informāciju Latvijas radio, un prokuroriem, kas darbu sāka līdz 1990.gada 26.oktobrim.

Iespējams, tik sīks uzskaitījums radīts, lai likumu varētu popularizēt kā izlīguma aktu ar kādreizējiem neatkarības cīnītājiem.

- 8.pants. Nepiemērot brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju personām, kuras saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā un valsts institūciju dienestā, kas izdarīti līdz šā gada augustam. Kā atsevišķi izcelti noziegumi, kas paveikti privatizācijas procesā.

Šajā pantā ietilpst arī apsūdzības kukuļošanā (Jūrmalgeita, Rīgas domes kukuļošanas lieta), neizpaužamu ziņu izpaušanā (KNAB darbinieks Ilmārs Bode), neatļautā piedalīšanās mantiskos darījumos (VID priekšnieka vietnieks Vladimirs Vaškevičs), dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā (finanšu policistu noklausītās I.Jaunalksnes telefonsarunas, A.Lemberga kriminālprocess) nodokļu nemaksāšanā u.c.

- 9.pants, 2.daļa. Atbrīvot no soda par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ja tā saistīta ar ienākumu gūšanu citā ES valstī.

Šo likuma normu teorētiski varētu piemērot pilsoņiem, kuri devušies strādāt uz Īriju un no nopelnītā nemaksā nodokļus Latvijā.

- 10.pants. Nepiemērot sodu personām, kas iepriekš nav bijušas sodītas vai sauktas pie kriminālatbildības.

Plaši formulēts pants, kas ļautu izvairīties no soda ļoti plašam personu lokam par jau iepriekš uzskaitītajiem noziegumiem.

Trūkst svarīgs pants: Eksperti norāda, ka iepriekšējos amnestijas likumos no soda varēja atbrīvot tikai tādu personu, kas atzina savu vainu. Šajā likumā šāds pants nav minēts, tas nozīmē, ka teorētiski no soda var atbrīvot personas, kas savu vainu neatzīst. Tāds ir gan minētais A.Lembergs, gan digitālās televīzijas lietā apsūdzētie.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas