Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Andrejs Vaivars: Tautas partijas pēdējais trumpis

«Es atkal jau atgriežos, lai strādātu!» Nav izslēgts, ka tieši šāds sauklis rotās afišu stabus Latvijas lielajās pilsētās, tādējādi vēstot, ka Tautas partijas (TP) «tēvs» Andris Šķēle ir nolēmis pārliecināties, cik lielas ir vēlētāju alkas pēc mesijas, kaut arī ne pirmreizējas (vienreiz šo mesiānisma kārti Šķēle jau izspēlēja).

Neizbrīna tas, ka TP un pats Šķēle ir izšķīries par šādu soli. TP reitingus par kaut cik cerīgiem vairs nevar nosaukt pat paši lielākie oranžo fani — ja Saeimas vēlēšanas būtu notikušas šā gada septembrī, TP tajās saņemtu ap 2% vēlētāju atbalsta un izšķirošo 5% barjeru nepārvarētu.

Jāteic, ka šai partijai pēdējā laikā dikti neveicas — reitingu neizdevās uzlabot, pat iestājoties pret mājokļa nodokļa ieviešanu, lai gan konceptuāli šāda vienošanās koalīcijā tika panākta. Taisnības labad gan jāatzīst, ka šādu labsirdību pret tautu TP izrādīja, acīmredzami labi apzinoties, ka nekas no tā visa neiznāks, jo minētā nodokļa ieviešana jau ir apsolīta starptautiskajiem aizdevējiem. Toties nākamās Saeimas  vēlēšanas gan ir tuvu — jau pēc gada, un tāpēc ir jāsāk domāt par kaut kādām sabiedrisko attiecību aktivitātēm. Turklāt vēlams tādām, kas maksā pēc iespējas mazāk vai nemaksā vispār neko, ņemot vērā, ka krīze ir skārusi arī politisko partiju maciņus un arī TP mēģina ekonomēt, kur vien var. Izrādīšanās ar mēģinājumu novērst teju nenovēršamu nodokli maksā tikpat maz kā Šķēles atgriešanās politikā.

Savukārt pie varas TP tikt ir svarīgi, taču šā politiskā spēka nu jau atkal oficiālā līdera vēlmes (vai varbūt — intereses?) ir pat bīstamas šai valstij. Jāatgādina, ka tieši Šķēle ir tas politiķis, kurš visaktīvāk ir izteicies par nepieciešamību devalvēt latu. Var jau būt, ka «oranžo tēva» intereses šāda soļa rezultātā vinnētu, taču zaudētāja lomā nonāktu tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kas savulaik ir iegādājušies mājokļus, ņemot lielus hipotekāros kredītus eiro valūtā, gan arī jebkurš, kuru jau tagad ir skārusi iekšējā devalvācija, kuras dēļ ir samazinājušies cilvēku ienākumi. Turklāt tādā gadījumā problēmas piemeklētu arī bankas un Parex nebūtu vienīgā glābjamā, kas ēstu nost nodokļu maksātāju naudu.

Bet nu par Šķēli kā mesiju… Šāds manevrs, izbīdot priekšplānā vienu konkrētu līderi, savulaik ir izdevies  vairākām partijām. Vispirms jau pašai TP, kad Šķēle, to dibinot, pats sevi pasniedza kā cilvēku, kurš spēj glābt valsti no briesmām. Pēc tam nāca Jaunais laiks, kurš spēja pārliecināt vēlētājus, ka Einars Repše spēs vadīt valsti tikpat labi kā Latvijas Banku. Vēl dažus gadus vēlāk mesijas kārti izspēlēja Zaļo un Zemnieku savienība, par savu premjera amata kandidātu nosaucot Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Tobrīd pietiekami lielai daļai cilvēku bija doma — ja reiz viņš ir panācis, ka tik smuka ir viena pilsēta, gan jau arī Latvija zels un plauks. Tas viss, kā redzams, nostrādāja, bet šoreiz… Nevar noliegt, ka nu jau zināmu laiku Šķēles vārds sabiedrībā nav tas pats labskanīgākais. Vispirms negatīvu lomu nospēlēja bēdīgi slavenais daudzu miljonu vērtais  vekselis, tad — viņa vārds figurēja skandalozajā Jūrmalgeitas lietā… Proti, neraugoties uz gana lielo ļaužu skaitu, kas gaida atgriežamies vadītāju ar stingru roku, kas savedīs beidzot valsti un ekonomiku kārtībā, ir arī pietiekami liels skaits, kas diez ko neuzticas ekspremjeram, par ko liecina kaut vai jau minētais TP reitings.

Un vēl — diezgan smieklīgs ir formulējums «TP valde pierunājusi savu dibinātāju Andri Šķēli atgriezties aktīvajā politikā»… Šķiet, nav daudz tādu Latvijas iedzīvotāju, kas būtu gatavi noticēt, ka Šķēle no tās kaut kur ļoti tālu būtu aizgājis. Protams, viņš ilgu laiku ir uzsvēris, ka ir tikai partijas ierindas biedrs, un tās lēmumus neietekmējot. Tomēr jāatgādina, ka šī neietekmēšana rezultējās ar to, ka vienubrīd pašas TP rindās pat sākās diskusijas par to, vai viņam no partijas nevajadzētu aiziet, lai nebojātu šā politiskā spēka tēlu. Taču galvenais ir tas, ka pietiekami lielai sabiedrības daļai viņa vārds vienmēr ir asociējies ar TP realizēto politiku un arī tās neveiksmēm.

Tiesa, interesanti būs pavērot, vai TP, piemēram, jau šā gada nogalē, negaidot vēlēšanas, nesāks šūpot Valda Dombrovska (JL) valdību un realizēt savas ieceres dažu mēnešu laikā, līdz ar nākamās Saeimas vēlēšanu rezultātu izziņošanu noslēdzot projektu «Tautas partija». TB/LNNK deputāts Māris Grīnblats gan šobrīd ir norādījis, ka «Latvijā nav nevienas partijas, kas nopietni vēlētos gāzt Dombrovska valdību, tāpēc tā var nostrādāt līdz nākamā gada vēlēšanām, ja vien pēc jaunā gada neparādīsies kāds brīnumdaris»…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas