Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arhibīskaps Vanags: luterāņi, guliet mierīgi

„Ir kaut kas jauns iedomājams, bet es atsakos fantazēt, kā tas varētu izskatīties,” trešdienas vakarā Latvijas televīzijas raidījumā _100.pants _pieņēmumu par iespējamo luterāņu un katoļu baznīcu apvienošanos komentēja arhibīskaps Jānis Vanags. Latvijas Luteriskās baznīcas arhibīskaps arī sacīja: „Mīļie luterāņu draudžu locekļi, guliet mierīgi, neviens jūs nekur nepievienos, viss būs labi.”

J.Vanags uzskata, ka baznīcu apvienošanās vai pievienošanās katoļiem nav iespējama, taču pāragri ir spriest, kāda konfesiju sadarbības forma tā varētu būt.

„Es noteikti varu pateikt, ka tā pilnīgi noteikti nebūs pievienošanās, jo tas nozīmētu, ka luterāņu baznīca pārstāj eksistēt. Apvienošanās nozīmētu atjaunot to stāvokli, kas bija pirms reformācijas, taču tas nav iespējams un nav arī vajadzīgs. To, iespējams, varēja izdarīt piecdesmit gadu pēc reformācijas, bet ne pēc tam, kad luterāņi kā pastāvīga baznīca ir eksistējusi piecsimt gadu.”

Vairāki skatītāju jautājumi bija par to, kāpēc pastāv vairākas baznīcas, ja dievs ir viens. Uztveram to kā nenormālu situāciju, kura ir jālabo, tam piekrita katoļu baznīcas pārstāvis Zbigņevs Stankēvičs. Uz jautājumu, kāpēc sarunas notiek tieši tagad, viņš atbildēja, ka ir sasniegta kritiskā masa, un „process tika iedarbināts”.

Mēs meklējam vienprātību uz svēto rakstu pamata, teica abu baznīcu pārstāvji, raksturodami par ko sarunās tiek runāts. Z.Stankēvičs uzsvēra, ka katrs saglabā savu identitāti.

Diena.lv jau rakstīja, ka Latvijas Televīzija (LTV) izplatījusi paziņojumu, kurā noraidīja publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus, ka 12. aprīļa raidījumā „De Facto” ietvertais sižets par Latvijas Evaņģēliski Luteriskās un Romas katoļu baznīcas iespējamo apvienošanos būtu veidots kā tīša sensācija un „kliedzoša intriga”.

„De facto” redaktore Ilze Nagla uzsver, ka raidījuma veidotāju pienākums ir informēt sabiedrību par būtiskiem procesiem, kas notiek valstī un tos analizēt. "Mūsuprāt, strukturālās vienotības meklējumi starp Latvijas Evaņģēliski Luterisko baznīcu un Romas katoļu baznīcu ir Latvijas iedzīvotājiem svarīga ziņa, kuru ikvienam ir tiesības zināt, analizēt un vērtēt. Ņemot vērā lielo skatītāju atsaucību pēc svētdienas raidījumā ietvertā sižeta, varam droši secināt, ka daudzi mūsu skatītāji, kuru vidū ir gan luterāņi, gan katoļi par sāktajām sarunām un to iespējamo mērķi nav informēti,” pārliecināta I. Nagla.

LTV1 mājas lapā (www.ltv1.lv) iespējams noskatīties gan 12. aprīļa raidījuma „De Facto” minēto sižetu, gan intervijas fragmentus ar arhibīskapu Jāni Vanagu, kuros tiek runāts par iespējamo baznīcu apvienošanos.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Brūvers: pamudinājums dziļākam dialogam nāk no Vatikāna

Arhibīskaps: luterāņi negatavojas „pievienoties katoļiem“

Raidījums: Luterāņu baznīcai interese par apvienošanos ar katoļiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas