Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Minhenes mācībstunda

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
rezumee
r
Lai kara pieteikumam sekotu reaali darbi, kaados virzienos, no kurienes angliem un franciem buutu jaaiebruuk PSRS? Vai kaut vienai no siim divaam valstiim ir robeza ar PSRS? Vai PSRS bija iekseejaa opoziicija, ko interventi vareetu izmantot karaa ar PSRS? Un ja kars PSRS tiktu pieteikts, vai treknji nebuutu pirmie kliedzeeji un raudaataaji par anglju-francu agresiju?
rezumee
r
Tevi sauks par nejeegu. Tev vajag personisku atgaadinaajumu, kaadaas politiskaas un militaaraas savieniibaas sastaav Latvija? Un tev ir iluuzijas, ka ar verdzisku padeviibu vareesim kaut ko noveerst? Vai tas izdevaas pirms 68 gadiem?
Sandis Ante
S
Vēsture parasti mēdz atkārtoties, tāpēc es drīzāk slicos nepiekrist autora apgalvojumam raksta nobeigumā. Diemžēl tāda nu ir vēstures loģika, ka otrs Ribentrops agrāk vai vēlāk parādīsies, darījums neizbēgami notiks, kā redzam - nav nekā jauna. Jautājums vienīgi, vai mēs, par kuriem neizbēgami būs vienošanās, būsim akurāt tādi paši kā 1939.gadā? Ja jā, tad - tāds nu mums liktenis - būt apspiestiem un pazemotiem. Ja nē, tad jāizdara secinājumi no pagātnes kļūdām un - jāgatavojas karam. Lai cik tas neskanētu skarbi, tieši un drausmīgi - mums jābūt gataviem karam, lai varētu dzīvot mierā! Latvijas valsts karā ir dzimusi un karā tās brīvība ir izkarota. Bet kad ieroči bija nolikti un ierūsējuši, tad arī nāca t.s. X-stunda. Tāpēc nemānīsim sevi ar rozā sapnīšiem - ja būs Molotovs, tad, diemžēl, atradīsies arī Ribentrops. Pamats manam apgalvojumam - visa Krievijas pēdējo 90 gadu vēsture.
Fredijs Krīgers
F
PSRS ar Vāciju karoja vienā pusē pret poļiem. PSRS ledlauži izveda vācu palīgkreiseri "Komet" pa Ziemeļu jūras ceļu. Vācu virsnieks Kamencs no cita palīgkreisera, "Atlantis", nogādāja Vācijā svarīgus dokumentus, braucot starptautiskās klases vagonā pa Transsibīrijas maģistrāli. PSRS piegādāja Vācijai stratēģiskās izejvielas. Tas ir īss PSRS-Vācijas sadarbības apraksts, ko var papildināt. Minhene, Čemberlens, Daladjē ir zināmi jau desmigadēm. Ribentrops arī jau sen notiesāts un pakārts. Tikai sovjeti vēl spītējas un mazgā baltu savu Molotovu, neskatoties uz to, ka pakta slepenie protokoli ir zināmi jau 19 gadus, bet rietumos bija zināmi vēl agrāk. Uz 17. septembri poļu rokās vēl atradās laba puse teritorijas. Pat pie esošās notikumu gaitas Polija nepārtrauca pretošanos agrāk par oktobra sākumu (Vesterplates krišana), bet kas notiktu, ja PSRS neiestātos karā Vācijas pusē? Un kas notiktu, ja PSRS 17. septembrī iestātos karā Polijas pusē? Ja neredzi, tad arī laikam neieraudzīsi. Un varbūt tā ir labāk. Tās līdzības ir pārāk briesmīgas, lai sāktu par tām domāt.
treknis
t
1939.-1941.PSRS ar Vāciju nekaroja/līdz 22.06,protams/ . uz 17 septembri viss jau bija beidzies, vismaz poļiem.Karoja labi vai slikti-ne par to bija raksts un mans jautājums,bet gan par to,ka Rietumu demokrātijas palīdzēja ne tikai Hitleram nokļūt pie varas,bet ar Minhenes vienošanos palīdzēja Vacijai bruņoties,bet Polijai iegūt Čehijas teritoriju.Mani mulsina Rodina centieni Rietumu noziedzīgo rīcību piekārt Krievijai:Minhene ir slikti?Tad tā ari pasaki,nosauc atbildīgos. Bet no raksta gandrīz vai sanāk ,ka PSRS 1939.gadā izraisīja 2.pasaules karu un vēl ir atbildīgi par Minhenes darījumu. Es neredzu Krievijas runās vai darbībās kaut ko tādu,kas atgādinātu Minhenes darījumu. Pasakiet man to,kur jāsaskata ši analoģija .
Fredijs Krīgers
F
1939.-1941. gadā neviens vāciešu pretinieks, ieskaitot neuzvaramo sarkanarmiju, neko labāku neparādīja. Poļi ņemot vērā viņu iespējas karoja labi un uz 1939. gada 17. septembri vēl nebija viennozīmīgi zaudējuši, kad Staļins iestājās karā Hitlera pusē.
Krievija (PSRS) - okupants
K
Izmanto googli un lasi gan par sīvām kaujām Polijā, gan poļu virsnieku apšaušanu gan Gestapo un NKVD (KGB) sadarbību.
treknis
t
PSRS ar Vāciju sadarbojās militārā jomā pirms Hitlers tika par kancleru. Par tiem varonīgajiem poļu virsniekiem,kuri desmit dienās ,pie savas armijas 3.5 miljoni, pamanījās zaudēt karu tā ,ka beigās nebija kam padoties ,jo visi ģenerāļi ar valdību slapstījās pa Rumāniju. Par Katiņu-izņemot savas valsts nodevējus-Gorbačovu,Jakovļevu un alkoholiķi Jeļcinu un Hitlera propogandas meistaru Gēbelsu,nav nevienas liecības,ka tos ofiņus būtu šāvuši Staļina un briesmoņa Berijas rokaspuiši
cirks
c
Darudziņ ... :) tā tava vēlme PAR KATRU CENU pievilkt tantes Mašas krūšturi pelmeņiem ir apbrīnojama :)) Nu tad lai tev patiešām iestātos patīkams atslābums, paskaties ko patiesībā rāda Financial Times aptauja - to pat nevar nosaukt per socioloģisko ... "Vai jūs atbalstāt savas valsts karaspēka sūtīšanu uz Baltijas valstīm, ja tām uzbruktu Krievija," šo jautājumu pēc laikraksta "Financial Times" pasūtījuma uzdeva vairāku NATO dalībvalstu iedzīvotājiem. Mūsu sabiedroto atbildes var padarīt tramīgu vienu otru Latvijas iedzīvotāju. Vismazāko iebildumu pret sava karaspēka sūtīšanu uz Baltiju draudu gadījumā ir britiem. Pret to iebilst 31 procents aptaujāto un atbalsta 35 procenti. Lielākas rūpes par mūsu drošību izrāda francūži. 41 procents aptaujāto atbalsta Francijas karaspēka nosūtīšanu uz Baltijas valstīm, bet pret ir 32 procenti. Kā redzi tieši tevis apdziedātie "anglosakši" - Lielbritānijas iedzīvotāji VAIRĀKUMĀ atbalsta Baltiju. Tieši tāpat - Francijā. Tas nekas, ka kopā saliekot iznāk mazāk par 100% aptaujāto - tas ir tāpat, kā referendumā - ja nobalso vairāk, kā puse - referendums ir noticis un ja puse no balsojušajiem ir "PAR" - lēmums ir pieņemts ... Tā ka, mīļumiņ - vari būt pilnīgi mierīgs - vismaz divu Eiropas KODOLLIELVALSTU politiķiem NEBŪS jāšaubās, vai viņu vēlētāji piekrīt atbalstīt Baltiju. Un jo vairāk atklāsies jaunu Krievijas melu par karu Gruzijā (kā tas pašlaik notiek katru dienu), jo vairāk jaunu atbalstītāju mums būs. Meļus nicina visā pasaulē, tā nu tas ir ... Ā, un ko tad tavs Sigapūras dekāns ? Zini, es to rakstu izlasīju ... Patiesībā autora mērķis bija rekomendēt demokrātiskajai Rietumu pasaulei tās nākotnes stratēģiju. : Western thinkers must decide where the real long-term challenge is. If it is the Islamic world, the US should stop intruding into Russia’s geopolitical space and work out a long-term engagement with China. If it is China, the US must win over Russia and the Islamic world and resolve the Israel-Palestine issue. This will enable Islamic governments to work more closely with the west in the battle against al-Qaeda. The biggest paradox facing the west is that it is at last possible to create a safer world order. The number of countries wanting to become “responsible stakeholders” has never been higher. Most, including China and India, want to work with the US and the west. Un, kā pats redzi - nav tur nekāda runa par Krievijas atbalstu. Tieši otrādi - kā viena no iespējām Rietumiem tiek piedāvāts pēc pirmkārt tikt galā ar Krieviju Turklāt autors arī apstiprina, ka būtībā, gan Ķīna, gan Indija vēlas SADARBOTIES tieši ar Rietumiem. Tā ka, dārgais - nepaliec nu atkal smieklīgs ar savu histērisko ložņāšanu pa Gugli un sev izdevīgu, no konteksta izrautu citātu meklēšanu ... Aizej labāk uz Kofī-Neišen, pasūti kafiju ar divām vecrīgām - tur tevi sapratīs ...
treknis
t
Par Somiju normāli cipari, kaut arī par to aizstāvēšanās karu arī ir versijas:vēsturei gan nav varbū- tīgi varianti,bet somi varēja arī nekarot,ja vien briti tos nebūtu drošinājuši ar Baku bombardēšanu. Par Poliju-karu gan pirmajā nepieteica.Vajadzēja vai nevajadzēja pieteikt karu-ne man lemt. Uz 17.septembri Polijas kā valsts vairs nebija,jo valdība bija jau kādu nedēļu internēta Rumanijā. Mans jautājums bija-kapēc briti karu nepieteica.
Malēnietis
M
Cienījamais, Askold, jūsuprāt atdoties amerikāņiem ir jauki, bet krieviem - izvirtība ? Kaut kā jau sāk apnikt brīvības slavinājumi, kad puse iedzīvotāju pampst no bada ...
Uguns
U
Jūs tā arī nesapratām manu domu par aptaujām (laikam tomēr kāda valodas barjera pastāv). Es neapgalvoju, ka rietumnieki uz jautājumu atbildēja nepareizi, bet gan, ka katrs vispirms domā par savu "ādu" un tas ir tikai normāli. Turpinot ar ironiju, es neticu, ka Jūs, piemēram, būtu ar mieru karot (un reāli riskēt ar savu dzīvību) Krievijas labā skatoties no šī brīža pozīcijām. Es domāju, ka 5.punkta spēks ir tajā, ka to nav nācies izmantot (11.septembra epopeja šeit nebūtu īsti korekts piemērs, tas nebija karaspēka iebrukums NATO dalībvalstī). Tas varbūt ir mazliet par stipru teikts, bet līdzīga situācija ir ar atomieroču pastāvēšanu šobrīd (to spēks ir draudā "dabūsi to pašu pretīm") - veidojas tāds kā spēku līdzsvars.
Человек
Ч
По-вашему, европейцы ответили неправильно на вопросы опроса. Ну, так и скажите. Но вас никто не спросит. А они будут решать. О 5-м пункте. Я не единственный, кто не верит в помощь НАТО Латвии. Очень многие не верят. Здесь есть умный господин под ником Дзерис, так он тоже не верит. Вот что, к примеру, говорит серьезный финский исследователь: "По репутации Эстонии нанесен удар. Она стала большой проблемой для НАТО. Это серьезная организация, и она не хочет конфликта с Россией. Но у нее есть военные обязательства перед членами альянса. Скажите - будет ли кто-нибудь защищать режим апартеида в Эстонии?" То же относится и к Латвии. В гугле легко найти: "Финский историк, автор книги о "Бронзовом солдате" Йохан Бэкман: "Эстония еще вернется в состав России"". Понимаю вашу иронию о "режиме апартеида" и прогнозах исследователя. Но вы ничем не лучше его, только, единственно, думающих так, как вы, сейчас больше, чем думающих так, как он. Кто прав, покажет только время. Это важный момент. Кто прав, покажет только время.
Uguns
U
Vārda "nekorekts" jēga var būt dažāda. Ja Jūs neuztverat niances, nevaru Jums nekā līdzēt. Šinī gadījumā varu tikai piebilst, ja, piemēram man uzdotu līdzīgu jautājumu (vai ES būtu ar mieru karot ... kaut vai par Lietuvas neatkarību, arī mana atbilde būtu negatīva, bet man jau arī nebūtu jākaro (tas tomēr ir konkrētas profesijas pārstāvju uzdevums, vismaz šādā jautājuma griezumā). Cilvēks lielākoties atbildes uz šādiem jautājumiem sniedz balstoties uz savu iedzimto egoismu un vēlēšanos atbildi attiecināt uz sevi personīgi. Par 5.punktu. Nedomāju, ka tas ir tikai "ticības" jautājums. Bet spekulēt šeit ar Krievijas centieniem aizstāvēt "tautiešus", nesmīdiniet. Pirmkārt, patiesībā Jūs viņiem tomēr esat, atvainojos par izteicienu, "pie vienas vietas" (un Gruzijas gadījumā ne jau "tautiešu" dēļ Krievija iesaistījās karadarbībā). Otrkārt, nez kad gan te Jums tik dikti draud? Ne nu zūmēt kāds taisās, ne mākslīgi par latviešiem padarīt (arī tā ir Jūsu tic iecienītā "propaganda", tikai citu partiju un spēku piekoptā).
Человек
Ч
1. Некорректность соцопроса никак вами не обоснована. Вы первый, кто это делает. Здесь же в Диене можете найти статью Асколда Родина, где он пишет об этом опросе и ничуть его не подвергает сомнению. 2. 5-й пункт устава НАТО, это вопрос веры. Так же как и "nedomāju, ka Krievijā šobrīd kaut viens nopietns politiķis gribētu noeksperimentēt kāda patiesībā būtu Rietumvalstu reakcija karadar'bības uzsākšanas gadījumā pret Baltijas valstīm." Конечно, Россия так просто не нападёт. Это не детский сад, которым занимаются латышские пропагандисты. Но в случае серьезной угрозы соотечественникам меры будут серьёзные же вплоть до военных. Пример Грузии это показал.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas