Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Pārgrupēšanās mēnesis

Otrdien Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) priekšsēdētājs paziņoja, ka oficiāli beidzis pastāvēt līdz šim valdošais "oranžo" partiju bloks. Koalīcijas izjukšanas cēlonis ir Mūsu Ukrainas (MU) līdera prezidenta Viktora Juščenko un premjerministres, partijas Jūlijas Timošenko bloks (JTB) līderes Jūlijas Timošenko domstarpības. Ja mēneša laikā neizdosies izveidot jaunu vairākuma koalīciju, prezidents var atlaist Radu un izsludināt ārkārtas vēlēšanas. Jāpiebilst, ka arī šī sastāva parlamentu pērn septembra beigās ievēlēja ārkārtas vēlēšanās.

Ukrainas parlamentā (450 deputātu) pārstāvētas piecas partijas. Visvairāk deputātu mandātu ir promaskaviskajai Viktora Janukoviča Reģionu partijai (RP) — 175, JTB frakcijā ir 156 deputāti, MU — 72. Par vērā liekamu spēlētāju uzskatāma Vladimira Ļitvina sociālistu frakcija (20 mandāti), savukārt diezin vai atradīsies kāds, kas piedāvās biedroties komunistiem (27 vietas).

Neiespējams ir RP un MU bloks, un ne tikai partiju līderu senās sāncensības dēļ. Krievijas agresijas laikā Juščenko (tātad arī Ukrainas valsts) solidarizējās ar Gruziju, savukārt Janukovičs paziņojis, ka atbalsta Abhāzijas un Dienvidosetijas valstisko neatkarību. Tās ir principiāli atšķirīgas pieejas, kuras padara kompromisus neiedomājamus.

Sarežģītāk ir runāt par iespējamo Timošenko bloka un Janukoviča reģionāļu savienību. Oranžās revolūcijas laikā viņi bija dažādās barikādes pusēs, taču tā ir noiets etaps, un līdz nākamajām kārtējām vēlēšanām ir vairāki gadi.

Šādai koalīcijai Radā būtu konstitucionālais vairākums, un tā varētu īpaši neņemt vērā prezidentu, jo prezidentam nav veto tiesību attiecībā uz konstitucionālā vairākuma pieņemtiem likumiem. Janukovičam ir izvēle starp jaunākā partnera lomu un iespēju, pastāvot riskam, ārkārtas vēlēšanās saņemt lielāku mandātu skaitu. Savukārt Timošenko jāizsver, vai šādu bloku par nodevību neuzskatīs izšķiroši liels viņas pašreizējo atbalstītāju skaits.

Otrs iespējamais vairākuma variants ir "oranžo" partiju izlīgums (tak jau mēnesis laika), pieķerot klāt Ļitvina frakciju. Vasaras sākumā pa deputātam izstājās gan no JTB, gan MU frakcijas, un pašlaik abām "oranžajām" partijām summāri ir 225 balsis, t.i., nav vairākuma.

Trešais parlamentārās krīzes risinājums būtu ārkārtas vēlēšanas, kas varētu notikt decembrī. No tām nebūtu jābīstas Timošenko partijai (reitings — 24%) un reģionāļiem (reitings — 22%). Toties Juščenko MU var arī nepārvarēt piecu procentu barjeru.

Ārkārtas vēlēšanu gadījumā — un pašlaik, šķiet, uz to pusi velk — kā jau katrās Ukrainas vēlēšanās parādīsies "Krievijas faktors". Krievijas spēcīgākais trumpis ir abu valstu sarunas par gāzes cenu, kurām jāsākas jau drīzumā. Nav šaubu, ka Krievija manipulēs ar gāzes cenām, lai tiktu pie pielaidīgāka Ukrainas parlamenta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas