Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Pārsteidzošā Francija

Ziemeļatlantijas alianses (NATO) dibināšanas līgums paredz, ka uzbrukums vienai no alianses valstīm uzskatāms par uzbrukumu visai aliansei. Viss tā kā būtu saprotami.

Nepatīkamāki ir vairākās Rietumeiropas valstīs veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Pat pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā tikai ceturtā daļa Vācijā, Itālijā un Spānijā aptaujāto uzskata, ka, piemēram, Krievijas agresijas gadījumā Baltijas valstīm būtu jāsniedz tieša militāra palīdzība.

Labāks stāvoklis ir Lielbritānijā un Francijā. Tur palīdzības sniegšanu atbalstījuši aptuveni 40% aptaujāto. Par Apvienoto Karalisti nav jābrīnās, taču Francijas iedzīvotāju attieksme ir patīkams pārsteigums.

Attieksmes visai būtisko atšķirību vismaz daļēji var skaidrot ar to, ka Lielbritānija un Francija ir kodollielvalstis. Sava spēka apzināšanās sabiedrībai laikam gan rada nopietnāku attieksmi gan pret pašas drošību, gan starptautiskajām militārajām saistībām.

Pagājušās nedēļas nogalē pirms NATO valstu aizsardzības ministru Londonas tikšanās ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss publiski atgādināja, ka NATO ir militāra alianse. Acīmredzot Baltijas valstīm nevajadzētu bažīties, ka agresijas gadījumā tās varētu palikt bez savu svarīgāko sabiedroto tieša atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas