Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Solžeņicina iela Maskavā

Lielo Komunistisko ielu, kas atrodas Maskavas centrā, pārdēvēs augusta sākumā aizsaulē aizgājušā rakstnieka antikomunista Aleksandra Solžeņicina vārdā. Šādu norādījumu satur Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva dekrēts par Solžeņicina piemiņas iemūžināšanu. Tāpat, kā pie mums, arī Krievijas likumdošana paredz, ka cilvēka vārdu ielai var piešķirt tikai desmit gadus pēc viņa nāves. Lai novērstu šo šķērsli, acīmredzot būs izmaiņas likumdošanā.

Iecere pārdēvēt Komunistisko ielu antikomunista vārdā ir tikai nodeva nelaiķa rakstnieka pasaules slavai un nebūt neliecina par vēlmi kritiski paskatīties uz padomju pagātni.

Kāda no Maskavas metropolitēna stacijām saucas Voikovskaja. Par Voikovu ir precīzi zināms, ka šis cilvēks ir viens no tiem padomju varas pārstāvjiem, kas 1918.gada jūlija vidū Jekaterinburgā piedalījās pēdējā Krievijas cara Nikolaja II un viņa ģimenes noslepkavošanā. Viens no tiešajiem izpildītājiem. Nikolajs II ir kanonizēts, metro staciju pārdēvēt neviens negrasās. Palaikam publiskajā telpā parādās aicinājums to izdarīt, taču viss paliek pa vecam.

Viss kā jau paradoksu zemē Krievijā: sen neviens vairs neceļ komunismu, tomēr Ļeņins joprojām apskatāms mauzolejā, un nav zināms, kad beidzot viņu vedīs apbedīt kapos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas