Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Un nāca valsts valoda

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Vilnis
V
Valodas likums nedarbojas. Rīgā krieviski runā visur ,gandrīz visakabeļtv ir krievu valodā. Rodins laikam tv neskatās citādi viņš nerunātu tādas muļķības.
dabasdraugs
d
Tās dziesmas latviešu variantā gan ir teikts "ak cienījamā kundze", nevis "ak jaukā marķīze", kā krievu tekstā... :))
Alise
A
Ceturtajā punktā tiek runāts par lībiešu valodu.
latvis
l
Viss okei... ak jaukā marķīze...
Ai-ai-ai!
A
Rodins slikti zina vēsturi. Vis te uzrakstītais ir blefs - īstenībā bija citādāk. Patiesību var uzzināt, ja palasa tālaika avīzes. Nevajag par vēsturi rakstīt, ja to nezina.
Bonetti
B
Kamēr politisko partiju darboņi, valdības locekļi un prezidents publiskaja telpā iztapīgi runās krievu valodā, nekas nemainīsies. Kamer netiks izdarītas izmaiņas latviešiem nodevīgaja Valodas likumā, kur ceturtajā punktā krievu valoda lielīdzinata valsts valodai. Tāpat otrā panta otrajā punktā priovātajā komercstruktūrām dotas tiesības nelietot valsts valodu. Tur ir ierakstīta interesanta norma: būtu samērīgs ar privāto iestāžu tiesībam un interesēm. Tas nozīmetu , ja krievu firmai nav intereses lietot valsts valodu, tas dod viņiem šādas tiesības. Tāpec latviešu valodas pozīcija Latvijas valstī pasliktinājusies tieši pēc likuma pieņemšanas.
Dite
D
Autoram taisnība, valsts valodas lietošana ir paplašinājusies. Bet neizbēgams blakusefekts ir tās kvalitātes kritums. Neesmu sapratusi, cik daudz pie vainas latviešu izglītības līmeņa pazemināšanās, tas, ka daudz vairāk dzirdam cittautiešu, kas grib runāt latviski, pilnīgi šausmīgo izteikšaanos, vai cik tas ir objektīvs process - valodas nivelēšanās. Jo arī Artmanes laika latviešu valoda bija mazāk laba, salīdzinot ar Ulmaņlaikiem. Tomēr nācās nobrīnīties tramvajā - man pretī sēdēja 2 studentes, pļāpāja par savām lietām, un pat nenojauta, cik aplamā latviešu valodā viņas sarunājas. Tātad viņām likās normāli.
Haris
H
Kāpēc gan nesalīdzināt ar laiku nevis pirms 20 gadiem (kad vēl nebija izbraukuši simti tūkstošu krievu kolonistu, nebija izvesta krievu armija, nebija paša valodas likuma), bet pirms 10 gadiem?! Situācija varbūt ir mazliet MAINĪJUSIES - dažās jomās uz vienu pusi, citās uz pretējo -, bet UZLABOJUSIES, manuprāt, nu gan nav. Un tur rociņas pielikusi ne tikai Freiberga, bet arī "Diena" - katra pilsonības un valodas likuma mīkstināšana, ko bez ierunām un iebildumiem vienmēr ir atbalstījusi arī "Diena", ir mazinājusi latviešu valodas nozīmi un prestižu Latvijā. Ne Jurkāns, ne Birkavs, ne vēlāk arī Freiberga nav pūlējušies pat ATSTĀT IESPAIDU, ka būtu mēģinājuši aizstāvēt latviešu intereses sarunās ar Eiropas Padomes un ES pārstāvjiem. Daudz vieglāk un vienkāršāk ir smaidīgi svinēt Purimu un dzert šampanieti visās citās reizēs.
zvirbulēns
z
Cik es noprotu, Valsts valodai nopietnu triecienu deva Vaira Vīķe - Freiberga, kas panāca Valsts valodas likuma ievērojamu "mīkstināšanu" (skatīt M. Rutka grāmatu "īsvēsture Patiesā Vaira Vīķē-Freiberga"), bet par to jau Rodins nemaz iepīkstēties nevar. :(
rezumee
r
Varoniigie pretlegjitimaacijas ciiniitaaji aizmirst ka AP darbiiba beidzaas ar Latvijas neatkariibas atjaunosanu un atziisanu. Un AP, nevis supernacionaalie klaigaataaji, pienjeema leemumus par neatkariibas atjaunosanu. Protesteeja divi speeki: interfrontisti, kas nepienjeema nekaadas izmainjas, un superradikaalji, kas neatkariibas atjaunosanaa par visu varu centaas samekleet "legjitimaaciju".
Kreilis
K
" Īsts apdraudējums latviešu valodai var nākt tikai no pašiem latviešiem: valoda mirst, kad nav, kas tajā runātu." Izcili. Es jau divus gadus vienmeer atkaartoju - ja gribat sargaat latvieshu valodu, tad nestriidieties ar cittautieshiem, bet ejiet un vairojieties. Daudz patiikamaaks process.
Bins
B
"...6.oktobrī Latvijas PSR Augstākā Padome (AP) pieņēma lēmumu par valsts valodas statusa piešķiršanu latviešu valodai." ------------------------------------------------- ----------- Latviešu valoda nebija Latvijai "piešķirama", bet gan atjaunojama ! LPSR Augstākajai Padomei bija jānoliek savs mandāts un jādibina jauns augstākās varas (pagaidu) orgāns, kas tad arī ATJAUNOTU neatkarīgas valsts un tās valodas statusu PSRS okupētajā teritorijā. Postpadomju autori aizmirst, ka LPSR AP nebija likumīgs pārvaldes orgāns un nedrīkstēja neko likumīgi lamt. Bet ir pienācis laiks to visiem atcerēties un padomju aktīvistu darbību okupētajā Latvijā analizēt. Padomju AP "patriotiskais žests" nevar šo varu leģitimēt !Nevairosim "baltos plankumus" latviešu tautas vēsturē !
cirks
c
es gan neko tādu, ko tu centies autoram piesiet, nemanīju ... Vai tik tu necenties uzdot sev vēlamo par esošo ? Jā, un starp citu nevajag kārtējo reizi viena autora viedokli uzdot par visas valsts viedokli ...
Nu, nu
N
No raksta nav isti saprotams, kur dzivo Rodins. Laikam jau ne Riga, ne ari Daugavpili...
lno
l
Sakarā ar nozīmīgo datumu atcerēsimies, ka bez V. Artmanes uzstājības šis lēmums 6. oktobrī nebūtu pieņemts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas