Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Askolds Rodins: Vēlētāji un ievēlētie

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Apsītis
A
Jūs tautai skaidrojiet: "Ja grozījumi pilnveidojami, to varēs izdarīt arī vēlāk." Vai tiešām jums svešs Satversmes 78.pants: "vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesības iesniegt Valsts Prezidentam PILNĪGI IZSTRĀDĀTU Satversmes grozījumu projektu..." Jūsu teiktais neiet kautkā kopā ar Satversmes 78.pantu?
Skepse
S
tādi raksti jau ir bijuši Dienā. pavandaties pa arhīvu - gan atradīsiet. visa gaita smalki aprakstīta, pat mistera prezidenta iespēja atlaist Saeimu, kas nebūt nav mission inpossible, jo nekur nav pieminēts kvorums šādam referendmam - pietiktu ar vienu pašu Zatleru ja tam būtu iekšas nevis koalicījas protēze...
dzeris - 10. pants
d
Nu tad jau vislētāk un visracionalāk būtu diktatūra - nav jātērē nauda vēlēšanām, arī vēlēšanas taču šķels tautu. Bet mēģiniet aprēķināt, cik miļjoni ietaupīsies, ja saeima un valdība, bailēs no atlašanas, tērēs tos mazliet lietderīgāk?
10.pants
1
Rodina kungs! Jūs lasītājiem skaidrojiet: "lai Satversmē tiktu ierakstīts, ka vēlētāji var atsaukt Saeimu, kuru paši ievēlējuši." Manuprāt, tas neatbilst patiesībai. Es Satversmes 10.pantu saprotu tā, ka tas runā gan par ievēlēšanu, gan par atlaišanu (pēc četriem gadiem). Šis, 10.pants tiešām garantē Saeimas atlaišanu. Bet, vai iesniegtie grozījumi garantē Saeimas atsaukšanu? Tak nē! Pirmkārt. Divas parakstu vākšanas un referendums ir gara procedūra laikā. Otrkārt. Nav taču garantijas, ka referendums dos pozitīvu (par atlaišanu) rezultātu. Šajā gadījumā būs šāds rezultāts: nelietderīgi iztērēti četri miljoli Ls, sašķelta tauta (atbalstītāji-noliedzēji). Nav grūti šajā referendumā saskatīt faktu-mazākumam jāuzvar lielākais (kas piedalījās pēdējās Saeimas vēlēšanās būs tie paši, kas, pašu ievēlētos, atlaidīs). Ja, caur referendumu, Saeima tiešām tiek atlaista, ieguvums neliels: modulējot situāciju-Saeimu varētu atlaist pēc trim gadiem. Rodas neordināra, samērā gara, situācija (līdz nākošās Valdības apstiprināšanai)-Saeima ir, bet, rīcības nespējīga! Un tā, pienāks tie paši, Saeimai atvēlētie, četri gadi. Tad jau racionālāk būtu-atmainīt izdarītos grozījumus 10.pantā: četrus gadus atmainīt uz trim. Rodina kungs! Labi būtu, ja jūs (vai, kāds cits) vienā rakstā izanalizētu visu notikumu gaitu par Saeimas atlaišanu uz iesniegto grozījumu bāzes: pirmā parakstu vākšana, otrā parakstu vākšana, referendums, priekšvēlēšanu periods, ārkārtas vēlēšanas, Saeimas darba sākšana, jaunas Valdības izveidošana un apstiprināšana Saeimā.
Kāmis
K
bet kas, uzslienam tev ,Rodin, māju. ātri , šķibi greizi, un no sūdīgiem materiāliem! lētāk sanāks! un tad , kaut kad pielabosim, ja sanāks. negribi?
Šampēteris
Š
Tiem, no 100 gudrajiem, kuri grib turpināt karjeru, ir par ko padomāt - nākošreiz var karjera neiznākt, ja šos grozījumus noraida...
Skepse
S
varbūt taisām totalizatoru - nez vai kāds patiešām naivi tic Saeimas godaprātam pieņemt šādu likumu pašu rociņām? un sanāks tā dīvaini - izmuldējušies par nekvalitatīvi sagatavoto likuma projektu no arodbiedrību puses - tad jau nevajadzētu balsot PAR. tad nu atkal varēs malt veco dziesmu - tauta pati grib šos miljonu stērēt referendumam, deputātiņi jau labprāt taupītu... tik kaut kā nesanāk...
dzeris
d
Saeima diezin vai pieņems grozījumus tādā veidā, Zatlera komisija jau parādīja, ka pieņemt tos grib tikai tādus, lai nekas nemainītos. Un būs referendums, kur tauti būs iespēja parādīt, vai tā grib, lai tai turpina kakāt uz galvas, vai ka tā nav vienkārši iedzīvotāji, vai pilsoņi, kas vēlas kaut nedaudz kontrolēt sevis pašu ievēlēto, bet galīgi atsaitēto varu, kam sponsoru intereses daudz svarīgākas, kā vēlētāju. Nedomāju pat, ka šo saeimas atlaišanas mehanismu kādreiz vajadzēs pielietot, bet pati tā esamība ļoti lieliski disciplinētu mūsu "tautas pārstāvjus".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas