Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

ASV Valsts departaments Latviju iekļāvis starp valstīm, kurās notiek naudas atmazgāšana

ASV Valsts departaments ikgadējā ziņojumā iekļāvis Latviju starp tām 60 valstīm, kurās pagājušā gadā notikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Lielākais naudas atmazgāšanas avots Latvijā ir izvairīšanās no nodokļu nomaksas un krāpšanās ar nodokļiem, kas daļēji tiek realizēta no ārvalstīm. Latvijai raksturīga arī finanšu krāpšanās, kontrabanda un korupcija valsts sektorā, teikts ASV Valsts departamenta sagatavotajā ikgadējā Naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu ziņojumā.

Pēdējā gada laikā finanšu noziegumu skaits Latvijā nav īpaši mainījies, bet ekonomiskās krīzes dēļ kopīgā atmazgātās naudas vērtība samazinājusies. Tajā pašā laikā pieaug ar tirdzniecību saistītu naudas atmazgāšanas shēmu skaits.

Ziņojumā atzīts, ka Latvija nav ārzona, bet tās četras brīvās tirdzniecības zonas netiek izmantotas ne naudas atmazgāšanas shēmās, ne arī teroristu aktivitātēs.

Ziņojumā atzinīgi novērtēta Latvijas pieņemtie likumi noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanas apkarošanai, kas ir plaši un nosedz visu noziegumu kategorijas, kā to paredz starptautiskie standarti. Arī terorisma finansējuma apkarošanas likumdošana Latvijā atbilst ANO rezolūcijas prasībām.

Latvijas likumdošana paredz, ka visām finanšu institūcijām jāidentificē visu kontu īpašnieki un jāuzrauga naudas plūsmas, kā arī bankām vismaz piecus gadus pēc biznesa attiecību beigām jāuzglabā informācija par attiecīgā klienta darījumiem.

2009.gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijas finanšu policija saņēmusi 16 519 ziņojumus par aizdomīgiem naudas darījumiem, no kuriem 102 lietas nodotas tālākai izmeklēšanai.

Ziņojumā atsevišķi izcelta "VEF banka", kas tiek turēta aizdomās par naudas atmazgāšanu un pret kuru ASV kopš 2006.gada augusta ir ieviesusi sankcijas, kas vēl joprojām ir spēkā.

Pērn pirmajos deviņos mēnešos naudas atmazgāšanas lietās veiktas 39 kriminālizmeklēšanas, veiktas 24 tiesvedības pret 48 personām un trīs personas notiesātas, norāda ASV Valsts departaments.

Kā vājais posms ziņojumā raksturota likumu un normu ieviešana, jo likumsargiem ir uzlikta ļoti liela darba slodze, kā arī ekonomiskās krīzes dēļ ir samazināts budžets un atalgojums.

Ziņojumā atzinīgi novērtēta Latvijas tiesībsargājošo institūciju veiksmīgā sadarbība ar ASV finanšu noziegumu un narkotiku kontrabandas apkarošanas jomās, īpaši izceļot Latvijas policijas līdzdalību 20 mēnešu ilgā starptautiskā izmeklēšanā ar citām Eiropas valstīm, Ekvadoru un ASV, lai vērstos pret narkotiku kontrabandas shēmu, kuru vadīja liels Latvijas organizētās noziedzības grupējums.

Neskatoties uz uzlabojumiem likumdošanā, Latvijai draud būtiski naudas atmazgāšanas riski, kas saistīti ar korupciju, organizēto noziedzību un nerezidentu banku kontiem, teikts ziņojumā.

ASV Valsts departaments iesaka stingrāk piemērot spēkā esošās likumu normas, kā arī nodrošināt adekvātus resursus likumsargājošām institūcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas