Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Atkaltikšanās Ventspils vēlēšanās

Pašvaldību vēlēšanu iznākums Ventspilī allaž bijis prognozējams. Daudzus gadus galvenais cilvēks pilsētā ir Aivars Lembergs un neviens no konkurentiem nav pat mēģinājis pārņemt varu. Taču tagad pieredzējušā politiķa Ģirta Valda Kristovska (Vienotība) vadībā ar Lembergam opozīcijā esošo uzņēmēju atbalstu ir izveidots četru politisko spēku – Vienotības, Nacionālās apvienības (NA), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un Latvijas attīstībai – apvienotais saraksts, kam ir ambīcijas mainīt Ventspilī pastāvošo kārtību.

Sarakstu plānots pieteikt aprīļa sākumā, kad partijas parakstīs sadarbības memorandu. Dažas dienas vēlāk savu komandu prezentēs arī Lemberga vadītā partija Latvijai un Ventspilij (LunV). Starp abiem spēkiem paredzama Ventspilī gadiem nepieredzēta politiskā cīņa. Apvienotajam sarakstam ir arī sava avīze, un arī tas ir šajā pilsētā kas nebijis. Tiek prognozēts, ka uz iekļūšanu Ventspils domē varētu cerēt trīs saraksti. Tradicionāli te kandidē arī Saskaņa, kuras komandas līderis tāpat kā iepriekš būs domnieks Vitalijs Trusevičs.

Iepriekšējās vēlēšanās 2013. gadā uz 13 vietām Ventspils domē bija pieteikti seši saraksti. Latvijai un Ventspilij ieguva deviņas vietas, Reģionu alianses un Reformu partijas saraksts – divas vietas, bet Saskaņas centrs un Vienotība – katra pa vienai. NA, kurai toreiz bija cita komanda, un Tautas kontrole nepārvarēja 5% barjeru.

Lembergs savas domas par Kristovska pieteikumu jau ir izteicis iknedēļas preses konferencēs. Viņš pat nav bijis sevišķi agresīvs, tomēr ar neslēptu ironiju slavēja Kristovska gudrību atgriezties dzimtajā pilsētā, kad te viss esot sakārtots.

"Kad viņš 90. gados no Ventspils aizmuka, te bija šausmas, bet tagad te ir pilnīgi cita situācija. Ja viņam izdotos uzvarēt, četrus gadus vispār varētu neko nedarīt," žurnālistiem klāstīja Lembergs. Viņš ik pa laikam dod mājienus arī par konkurenta neskaidrajiem ienākumiem un iespējamiem finansiālajiem atbalstītājiem, kas varētu būt meklējami Lemberga oponentu nometnē.

Kristovskis Dienai paskaidroja, ka viņam ir sava konsultāciju kompānija GVK Consulting, kas ir PVN maksātājs. Tā sniedz konsultācijas ekonomiskajos un politiskajos jautājumos, veic tirgus izpētes. Pašlaik tai ir sadarbības projekti ar piecām Latvijas un ārvalstu kompānijām. Politiķis konsultē arī akciju sabiedrību Ventbunkers, ar kuru viņa firmai ir līgums. Kristovskis ir arī Norvēģijas kompānijas Kongsberg Defence & Aerospace AS pārstāvis Latvijā.

Saraksta līderis apstiprināja, ka viņu uzrunājis uzņēmējs Olafs Berķis, biedrības Baltijas asociācija – transports un loģistika eksperti Raimonds Kalniņš un tagadējais domnieks Aivis Landmanis (LRA), kuri tāpat kā asociācijas prezidente Inga Antāne varētu būt arī kandidātu sarakstā. Tajā vēl varētu startēt Vienotības deputāte Dace Korna, bijusī Ventspils Augstskolas rektore Gita Rēvalde. Lai stātos pretī "oficiāli un neoficiāli bagātākajam cilvēkam, kāds ir Aivars Lembergs", ikvienam opozicionāram esot jāliek pretī "ne tikai jaudīga un intelektuāli spēcīga programma, bet jānodrošina arī informācijas izplatīšana", norādīja Ģ. V. Kristovskis. Viņš apstiprināja, ka atbalstītāju vidū ir arī Berķis un Rūdolfs Meroni, taču tas notiekot "legālā veidā".

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 27. marta, avīzē Diena!

Top komentāri

Ventspils muļļ
V
interesanta valsts , ka tāds kam kriminālprocess pie dīr...tfu pakaļas pielipis , drīkst balotēties vēlēšanās , izvirzot savu noziedzīgo būtni mēra amatam, ir beidzot jāpieņem k'ds likuma grozījums šis sakarā , šaj būtnei se ne liegta darboties domē un nav pat paraksta tiesības , praktiski vēlēšanās piedalās spoks.
Redziet!
R
ŠAUSMAS Ventspilī ir un būs, kamēr pa to lielais blēdis un noziedznieks pārvietojas. Neaizmirstiet, ka viņš siroja pa Ventspili arī pirms 90-jiem, un šī sirošana turpinās ne jau pilsētas patriotiem, bet gan lielai krievu bandai pateicoties. Paldies Dievam, NEKAS virs zemes nav mūžīgs, arī Lempjbergs nē. Kad viņu glabās, tad vārnas ķērks.
vecis
v
johaidī! pēc komentāriem spriežot visi slikti - droši vien izņemot pašus komentētājus.Kad beidzot pieklusīs gānīšanās? Kad kāds kautko jēdzīgu piedāvās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas