Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atkritumu konkursa noteikumi labvēlīgi ar Šķēli saistītam uzņēmumam

Piedāvāt tikai cinkotus!


Trīs Rīgas namu pārvaldes vienlaikus rīko konkursus par atkritumu apsaimniekošanu. Noteikumi ir identiski un iekļauj ierobežojošu normu piedāvāt nestandarta cinkotus konteinerus. Tādi ir tikai vienam uzņēmumam — ar ekspremjeru Šķēli saistītajam SIA Nelsens

Sakritība — atbild trīs Rīgas namu pārvaldes. Sakritība ir tā, ka tās ar pāris dienu starpību izsludinājušas konkursus par atkritumu apsaimniekošanu un tie beigsies vienā dienā — 12.jūnijā. Sakritība, ka noteikumi ir identiski, pat punkti un komati neatšķiras. Sakritība, ka noteikumos prasītos īpašos cinkotos konteinerus piedāvāt var tikai ar bijušo premjeru Andri Šķēli (TP) saistītais uzņēmums Nelsens. Atkritumu nozarē strādājošie gan šo sakritību sauc citādi. Ir bažas, ka konkursi ir fiktīvi un to uzvarētājs jau zināms pirms piedāvājumu iesniegšanas un izvērtēšanas.

"Sakritība"


Konkursus par atkritumu apsaimniekošanu uz četriem gadiem marta beigās izsludinājušas trīs namu pārvaldes — SIA Sarkandaugava, SIA Vecmīlgrāvis un SIA Valdemāra nami. Pašreiz tās apkalpo a/s L&T. Namu pārvalžu vadītāji identiskos noteikumus sauc par "sakritību". Vienīgais, kurš nenoliedz vienošanos, ir SIA Sarkandaugava direktors Aldis Āboliņš: "Konsultācijas ar kolēģiem bija. Tas jau būtu muļķīgi apgalvot, ka mēs katrs savās mājās radījām identiskus dokumentus." Tomēr viņa kolēģi tieši to arī apgalvo. SIA Vecmīlgrāvis valdes priekšsēdētājs Juris Šaicāns skaidroja, ka noteikumus rakstījuši paši: "Es biju dzirdējis, ka Sarkandaugava arī grib rīkot konkursu, bet godīgi, liekot roku uz sirds, varu teikt, ka nemaz nezinu, vai viņi ir izsludinājuši." Arī SIA Valdemāra nami valdes priekšsēdētājs Ainārs Arbidāns pauda izbrīnu par identiskajiem nolikumiem: "Pirmā dzirdēšana, ka nolikumi ir vienādi." Vēlāk viņš gan atbildēja, ka juristu līmenī konsultācijas ar kaimiņu namu pārvaldēm notikušas, bet nolikumu rakstījuši paši.

Kāds konkurss?


Rīgas apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Igors Trubko norāda, ka namu pārvaldēm nemaz nav iespēju rīkot konkursu, jo Rīgas dome ir noteikusi atkritumu apjomu uz vienu iedzīvotāju, bet Sabiedrisko pakalpojumu regulators — atkritumu izvešanas izmaksas tarifu. "Kā tad lai rīko konkursu, ja cenu noteicis regulators? Nav objektīvu kritēriju pretendentu izvēlei," saka I.Trubko. Proti, pašreizējā sistēma paredz — katra uzņēmuma atkritumu izvešanas tarifu apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un tas ir ap 5,9 Ls/m³. "Šeit var vērtēt tikai pakalpojumu kvalitāti, cenu nevar," apstiprina Rīgas domes vides departamenta atkritumu saimniecības nodaļas vadītāja Nadežda Vanaga.

Āķis izmēros


Taču, spriežot pēc konkursu nolikumiem, namu pārvaldes negrasās uzvarētāju noteikt pēc cenas. Svarīgāka viņiem šķiet atkritumu tvertņu forma un tehniskie rādītāji. Prasīti tiek īpaši konteineri — cinkota metāla ar 0,66, 0,8 un 1,1 kubikmetru (m³) tilpumu. Saskaņā ar konkursu prasībām tiem jābūt uzņēmumu rīcībā, jau iesniedzot piedāvājumu, kas nozīmē, ka jāiegulda tūkstoši, nopērkot konteinerus pirms konkursa. Taču nevis metālā slēpjas konkursu āķis, bet namu pārvalžu prasītajos konteineru izmēros. Nevienam no Rīgā strādājošajiem atkritumu izvešanas operatoriem, kuri plāno piedalīties konkursos, nav izdevies dabūt precīzi 0,8 m³ izmēra cinkotus konteinerus. Izņēmums ir Nelsens, kuram, pēc uzņēmuma klientu menedžera Ineša Zaporožeca vārdiem, šādi konteineri jau tiek piegādāti.

Šāda tilpuma cinkotus konteinerus ražo tikai viens uzņēmums Eiropā — Čehijas kompānija Meva. Kompānijas ekonomikas daļā Dienas žurnālistam stāstīja, ka Meva jau ilgstoši sadarbojas ar diviem uzņēmumiem no Latvijas — Hoetiku (tagad — L&T) un Nelsenu, kā arī to, ka patlaban ar Nelsenu noslēgts kontrakts par 1100, 800 un 600 litru tilpumu konteineru izgatavošanu, bet L&T viņi atteikuši. "Jā, Meva mums jau savlaikus atteica piegādāt tādus konteinerus, jo jau ražo Nelsenam," apstiprina L&T direktors Reinis Ceplis. "Būtībā tāds konteiners — 0,8 m³ —, manuprāt, Latvijas vēsturē būs pirmo reizi. Rīgā tādi līdz šim nav redzēti. Visiem ir pārsteigums par šādu tilpumu," saka Eko Rīga mārketinga daļas vadītāja Kristīne Tamuža. Gan L&T un Eko Rīga, gan Cleanaway un Exto D stāsta, ka piedalīsies konkursā, lai gan konkursa nolikumam precīzi atbilstošu konteineru tām nav.

I.Zaporožecs noliedz, ka konkursi būtu izdevīgāki viņiem: "Negribētu piekrist. Tā ir tāda bļaustīšanās. Nu, 0,8 m³, mums arī tādu nav, bija jāpērk. Konkurss ir loterija. Es jau nezinu, kādu cenu iedos konkurenti."

Iespējams apstrīdēs


Neviens no namu pārvalžu vadītājiem nespēj paskaid rot, kāpēc tiek prasīti 800 litru konteineri. Nosodoša pret namu pārvalžu izsludinātajiem konkursiem ir Latvijas atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja Rūta Bendere. Viņa norāda, ka konteineru izmēri ir tehniskas lietas, ko konkursā nevar diktēt: "Eiropā konteineri un mašīnas ir unificētas, pielāgotas standarta izmēriem 1100 vai 240 litriem. Nestandarta konteineru izmēram jāpielāgo jauna mašīna, kas uzņēmumiem izmaksā tūkstošus. Tā nevajadzēja darīt."

Neoficiāli tiek minēts, ka namu pārvaldes "ietekmējis" Ziemeļu rajona izpilddirekcijas vadītājas vietnieks Ivars Lukaševičs (Tautas partija), kuru dome iecēlusi par padomes priekšsēdētāju SIA Valdemāra nami un SIA Sarkandaugava. Viņš to noliedz: "Neesmu pat pazīstams ar Šķēles kungu." Uz jautājumu, vai konkursi nav fiktīvi un uzvarētājs jau skaidrs, viņš atbild: "Es domāju, ka tā nevar būt." Savukārt Viesturdārzā un Vecmīlgrāvī namu pārvalžu padomēs darbojas izpilddirekcijas vadītāja Aina Verbicka. Viņa apgalvo, ka neko neesot dzirdējusi par šiem konkursiem.

Bet kāpēc Nelsenam vajag iegūt šīs namu pārvaldes? Atkritumu sfērā strādājošie norāda, ka Nelsens pašreiz apkalpo namu pārvaldi Kurzemes nami un šī gada sākumā uzvarēja SIA Viesturdārzs rīkotajā konkursā. Līdz ar to uzņēmumam būtu izdevīgi savākt atkritumus arī no Vecmīlgrāvja, Sarkandaugavas un Valdemāra ielas. Uz to norāda arī fakts, ka identiskos konkursus izsludinājušās namu pārvaldes atrodas kaimiņos — ir ģeogrāfiski koncentrētas vienā vietā. Konkurenti pagaidām neatklāj, kā rīkosies, ja visu trīs namu pārvalžu konkursos tiešām uzvarēs Nelsens, bet pieļauj, ka varētu rezultātus apstrīdēt.

***

Nelsens saistība ar Šķēli


SIA Nelsens pirms diviem gadiem iegādājās bijušais Andra Šķēles (TP) koncerna Ave Lat grupa apsardzes firmas Ave Lat sargs valdes loceklis Ēriks Zaporožecs.

Nelsens padomē ir arī Ilze Martinsone, bijusī Ave Lat grupas augsta līmeņa darbiniece, kura 90.gadu sākumā bija A.Šķēles kolēģe Lauksaimniecības ministrijā. Abi kopīgi strādāja komisijā, kas apstiprināja valsts pārtikas uzņēmumu privatizāciju. Vēlāk lielākā daļa šo uzņēmumu nonāca Ave Lat grupā. Patlaban I.Martinsonei pieder Ave Lat sargs, kas izmanto A.Šķēles firmas Uzņēmumu un vadības konsultācijas. Kopš Nelsena īpašnieku maiņas tā valdes loceklis ir Māris Pauders — viens no apsūdzētajiem daudzmiljonu digitālās televīzijas krimināllietā: viņa vadītā Latvijas Valsts radio un televīzijas centra meitasuzņēmums noslēdza desmitiem miljonu latu vērtu līgumu ar Kempmayer Media par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas