Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atsākas diskusija par obligātām mūzikas un kora dziedāšanas stundām

Mūsdienās izdziedāti valsts himnas vārdi "kur latvju dēli dzied" diriģentam Mārim Sirmajam šķiet blefs. Viņaprāt, "latvju dēli" nedzied gan, ņemot vērā to, ka uz sestdien noslēgušos Dziesmu svētku lielās skatuves bijuši vien aptuveni 1000 vīru. Ja Latvijas skolas arī turpmāk sniegs tādu muzikālo izglītību, kā līdz šim, situācija varētu tikai pasliktināties, un diriģenti jau vairākkārt skandinājuši trauksmes zvanus par Latvijas kordziedāšanas tradīcijas apdraudējumu.

Ieviest obligātas dziedāšanas stundas uzrunā Dziesmu svētku noslēguma koncertā aicināja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Vēl pirms gada izglītības politikas veidotāji bija gatavi noteikt mūziku kā obligātu mācību priekšmetu arī vidusskolās, tomēr pēc skolu direktoru protestiem šī iecere koriģēta.

Jaunos dziedātājus jāaudzina mazotnē


Atsākas diskusija par obligātām mūzikas un kora dziedāšanas stundām, izglītības ierēdņi pagaidām noraidoši

Jāattīsta vispusīgi


Pašlaik mūzika obligāti jāapgūst 1.—9.klašu skolēniem, savukārt vispārējās vidējās izglītības līmenī skolām ļauts izvēlēties, kuru no diviem mācību priekšmetiem iekļaut — kultūras vēsturi vai mūziku. Diskusija par nepieciešamību pastiprināt mūzikas lomu skolu programmās uzvirmojusi vairākkārt. Dažādi mūzikas speciālisti gan rosinājuši noteikt obligātu mūzikas priekšmeta apgūšanu vidusskolās, gan obligātu kordziedāšanas ieviešanu pamatskolā.

"Bērni ir jāattīsta vispusīgi, un to, ko var izdarīt bērnībā, vairs nevar izdarīt vidusskolā," akcentē diriģents Arvīds Platpers. "Ar mūzikas palīdzību mēs attīstām arī smadzeņu anatomiju un jūtu pasauli," viņš atstāsta zinātnieku atziņas. Pašreizējās problēmas izrietot no tā, ka bērniem netiek sniegta gana laba izglītība jau pirmajās klasēs. Rīgas skolēnu pils meiteņu kora Rīga un Rīgas kamerkora diriģente Gunta Malēvica stāsta, ka viņa, vadot vidusskolas jaukto kori, sastapusi gana daudz tādu skolēnu, kuriem mūzikas stundās deviņos gados neesot iemācītas pat pamatlietas. Skolēni stāstījuši, ka stundās lielākoties studējuši mūzikas literatūru, nevis dziedājuši. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Vispārējās izglītības departamenta vadītājs Artūrs Skrastiņš uzsver, ka vaina meklējama mūzikas pedagogu sagatavotībā. Viņš arī esot aicinājis mūzikas speciālistus pilnveidot mācību programmas, bet "īpašu aktivitāti neesmu redzējis". M.Sirmais gan uzskata, ka akmens metams IZM lauciņā, kam jāatbild par izglītības saturu.

Domas gan dalās, vai Latvijas skolās kaut vismaz pirmajās klasēs kā obligāts jānosaka kora apmeklējums. Uzspiest dziedāšanu nebūtu nekādas jēgas, domā Ogres ģimnāzijas un pamatskolas vokālās studijas vadītājs Artūrs Mangulis. Arī pēc A.Platpera domām, kora apmeklējumam nav jābūt obligātam, taču skolām jānosaka par obligātu pienākumu kori izveidot, jo daudzviet tas netiekot darīts.

Liela daļa diriģentu pārstāv to mūzikas speciālistu bloku, kas uzskata, ka visiem jauniešiem, lai viņi tiktu vispusīgi attīstīti, obligāti jādzied korī. Dziesmu svētku biroja vadītājs diriģents Romāns Vanags Dienai norādījis, ka skolās jāatgriežas pie tā, lai dziedāšana korī no 1. līdz 4.klasei būtu obligāta: "Ja vidusskolā puisi grib aicināt korī, viņš ir jau rūcējs." "Tur nav ko domāt. Nepārprotami," saka Dziesmu svētku virsdiriģents Jānis Zirnis. Latvijas kordiriģentu asociācija jau aicinājusi V.Zatleru arī īstenot paša teikto, rosinot nepieciešamās likumdošanas izmaiņas, lai noteiktu obligātas kordziedāšanas ieviešanu Latvijas skolās. Dienai pirmdien neizdevās iegūt V.Zatlera viedokli par to, vai viņš varētu paklausīt diriģentu aicinājumam.

Atbildīgās amatpersonas gan skeptiski izturas pret obligātām kora nodarbībām. Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) vadītāja vietnieks izglītības satura jautājumos Imants Vasmanis norāda, ka vispirms jāsaprot, vai no tā, ka visiem skolēniem būs jādzied korī, tiktu sasniegts kāds labums, jo "koris tomēr ir sava izlase". A.Skrastiņš pieļauj, ka "ar varu nekas prātīgs nesanāks", tāpēc jāmaina mūzikas pasniegšanas metodika, lai skolēniem stundās būtu jādzied, nevis tikai jāapgūst teorija.

Vairāki bet


Jaunais vispārējās vidējās izglītības standarts, kas ir ceļā uz apstiprināšanu valdībā, paredz, ka arī turpmāk mūzika vidusskolās varētu būt izvēles priekšmets. Mūzikai paredzēto mācību stundu apjoms vidusskolā gan vēl neesot skaidrs, taču, veidojot mācību programmu paraugus, ISEC rēķinoties, ka tās varētu būt 70 stundas — tātad, visticamāk, vai nu viena mācību stunda nedēļā 10. un 11.klasē, vai arī divas mācību stundas 10.klasē.

Standarta iepriekšējais variants gan paredzēja gan mūzikas, gan vizuālās mākslas obligātu mācīšanu arī vidusskolās, taču iecere sastapās ar asiem izglītības iestāžu vadītāju iebildumiem, tāpēc esošā dokumenta redakcija atspoguļojot kompromisa variantu. "Es domāju, ka diez vai kāds direktors būtu pret mūzikas mācīšanu. Taču ir daži "bet," norāda Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēde Dzintra Kohva, paskaidrojot, ka šie "bet" galvenokārt saistās ar skolu nepietiekamo materiāltehnisko bāzi un skolotāju trūkumu, kas varētu apgrūtināt šī priekšmeta mācīšanu.

I.Vasmanis piekrīt skolu pārstāvju argumentiem, gan nenoliedzot — viņš pats atbalstītu mūziku kā obligātu priekšmetu arī vidusskolās, taču "reālā dzīve ir reālā dzīve". Arī A.Skrastiņš piekrīt, ka "mēs pašlaik neesam gatavi tam". Tiesa, no abām amatpersonām Diena arī neguva apstiprinājumu, ka mūzikas kā obligāta priekšmeta ieviešana būtu plānota nākotnē. Savukārt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) piekrīt pašreizējam kompromisam, viņas viedokli pauda preses sekretāre Agnese Korbe.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vai dziedāšanai jābūt obligātai?

Māris Sirmais, kora Kamēr… vadītājs

Es raugos uz to [ka pamatskolā kordziedāšanai jābūt obligātai] kā uz pilnīgi pašsaprotamu lietu, gluži tāpat kā fiziskā kultūra ir obligāta. Ir jābūt ne tikai fiziski, bet arī garīgi attīstītiem. Esam daudz runājuši, bet IZM ir jāķeras pie rīcības. Ir jāsāk darīt, nav ko ņaudēt. Sekas jūs jau redzat. Uz lielās Dziesmu svētku skatuves stāv 1000 vīru. Vai tas nav paradokss? Mums Latvijas himnā ir vārdi "kur latvju dēli dzied". Dzied, nevis vingro. Tas nozīmē, ka, dziedot himnu, mēs blefojam. Ir jāsakārto procesi tā, lai vidusskolās un ģimnāzijās būtu vismaz viens koris. IZM ir jāieinteresē cilvēki mācīties par mūzikas skolotājiem, ir svarīgi, lai tie būtu tikai ļoti talantīgi cilvēki.

Arvīds Platpers, vīru koru Absolventi un Ķekava diriģents

Nekad skolā nevienu obligāti nespieda iet uz kori. Taču ir viena cita lieta — jābūt obligātai prasībai, ka skolā jābūt korim. Es pat uzskatu, ka mēs nedrīkstētu akreditēt nevienu ģimnāziju, kurā nav vismaz trīs kori. Visās skolās ir skolēni, kuri grib dziedāt. Kaut tie ir 10, viņiem ir jādod šī iespēja. Es varētu minēt statistiku: Latvijas skolās apmēram 5—12% skolēnu apmeklē kori. Vai tad kādu spiež? Nevajag spiest, vajag bērnus vispirms vispusīgi attīstīt, bet pēc tam prasīt, ko viņš vēlas. Vispirms jābūt sakārtotam mācību saturam, visām mācību stundām simtprocentīgi jānotiek, un tad, kad bērns ir vispusīgi attīstīts, viņam var ļaut izvēlēties, kā viņš vēlas attīstīties tālāk.

Gunta Malēvica, Rīgas skolēnu pils meiteņu kora Rīga un Rīgas kamerkora diriģente

Pamatskolas klasēs korim jābūt kā obligātam priekšmetam. Sekas tam, ka mūzika tiek mācīta stipri samazinātā apjomā un fakultatīvi, tie skolotāji, kas strādā skolā, jūt jau šodien. Ir diezgan liela iespēja, ka bērni dziedās aizvien mazāk. Patiesībā bērni tikai padsmit gadu vecumā saprot, ka viņi grib dziedāt, un tad viņi fabrikās un visādos šovos cenšas saķert to, kas vēl nav apgūts. Vai tiešām skolas deviņu gadu laikā nevar bērnus iemācīt saprast pamatlietas par mūziku? Es arī, vadot vidusskolas jaukto kori, esmu dzirdējusi, ka skolēniem mūzikas stundas bijusi laba izklaide, tur studēta mūzikas literatūra, bet viņi praktiski nav dziedājuši.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas