Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Attaisno abus apsūdzētos NBS izpletņlēcēju bojāejā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
spoks
s
Atbildot Tavu jautājumu tieši... ASV tāda 'halturēšana' nenotiek. Ja esi nozīmēts apmeklēt kādus kursus, tad arī tos apmeklē. Ja to nedari tad var sodīt par dezertēšanu. Nekad apmeklējot kursus, ja par to laiku valsts Tev maksā algu, tu nevarētu darīt kādu citu valsts darbu un par to atkal prasīt no valsts algu. Tā būtu krāpšana un tas jau lielāks pārkāpums kā miera laikā uz laiciņu 'piesist pēdu'. Nezinu vai uz tiem kursiem valsts viņu komandēja, vai pats, pa vakariem skolā gāja, kā no avīzēm saprotams. Tās ir divas dažādas lietas. Bet sakarā ar šo nelaimes gadijumu tas ir sīkums, jo visa šī izpletņlēcēju apmācība bija totāls bardaks. Lai gan jums Latvijā ir veči kuri PSRS laikos dienēja un lekšanu apguva, liekas nav neviena virsnieka kurš mācētu tādas apmācības noorganizēt. Vispirms ir jābūt politiskai gribai no AM kas piešķirtu NBS vajadzīgos resursus lai spētu tādu ko noorganizēt. Tad jāizstrādā koncepcija, kas darīs ko un kādā pakāpē [no iesācēja līdz ekspertam]. Lidmašīnu apkalpei ir jābūt atbildīgai par to vai lecēji nokrīt pareizā vietā. Visi tie lecieni no Spilves līdz šim ir bijuši tik tāda nedēļas nogales sporta kluba līmenī. Tāpēc jau tie nelaimes gadijumi notika. Nebija jau pirmā reize kad lecējus sameta Daugavā.
Zina
Z
Vispār jau tā Poriete ir VelDa. Žurnālists kā tāds pirmklasnieks - pat normāli vārdu nespēj uzrakstīt. Aļo, Diena!
rufo
r
tās nav varas iestādes, bet mafijas iestādījumi !!!
Red Point Optics
R
Ja izmeklēšanas materiālos atrodami pierādījumi un liecības, ka karavīram -- turklāt ne obligātā iesaukuma, bet gan profesijā apmaksātam! -- ir bijis jābūt citur, nevis pašiniciatīvā patvaļīgi jāatstāj apmācību vieta, ierodoties uz lēkšanu.... Kā tiktu izvērtēta šāda rīcība USA bruņotajos spēkos?
spoks
s
Varbūt manu komentu gluži labi neizprati... es šajā nelaimē taisni vainoju valdību un NBS vadību, ka tā nenodrošināja pamatkoncepciju izpletņlekšanas apmācībām. Abus nelaiķus nemaz nevainoju, jo bija iesācēji... pirmklasnieki. Tevi jau var nozīmēt visvienalga kādā NBS grupējumā, bet nēesi jau tās nodaļas pilnvērtīgs dalībnieks kamēr apgūsti visas vajadzīgās iemaņas un iztur pārbaudījumus... tātad viņi bija tik SUV karavīri tik uz papīra. ASV arī tik skaities par 'Navy SEAL' kad dabū savu 'trident'. Pirms tam varbūt gadus esi nozīmēts kādā SEAL mācību vienībā kur tevi apmāca un pārbauda. Bez tam iesācējus ar piedzīvojušiem izpletņlēcējiem kopā nemet, jo viņiem pavisam cits režīms.
Red Point Optics
R
Pārmetumi jāattiecina arī valdībai, -- ne parāk ilgi pirms tās nelaimes sistēmiskie (tāpat kā situācijā ap Parex banku, kas nekad nav bijusi banka, bet sistēma) jampampiņi atdeva privatizācijai Cēsu lidlauku, kas tādu iesācēju lēkšanā kā abi bojāgājušie, bija nesalīdzināmi piemērotāks, tam laukam apkārtne mazāk bīstama, meteoapstākļi vieglāk prognozējami, turklāt tas NBS/Zemessardzei piederēja, apmācības tur notika, ja kādu ļoti gribas tiesāt, tad par nevalstisku rīcību tā lēmuma mazatbildīgos/netālredzīgos pieņēmējus. Latvijā pietiek labu izpletņlēcēju, instruktoru un visas attiecīgās pieredzes un izglītības. Šoreiz pietrūka arī pašu bojāgājušo atbildības un nopietnības. Nožēlojami ir tas, ka apsūdzošie radinieki rada nepatīkamu iespaidu: cenšas par visu vari notiesāt Spoka minētās "apkopējas", nesamierinās, ar sev labi zināmo abu bojāgājušo vainas daļu. Kad Diena publicēja nekompetenti asaraino (jā, protams, pirms tiesas/izmeklēšanas laikā) materiālu Sestdienā, ar abiem brašuļiem vāka fotogrāfijā, papētot redzamās, nojaušamās rakstura pazīmes, radās pārliecība, ka psiholoģiskos testus iestājai, piemēram, U.S. Navy Seals, neizpildītu abi. Ļoti ticams, ka psiholoģiskā testēšana NBS būtu vajadzīga nopietnāka. Reāli gan skaidrs, ka Latvijā īsti nopietnai atlasei arī maz cilvēkresursu, tomēr tas gan nav īsti labs attaisnojums. Krīzes laikā gribētāju būs vairāk, tas attieksies un attiecas ar uz tiem zemessardzes pusfabrikātiem, kurus SUV-ā iesūta vai ielaiž neprofesionālu iemeslu dēļ.
spoks
s
Pilnīgi piekrītu tiesas spriedumam, atkal izsaku līdzjūtību tuviniekiem un lielu 'Fui' NBS vadībai. Par šo tēmu esmu neskaitāmus komentus rakstījis, vēlējies uzņemt sakarus ar kādu atbildīgu personu Latvijā par izpletņlecēju apmācīšanu un vismaz kaut cik sakarīgu lekšanas koncepcijas izveidi. Neviens uz to nav bijis ieinteresēts. Vislielāko interesi par mācību uzlabošanu izrādija kāds bijušais ministrs. Citi droši nobijušies ka tik netiek sūdzēti tiesā. Man vislielākās raizes izraisija kaprālis Maļinkovskis. Kā daudzos komentos rakstīju... viņa vainu šajā nelaimes gadijumā varētu pielīdzināt ja visā Parex bankas fiasko tiktu vainota kāda apkopēja. Padomājiet tak tautieši, ko šodien Latvijā spēj mainīt kāds 'kaprālis'??? Nedomāju ka pat majors Bukovskis ko būtisku varēja šajās apmācībās mainīt. Tam jānotiek NBS vadības un ministru līmenī. Nelaimes gadijuma izmeklēšanas protokols tika sastādīts no personām kurām par lekšanas apmācībām lielas jēgas nav. Jā, esmu to lasījis. Kāpēc varu to kritizēt... Man 25+ gadi ASV gaisa spēkos un par to laiku esmu mētājis lecējus pa visādām pasaules malām. Neviens netika iemests ūdenī, ja tas speciāli nebija paredzēts un cik zinu arī neviens nāvējošu traumu netika lecot dabūjis. Esmu metis no izpletņlecēju skolas kursantiem līdz pat trīs zvaIgžņu ģenerālim. Kā bijušajam ministram ieteicu, ja Latvija nevar nodrošināt izpletņlekšanas skolu, vai vismaz kursus, tad tie jāsūta apmācībās uz ārzemēm. Kaprālis Maļinovskis katrā laikā varēja būt mans 'Jump master', par kādu viņš arī tika apmācīts, bet šajās apmācībās viņam tika uzkrauti pienākumi kurus Rietumos risinātu kāds pusducis vecāku virsnieku. Tad vēl, kur palika Latvijas GS atbildība šajā nelaimes gadijumā??? Rietumos par pareizu izpletņlecēju izmešanas vietu un laiku ir atbildīga lidmašīnas apkalpe, nevis 'jump master'. Kāpēc tas pilots 'piesita pēdu' un atgriezās Spilvē, nevis uzņēmās 'On scene commander' pienākumus??? Tad arī abi puiši droši tiktu izglābti... .
Oskars
O
Jo abi skaitās Krievu labākie SPIEGI.
Red Point Optics
R
Interesanti, kādēļ cietušo radi tik neatlaidīgi klusē par to, ka vienam no bojāgājušajiem tai laikā, kad jālec bija citiem, bija jābūt seminārā, no kura viņš patvaļīgi aizbēga, faktiski dezertēja. Jo, lūk, par kaujas apstākļiem pielīdzinātiem treniņiem maksāja Ls 25 par lēcienu. Arī veterānam no GS derētu paklusēt, jo vairāk zaudējumu Latvijas Gaisa Spēkiem ir nodarījuši kaut vai tie pajoliņpiloti, kuri nogāza transportlidmāšinu. Speciālo Uzdevumu vienības nav kājnieku bataljona filiāle. Norāde, ka dažs kā kājnieks bijis misijās ir militāri nenopietna, salīdzinot ar commando kvalifikāciju. Un, ja situāciju var uzlabot, ja SUV par komandieriem turpmāk neiecels blata zemessargus, kā tas bijis ar SUV jau divas reizes.
Ābrams
Ā
Es arī saku, ka mūsu valsts nav tiesiska valsts, jo , kurš gan sūtīja šos izplētņlēcējus lēkt tuvu pie Daugavas tik vējainā laikā! Vai šie abi karavīri varēja apspriest komandiera pavēli? Latvija nav tiesiska valsts, tas vēl un vēlreiz to pierāda!
ABC
A
Allaž esmu teicis, ka mūsu tiesas ir tiesu parodija.
bijušais
b
Pat krievu armijā tāda maucība nebija iedomājama! Ja kaut kas tāds var notikt -Latvijas armija ir zem katras kritikas! Man ir kauns.
veterāns17
v
Esmu nostrādājis Gaisa spēkos 15 gadus.Nodrošināju arī izpletņu lekšanas nodarbības. Par šo laiku gāja bojā tikai viens virsnieks.Savas vainas dēļ.Bija pa kluso "uzlabojis" standarta izpletni. Zinu tikai vienu.Stingri jāievēro visi lekšanas drošības pasākumi. Kompleksi. Apmācību posms uz zemes ar ieskaišu pieņemšanu. Drošības inventāra pārbaude. Medicīniskā regulāra apsekošana un pirms lekšanas medicīniskā apskate.Pirmslekšanas instruktāža un apskate- pārbaude, Liela nozīme bija meterioloģisko apstākļu noteikšanai. Pirms lekšanas vienmēr izlēca "Anniņa". Lelle lai noteiktu lidmašīnas (helikoptera) atrašanās vietu cilvēku lekšanas laikā. Mūsu SUVs,diemžēl līdz šim izcēlās ar cilvēku mocīšanu un savējo nogalināšanu. Ja nemaldos visas pastāvēšanas laikā tur gājuši ,miera laikā, bojā vairāk nekā attiecīgajā laika periodā visā NBS. Vai tuvu tam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas