Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Auļos, mani zirgi!

Saeima 29.jūnijā lems par neuzticības izteikšanu Vinetam Veldrem. Vai aizsardzības ministrs iekāpis aplamos seglos?

To, ka ar strādāšanu valdībā bijušajam Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoram Vinetam Veldrem (TP) nevedas, varēja redzēt jau viņa kā veselības ministra laikā. Kaut vai atceroties kādu interviju, kurā iedzīvotāju sūdzības par mediķu neprofesionālu darbu Veldre spontāni skaidroja ar pilnmēness ietekmi, bet vēlāk sakonfliktēja ar visām mediķu organizācijām. Arī pašreiz viņš, visticamāk, ir iesēdies krēslā, par kura specifiku, kā skarbi saka politologs Ivars Ījabs, viņam nav ne mazākās nojēgas. Pat partijas biedrs Dzintars Ābiķis iebilst - ja Veldre veidos jātnieku kavalēriju, viņš rosinās Saeimas prezidiju vizināt karietē.

Sagrāvis karjeru


Pirmie signāli tam, ka Veldre (37) ir pārsteidzies, sekojot savas partijas smagsvaru uzstādījumam - labas klases politiķim jāspēj strādāt jebkurā ministrijā, - parādījās jau īsi pēc stāšanās amatā. Zināms, ka ir vismaz divas plašas starptautiskas pārstāvniecības sanāksmes par drošības politiku, kurās Veldre negaidīti paziņoja, ka Latvijas karavīri Afganistānas operācijās neiesaistīsies, kas ir pretēji valsts oficiālajai nostājai. Savukārt vēlāk Veldre pārsteidza ar savu pavēli bruņotajiem spēkiem no Ventspils ostas neizlaist uz sēkļa uzskrējušo kuģi Mona Lisa. Ja kuģis tomēr kustētos, ministrs tam virsū sūtītu armiju. Lai gan kuģi aizturēt drīkst tikai ar tiesas lēmumu.

Pirms neilga laika skaļu rezonansi guva arī viņa izteikumi, ka komisija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova darba izvērtējumam ir formāla, jo lēmums jau ir pieņemts. Kā saka sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka, ar šo vēsti ministrs ne tikai diskreditēja savu atrašanos komisijā, politikā, valdībā. Šie izteikumi ļaus apstrīdēt Saeimas galīgo lēmumu, ja tas būs par Loskutova atbrīvošanu, jo ir pārkāpts gan nevainības prezumpcijas, gan labas pārvaldības princips.

Veldres radītās neveiklās situācijas pēcāk ir gludinājis gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) un Veldres partijas biedrs, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Asu Valsts prezidenta kritiku ministrs izpelnījās arī Loskutova lietā.

"Vinets Veldre ir izdarījis lielu kļūdu, piekrītot amatam, no kura viņam nav ne mazākās jēgas," domā politologs Ivars Ījabs. Viņaprāt, Veldre, kurš kā PVD vadītājs bija profesionāli labi apliecinājies, ir īsā laikā sabojājis savu turpmāko karjeru. Par pirmā līmeņa politiķi viņš vairs nekad nevarētu kļūt savas "kuslās uzstāšanās manieres" dēļ.

Stājoties amatā, Veldre, visticamāk, neapzinājās, cik specifiskas ir NATO dalībvalsts aizsardzības lietas, vērtē Ījabs. Lai arī ministram ir drošs profesionāļu balsts un "pašam lielas muļķības sadarīt nav iespējams", viņš tomēr "ļoti cenšas sadarīt visādas muļķības", saka politologs.

Rozā sapnis un miljons


Viena no tādām, pēc visu izvaicāto domām, ir ministra sāktā jātnieku godasardzes veidošana. "Tam nav nekāda pamatojuma, īpaši valsts taupības politikas laikā," ieceri kā bezjēdzīgu vērtē politologs Jānis Ikstens. Saeimas Tautas partijas deputāts Dzintars Ābiķis stāsta - ārišķība, jo "mēs neesam ne karaļvalsts, ne ar impērijas tradīcijām". Savukārt Iveta Kažoka pieļauj, ka ministram sava tiešā darbības joma acīmredzot ir pārāk garlaicīga: "Grūti atminēties kādus citus darbus, izņemot pēdīgi slaveno zirgu rotu."

Tiesa, pēc daudzajiem iebildumiem Veldre intervijā laikrakstam Dienas Bizness ir teicis, ka ir gatavs atteikties no zirgu rotas izveides, ja budžeta taupības nolūkos būs jāizšķiras starp zirgu rotas izveidi un karavīru algu samazināšanu. Taču piebildis: "Esmu pārliecināts - ja izdosies ieviest zirgu goda sardzi, daudzi cilvēki būs priecīgi."

Jāatgādina, ka Veldre pēc profesijas ir veterinārārsts, kurš kaislīgi aizraujas ar zirgaudzēšanu, un viņa publiskajās runās nereti ir kaut kas no zirgkopības terminoloģijas. Piemēram, mainot ministru krēslus, viņš runāja par ielekšanu "aizsardzības seglos no veselības segliem".

"Varu pateikt, kāds man ir rozā sapnis: hipodroms, zirgu stallis Latvijā ar iespējamu filiāli Vācijā (..) Kapacitāte - 20 zirgi(..)," 2006.gadā Veldre saka intervijā Klubam. Žurnāls jautā: "Kur tos liks?" Veldre atbild: "Var taisīt Zilo gvardi(..) Tā piedalās goda eskortā, kad atbrauc prominences (..) Zirgi ir mans sapnis kopš bērnības." Veldre aizrautīgi krāj arī zirgu figūriņas, vecas lauksaimniecības grāmatas, aizraujas ar šaušanu šautuvē, ir Vācijas buldogu kluba biedrs. Ministrs nav dienējis armijā, jo nav redzējis tam jēgu.

Interesanti, ka Klubam Veldre atzīstas arī kādā citā sapnī - ja viņam kā PVD vadītājam dotu kukulī miljonu, viņš "ņemtu un aizietu no darba". Šis ir zīmīgi ne tikai kontekstā ar ministra asajiem izteikumiem Loskutova lietā un kaislīgi aizstāvēto godīguma principu. Nesen TV3 raidījums Nekā personīga ziņoja, ka KNAB izmeklēšanas komisijas loceklis Veldre nesen ticies ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieku Vladimiru Vaškeviču, kuram KNAB, iespējams, gatavojas noteikt aizdomās turamās personas statusu. Abi pazīstami vēl no PVD laikiem, jo dienestam un muitai ir cieša sadarbība.

Karavāna iet tālāk


Pēc Dzintara Ābiķa vārdiem, Veldres zirgu karavāna iet tālāk. No sava sekotāja vērtējumiem atturas bijušais aizsardzības, tagad finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), jo citu ministru kompetences jautājumus viņš nekad nekomentējot. Savukārt Veldres demisijas pieteikumu parakstījušie Saeimas opozīcijas partiju pārstāvji uzskata, ka ministrs netiek galā ar saviem tiešajiem pienākumiem, viņa izteikumi un lēmumi kompromitē valsti.

Viens no pieteikuma parakstītājiem Artis Pabriks (pie partijām nepiederošs deputāts) premjera neiejaukšanos skaidro ar Godmaņa "ķīlnieka pozīciju" - TP ministriem nevar ķerties klāt, pretējā gadījumā valdības nebūs. Savukārt par ministru deputāts saka: "Mums ir vissmieklīgākais aizsardzības ministrs visā Latvijas vēsturē." Pabriks mudina sekot līdzi ikvienam iepirkumam un stratēģiskajiem dokumentiem, kuri pašreiz ministrijā top, īpaši zirgu un bruņutehnikas jautājumā. Taču politologs Ivars Ījabs mierina, ka Veldre uz politiskās skatuves ir pārejoša parādība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas