Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltijas mazās Spānijas. Kur ir vislabāk?

_Diena _vērtē trīs Baltijas kūrortpilsētu centrālo ielu piedāvājumu: Jomas ielu Jūrmalā, Rūtlu ielu Pērnavā un Basanavičiausa ielu Palangā. Ģimenēm ar bērniem visplašākais un cenu ziņā vispieejamākais tas ir pie dienvidu kaimiņiem — lietuviešiem.

Atrakciju un kafejnīcu lērums

Palanga


Uz galvenās Palangas promenādes — Basanavičiausa gatves, kas noslēdzas ar molu Baltijas jūrā, ir gandrīz viss, lai bērni no saviem vecākiem izdīktu pēdējo litu. Var nofotografēties ar pitonu un papagaili, var ēst cukurvati un ir neskaitāms lērums karuseļu un atrakciju. Mazākie var izmēģināt spilgti krāsainu vilcienu, peldes ar baltu gulbi, savukārt vecākie un drosmīgākie — gan piepūšamo briesmoni, gan gumiju lekšanu un atrakciju, kuras finālā apmeklētājs ir ar galvu uz leju un viņus atveldzē ar spēcīgu ūdens strūklu.

Pēc Palangas tūrismas informācijas datiem, pērn pa šo promenādi pastaigājās aptuveni viens miljons cilvēku, tūristi ir pārsvarā no kaimiņvalstīm, un nav nekāds brīnums šajā ielā dzirdēt latviešu valodu. Jūlijs un augusts ir apmeklētāju kulminācija, stāsta tūrisma centra pārstāve Jūlija Žislina. Lai viesu būtu vēl vairāk, tiek rīkotas gan sporta sacensības, festivāli un izstādes. Basanavičiausa gatve, kas ir aptuveni puskilometru gara, izceļas ne vien ar karuseļu lērumu, bet arī īpaši plaši kafejnīcu piedāvājumu, katra no kurām ir meklējusi visu pievilināšanas odziņu. Tā, piemēram, vienā var iebāzt galvu kartona ķīniešu viesmīļa figurā, citai pa vidu ir glezna strūklaka, bet cita "ņem" ar kubiešu motīvu, līdzās galdiņiem stāv brangi kaktusi. Vakaros gandrīz katra no vietām piedāvā arī dzīvo mūziku, un cilvēki dejo. To visu vēl papildina uz ielas pulcējušies muzikanti, ir gan vijolis un ģitāras duets ar bītlu dziesmām, ir pat neliels orķestris ar populāru klasiku.

Iecienīts pārvietošanās veids pa pilsētu un sevišķi gājēju gatvi ir velosipēdi un pēc kvadraciklu līdzības veidoti spēkrati, kuri darbināmi, minot pedāļus, kā arī klientu meklējumos zibošās velorikšas.

Uz ielas nav viesnīcu un nav lielu vai augstu ēku, nav arī sadzīves preču vai apģērbu veikali, viss ir pakļauts tikai atpūtas izklaides industrijai — tūlīt un tagad. Pieaugušo izklaidi uz vakarpusi vēl papildina bagātīga naktsdzīve. Gatvē atrodams nakstsklubs ar striptīzšovu SJ, kurš izaicinošā izkārtē sevi piesaka kā karstu un traku vietu, kā arī naktsklubs Nese Relax ar bāru, bet, lai uz ielas tomēr valdītu kārtība, pa gatvi patrulē trīs bruņotas policijas vienības.

Jo īpaši Palanga lepojas ar savu molu, kas iestiepjas jūrā pārsimt metru garumā, un kas naktī tiek izgaismots ar desmitiem laternu. Un ja pastaiga ir padarījusi gurdu, tad pie mola ir izvietota skatu soliņu rinda, kur apsēsties un pavērot viļņus.

***

Palanga (attālums no Rīgas — ap 250 km)


Cik maksā paēst?

Basanavičiausa gatvē izvietojušies 33 ēdināšanas punkti — sākot no picērijām līdz elitāriem restorāniem. Ir ēstuves gan lietuviešu, itāļu un pat kubiešu gaumē. Picu cenas, sākot no 10 litiem (Ls 2). Dienas zupa parasti maksā 3 litus (Ls 0,62), otrie ēdieni — 7—14 litus (Ls 1,44— 2,88). Salāti vidēji maksā 9 litus (Ls 1,85), karbonāde — 14 (Ls 2,88)

Cik maksā nakšņošana centrā*

Lašas, Basanavičiausa gatve 29, www.lasashotel.com

300—350 Lietuvas liti (Ls 62— 72). Viesnīca atrodas 300 m no jūras. Cenā iekļautas brokastis.

Andros Apertamentai, Birutes aleja 56, www.sveciunamai.lt

01.06.—31.08. — 250 litu (Ls 51), pārējā laikā — 150 litu (Ls 31). Cenā nav iekļautas brokastis.

Alka, Daukanto gatve 21, www.alka.lt

01.07.—22.08. — 340 litu (Ls 70), 23.08.—30.09. — 240 litu (Ls 49). Cenā iekļautas brokastis, stāvvieta, pirts kompleksa rīta apmeklējums.

Palangā īpaši aktīvi nakšņošanai tiek piedāvāti privātpersonu dzīvokļi — šoseju un ceļu malas pirms iebraukšanas pilsētā pilnas ar cilvēkiem un piedāvājumiem, kas labi piemēroti ģimenēm. Piemēram, labiekārtots trīsistabu dzīvoklis ar virtuvi uz vienu diennakti maksā ap 100 eiro (Ls 71).

* cena par divvietīgu numuru

Visapmeklētā kā, ir savs zemeņu tirgus un arī cauri zobi

Jūrmala


Jomas ielu — Jūrmalas centrālo gājēju ielu — katru gadu apmeklē aptuveni divi miljoni tūristu, liecina Jūrmalas tūrisma informācijas centra dati. Lielākoties tie ir vietējie Latvijas iedzīvotāji, daudz viesu ir arī no Lietuvas un Krievijas, kurus Jūrmala vilina gan ar spa centriem, atdzimušajām sanatorijām, gan ar Dzintaru koncertzāles repertuāru, kurā ir īpašs akcents likts uz Krievijas māksliniekiem. Dzintaru koncertzālei līdzvērtīgas koncertēšanas vietas nav nedz Palangā, nedz Pērnavā. Viesu pieplūdumu no Krievijas tūrisma centra pārstāve Dace Strēle vēl skaidro ar pērn Jūrmalas izcīnīto prestižo travel.ru balvu par labāko Baltijas jūras piekrastes kūrortu.

Jomas iela garuma ziņā var sacensties ar Palangas galveno promenādi, taču, tā kā uz ielas izvietotas gan viesnīcas, gan banku filiāles, gan apģērbu veikali un spēļu zāles, visiem vietas nepietiek, un kafejnīcu ziņā piedāvājums, salīdzinot ar Palangas promenādi, ir mazāks, turklāt tās atstāj daudz ieturētāku iespaidu kā pie lietuviešiem. Arī Jomas ielai ir savs pitons un cukurvate, un ielu muzikanti un pat breikeri, taču ar lielu atrakciju klāstu tā lepoties nevar. Vienu no nedaudzajiem karuseļiem, koka zirgus uz apaļa podesta, ar rokām griež pati karuseļa kasiere. Tiesa, Jomas ielai aizvien ir savs augļu tirdziņš, kāda kaimiņos nav. Ir avenes un ķirši, un zemenes, cenas gan pielāgotas biezākiem makiem — kilograms zemeņu par Ls 3.50. Vēl aizvien Jomas ielai ir arī savi ēku "caurie zobi", kādu kaimiņos nav. Visuzkrītošakās ir mūzikas kluba Joma paliekas, kurā šovasar beidzot var redzēt strādnieku rosību.

***

Jūrmala (attālums no Rīgas — ap 20 km)


Cik maksās paēst?

Jomas ielā ir 36 ēdināšanas vietas ar visumā svārstīgiem cenrāžiem ēdienkartē. Salāti vidēji maksā 3,5 latus, zupas — 2,5 latus, vistas šašliks — 3 latus, cūkgaļas — Ls 3,50. Pieejams plašs ēdienu piedāvājums gardēžiem, piemēram, tīģerganeles uz iesma ar pikanto mērci par 12,5 latiem. liela daļa kafejnīcu rēķinā ieskaita 10% par apkalpošanu.

Cik maksā nakšņošana centrā*

Hotel Jūrmala SPA, Jomas 47/49, www.hoteljurmala.com

01.06.—17.07. un 05.08.—31.08. — Ls 100, 18.07.—04.08. — Ls 125. Cenā iekļautas brokastis (zviedru galds), saunu, baseinu centra un trenažieru zāles apmeklējums līdz plkst.16

Alve, Jomas 88a, www.alve.lv

01.07.—13.07. un 29.07.—15.08. — Ls 75, bet tūristu pieplūduma maksimuma dienās no 13.07. līdz 29.07. visas vietas jau ir rezervētas. Cenā iekļautas brokastis un autostāvvieta.

Villa Joma, Jomas iela 90, www.villajoma.lv

01.07.—19.07. un 03.08.—15.08. — Ls 75, 19.07.—02.08. — Ls 95. Cenā iekļautas brokastis un stāvvieta.

* cena par divvietīgu numuru

Galvenā pastaigu vieta pludmale promenādes ceļš

Pērnava


Gājēju Rūtli ielu Pērnavā, kas ir īsākā no visām trim, gluži vienā kategorijā ar Palangas un Jūrmalas promenādes ielām likt nevar, līdz pludmalei no tās jāiet vēl 15 minūtes, un tā funkcionē kā jebkura pilsētas iela ar dzīvojamiem namiem un veikaliem. Te ir gan grāmatnīcas, gan aptiekas, gan nekustamo īpašumu biroji, un arī kafejnīcas ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas, turklāt paslēpušās māju pagalmos. Tiesa, pēdējās sezonās, tā kļuvusi arvien patapīgāka viesu vajadzībām, uzradušies ir gan suvenīru tirgotāji, gan vietējie mākslinieki un karstā vasaras dienā iela mudž no cilvēkiem.

Pērnava sevi reklamē ne vien kā siltāko pilsētu ar pludmali Igaunijā, bet arī kā konferenču un kultūras dzīves centru, kura šogad atzīmē savu 170.gadu jubileju. Pilsētā, pa ceļam uz pludmali, ir, piemēram, modernās mākslas muzejs, kur apmeklētāji šortos un peldkostīmos ir ierasta parādība. Līdzīgi kā Jūrmala Pērnavā plaši pieejami arī SPA kūrorti, kas vienlaikus var uzņemt 1600 apmeklētāju jeb trešdaļu no igauņi SPA kopējām jaudām.

Pa ceļam uz pludmali, raksturīga koka apbūve un atšķirībā no Jūrmalas priedēm te zaļo vidi veido bērzi, puduros izvietotas kafejnīcas un restorāni. Pludmales dzīve visos trijos Dienas aplūkotajos Baltijas kūrortos daudz neatšķiras, smiltīs nostiepti volejbola tīkli, dažviet izvietoti pludmales futbola vārti un lēkajāmie batuti, gaisā tiek laisti pūķi, ir dabonami ūdens velosipēdi un nelielos kioskos tirgots saldējums. Tiesa, Pērnavas pludmale atšķirībā no abām pārējām ir veidota arī kā promenādes vieta, tai pa kāpas malu cauri vijas gandrīz kilometru garš ceļs, kas naktīs tiek izgaismots. Līdzīgi kā Palangas pastkartēs redzams mols, Pērnavas "firmas" zīme ir lampiņām apvītā pludmales kafejnīca stilizētā kuģa formā.

***

Pērnava (attālums no Rīgas — ap 180 km)


Cik maksā paēst?

Atšķirībā no Palangas un Jomas ielas, uz pašas galvenās ielās ēstuvju piedāvājums ir ļoti pieticīgs. Kafejnīcas un restorāni lielākoties izvietoti šķērsielās. Dārdzību var viegli noteikt pēc cilvēku daudzuma — jo lētāk, jo vairāk viesu. Vidēji — kafija maksā 35 kronas (pusotru latu), šašliks — aptuveni 125 kronas (Ls 5,50), zupas ap 60 kronām (Ls 2,70)

Cik maksā nakšņošana centrā*

Best Western Hotel Pärnu, Ruutli iela 44, www.pergohotels.ee

1030—1700 Igaunijas kronu (47—78 lati). Cenā iekļautas brokastis, rīta sauna un trenažieru zāles apmeklējumi.

Tervise Paradis, Side iela 14, www.pergohotels.ee

15.06.—16.08. — atkarībā no stāva 2150—2920 kornu(Ls 98 —133), 17.08.—31.12. — 1210—1640 kronu (Ls 55 —75). Cenā iekļautas brokastis, rīta sauna, vakara peldēšana baseinā un trenažieru zāle pēc noteikta grafika.

Koidulapark, Kuninga iela 38, www.koidulaparkhotell.ee

20.06.—10.08. — 1350 kronas (Ls 62), 11.08.—30.09. — 1190 kronu (Ls 54). Cenā iekļautas brokastis.

* cena par divvietīgu numuru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas