Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltijas valstīs māmiņām vislabāk klājas Igaunijā, Latvija - 24.vietā

Latvija ir 24. māmiņām labvēlīgākā valsts pasaulē, apsteidzot tādas attīstītas zemes kā ASV un Japāna. Par to liecina ASV bāzētās starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Glābiet bērnus" ("Save the Children") jaunākais pētījums, kurā izvērtēts māmiņu labklājības līmenis 146 pasaules valstīs.

Lietuva pētījumā ieguvusi 23. māmiņām draudzīgākās pasaules valsts statusu, bet no Baltijas valstīm mātēm vislabāk klājas Igaunijā, kurai atvēlēta augstā 18.vieta.

No Baltijas valstīm atpaliek tādas bagātas valstis kā ASV un Japāna, kas māmiņu labklājības indeksā ieguvušas attiecīgi 27. un 31.pozīciju, kā arī Luksemburga, kurai atvēlēta 33.vieta.

Krievijā māmiņu dzīves kvalitāte novērtēta ar 36.pozīciju, kas ir viens no vājākajiem sniegumiem attīstītāko pasaules valstu grupā. Šajā ziņā vēl sliktākas pozīcijas ir tikai Rumānijai, Maķedonijai, Moldovai, Ukrainai un Albānijai.

Par mātēm vislabvēlīgāko valsti pasaulē atzīta Zviedrija, kurai seko Norvēģija un Īslande. Pirmajā desmitniekā ierindojas arī Jaunzēlande, Dānija, Austrālija, Somija, Īrija, Vācija un Francija.

Savukārt vissmagāk klājas sievietēm mātēm tādās zemi attīstītās zemēs kā Nigēra, Čada un Jemena.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību māmiņu dzīves kvalitātei pasaules valstīs, "Glābiet bērnus" publicē māmiņu labklājības indeksu kopš 2000.gada, izvērtējot sieviešu dzīves ilgumu, māšu mirstības līmeni, kontracepcijas līdzekļu izmantošanu, sieviešu un vīriešu ienākumu attiecību, pēcdzemdību atvaļinājuma pabalstu apjomu, sieviešu dalību politikā, par pieciem gadiem jaunāku bērnu mirstības līmeni, tādu bērnu īpatsvaru, kas apmeklē skolu, dzeramā ūdens kvalitāti un vairākus citus rādītājus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas