Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Beigusies pieteikšanās cīņai par deputātu vietām domēs

Pirmdien, kas bija pēdējā sarakstu iesniegšanas diena 6.jūnijā paredzētajām 109 novadu un deviņu lielo pilsētu domju vēlēšanām, līdz septiņiem vakarā bija pieņemti 637 kandidātu saraksti, kuros pieteikti 9825 kandidāti, liecināja Centrālās vēlēšanu komisijas interneta mājaslapā pieejamā informācija. Vēlēšanās kandidē visi tagadējie lielo pilsētu mēri, kas startē kā sarakstu līderi, izņemot Jūrmalas domes priekšsēdi Ģirtu Trenci, kas Tautas partijas listē ir trešais. Arī novadu domju vēlēšanās vairāki tagadējie pašvaldību vadītāji vairs netiek pieteikti kā potenciālie mēri, piemēram, Ikšķiles novada priekšsēdis Jānis Rudzītis Zaļo un Zemnieku savienības sarakstā pirmo numuru ir atdevis Guntim Vilnītim.

Ogres rajona Ikšķiles novads ir viens no tiem, par kuru partijām bijusi sevišķi liela interese — te līdz pirmdienas vakaram bija pieņemti deviņi saraksti, tikpat liela sacensība arī uz Alūksnes, Olaines, Salaspils, Saldus novadu domēm. Limbažu novada domes vēlēšanām pieņemti 10 saraksti, bet Ķekavas novadā — 14. Lielajās pilsētās cīņa paredzama vēl vairāku partiju starpā — par vietām Rēzeknes novada domē sacentīsies vismaz 17 politisko spēku (pirms četriem gadiem — 13). Rīgā līdz pirmdienas vakaram bija pieņemti 16 saraksti. Spēju konkurēt ar pieredzējušām partijām izmēģina arī nesen izveidoti politiskie spēki — Jaunlatvija, kurai ir saraksts Rīgā un Jēkabpilī, kā arī apvienība Libertas.lv, kurā ar pirmo numuru uz Rīgas domi startē zvērināta advokāte Elizabete Bruksle, bet otrais ir Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Jānis Zirnis. Viņš nav vienīgais mākslinieks, kura vārds lasāms sarakstos. TP uz Rīgas domi komandā kā trešo iekļāvusi dziedātāju Normundu Rutuli. Sabiedrība citai politikai Daugavpils domes vēlēšanās pieteikusi ne tikai Daugavpils teātra režisoru Hariju Petrocki–Petrovski, bet arī četrus aktierus. Liepājas domē SCP piesaka Līgu Zatleri, sarakstā ir arī Gunārs Zatleris. Persona ar uzvārdu Putins ir ne tikai Dzimtenes sarakstā uz Rīgas domi, bet arī LPP/LC listē Jelgavā.

Daudzos sarakstos ir cilvēki, kuriem pašlaik nav nodarbošanās — viņu vidū arī TP kandidāts Rīgas domes vēlēšanās Gundars Bērziņš. Dažviet partijas iesniegušas nepilnus sarakstus, piemēram, TP Ventspils novada vēlēšanās piedalās ar sarakstu, kurā ir viens kandidāts, bet Ventspils pilsētas vēlēšanās — ar četriem kandidātiem. Tās būs pirmās pašvaldību vēlēšanas jauno novadu teritorijās, kas notiks reizē ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Pirmo reizi iekļūšanai domē partijām būs jāpārvar 5% barjera, kas varētu mazināt sadrumstalotību, piemēram, Jūrmalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas