Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bērns komā jau reiz sodītai mātei

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā komas stāvoklī nonākušā divus mēnešus vecā zīdaiņa māte, kurai šogad janvārī tika atņemtas aprūpes tiesības uz viņas pirmo bērnu, bāriņtiesas vai sociālā dienesta uzraudzības lokā, piedzimstot mazulim, nebija nonākusi. Rīgas pilsētas bāriņtiesai par to, ka sievietei atkal piedzimis bērns, nekādas informācijas nebija.

Kā Diena noskaidroja policijas pārvaldē — to, vai bērns smagās traumas guvis vardarbības rezultātā, noskaidros ekspertīze, taču bāriņtiesa mātei jau atņēmusi aprūpes tiesības uz cietušo mazuli, jo bērns audzis bērnam nepiemērotos antisanitāros apstākļos. "Problēmas ģimenē ir tieši tādas pašas, kādas bija ar iepriekšējo bērnu," saka bāriņtiesas priekšsēdētājas vietnieks Aivars Krasnogolovs.

Šis ir jau kārtējais gadījums, kad atbildīgās institūcijas nav pamanījušas ģimenēs, kur vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, jaundzimušus bērnus. Pēc 2006.gada nogalē notikušajiem gadījumiem, kad divās ģimenēs mazuļi bija gājuši bojā vecāku nolaidības dēļ (mātēm bija atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības uz iepriekš dzimušiem bērniem), Diena vērsās Bērnu un ģimenes lietu ministrijā (BĢLM) ar ierosinājumu veidot reģistru. Tajā būtu savietoti dati par iepriekš sodītajām mātēm un jaundzimušajiem bērniem. Tādējādi par jaundzimušajiem bāriņtiesai vai sociālajam dienestam ziņotu vai nu dzemdību nodaļas, kam šāds reģistrs būtu pieejams, vai arī Iedzīvotāju reģistrs, kurā jau tagad ienāk informācija par lēmumiem vecākiem atņemt tiesības uz bērniem, un dati par jaundzimušajiem. Tad sociālajam dienestam vai bāriņtiesai atliktu vien apsekot ģimenes. BĢLM Dienas ierosinājums ātri vien noklusa. Tiesa, pagaidām valstī nav citas sistēmas, kā atbildīgajiem dienestiem iegūt informāciju par jaundzimušajiem sodītajām mātēm.

A.Krasnogolovs stāsta, ka divus mēnešus vecā zīdaiņa mātei aprūpes tiesības uz pirmo — nepilnu gadu veco bērnu tika atņemtas, jo ģimene dzīvoja antisanitāros apstākļos dzīvoklī Artilērijas ielā. To, ka ģimenē bērnam neklājas labi, policijai ziņoja bērna ārsts. Apsekojot ģimeni, atklājās, ka dzīvoklī arī uzturējās svešas personas, mētājās tukšas pudeles, nebija elektrības. Pēc aprūpes tiesību atņemšanas abiem vecākiem sieviete atteicās sadarboties ar sociālo dienestu, kurš ģimenei bija izstrādājis atveseļošanas plānu. Sieviete nomainīja dzīvesvietu un pazuda no dienestu redzesloka. "Vienīgais veids, kā mēs varam piefiksēt, ka ģimenē bērnam varētu slikti klāties, ir no dzemdību nodaļām. Šajā gadījumā mums dzemdību nodaļa neziņoja," saka A.Krasnogolovs. Tiesa, dzemdību nodaļām pienākums ziņot par šādām aizdomām šobrīd nav obligāts. BĢLM izstrādājusi likumprojektu grozījumiem Ārstniecības likumā, kas to paredzētu, taču tas jau vairāk nekā gadu iestrēdzis Saeimas sociālo lietu komisijā.

Slimnīcā Diena noskaidroja, ka cietušā zīdaiņa veselības stāvoklis ir smags, bet stabils. Valsts policijas pārstāvis Aigars Bērziņš saka — to, kā bērnam radušās smagās traumas, noteiks ekspertīze, taču abiem bērna vecākiem ir sava versija — bērns izkrita no rokām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas