Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Bez papildus finansējuma slimnīcas neredz iespēju nomaksāt parādus

Lai lieki netracinātu jau tā nervozos kreditorus, Veselības ministrija (VM) būtisku informāciju par Latvijas slimnīcu pašreizējo finansiālo stāvokli padarījusi slepenu. Ierēdņi baidās, ka, uzzinot, cik daudz mūsu slimnīcas ir parādā zāļu un medicīnas preču piegādātājiem, kādam kreditoram neizturēs nervi un tas iesniegs tiesā pieteikumu maksātnespējai. Tas nav nemaz tik neticami. Laikraksts _Diena _izpētījis, ka valsts un pašvaldību medicīnas iestādes par zālēm un medicīnas precēm (šļircēm, cimdiem, marlēm utt.) jau ir parādā vismaz 16 miljonu latus.

Savukārt ilgtermiņa finanšu plūsmā, kas slimnīcām domāts attīstībai — rekonstrukcijām, lielu medicīnas ierīču iegādei, IT sistēmas ieviešanai utt. - valsts kopējā galvoto aizdevumu summa veselības ie­stādēm ir 157 miljoni latu. No tiem jau izmaksāti 69 miljoni. Kuras slimnīcas naudu saņēmušas, ir konfidenciāla informācija.

Pēc jūlija lielā budžeta samazinājuma otrajam pusgadam slimnīcām vienkārši naudas neesot. Valsts lielākās slimnīcas lēš, ka pēc pāris mēnešiem tām darbība būs jāpārtrauc. Ko darīt? Visticamāk, gaidāms ierastais scenārijs — skaļas debates un papildu finansējuma piešķiršana. "Tāda ir politika daudzu gadu garumā," secina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Viesturs Boka.

Akūtajā naudas trūkumā Stradiņa un Austrumu slimnīcas vaino milzīgo veselības budžeta samazinājumu jūlijā, kas abām bija vairāk nekā 60—70%. Lai nodrošinātu obligāto medicīnisko palīdzību, pie esošās pacientu plūsmas abām slimnīcām vidēji mēnesī vajag 2,5 miljonus latu. Valsts kopš jūlija maksā vidēji 1,5 miljonus. Reāli slimnīcas jūlijā uzņēma vairāk pacientu un līdz ar to arī iztērēja vairāk naudas, nekā drīkstēja. Strauji uzkrājās nenomaksāto rēķinu skaits.

Slimnīcas cer, ka būs kā vienmēr — ar skaļiem kašķiem naudu valdība atradīs. Par to liecina arī VM pārstāvja Jura Bunduļa mierinājums: "Nevajadzētu ļoti satraukties. Ministrei ar premjeru ir vienošanās, ka mēneša laikā būs risinājums." Kopš vienošanās pagājušas divas nedēļas. Pēc VM aplēsēm, redzot jūlija pārtēriņus, līdz gada beigām slimnīcām vajadzēs vēl aptuveni 30 miljonu latu — līdzīgu summu valdība "nogrieza" jūlijā. 


Žurnālistes Ingas Spriņģes rakstus "Soda procenti vēl negriežas" un "Slimnīcām jāatmaksā 157 miljoni valsts galvotu kredītu" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas