Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Brāļi Barkovski palīdzējuši jau 200 ģimenēm projektā Pabarosim bērnus

Lieldienās es vienreiz olu krāsoju īpaši - visu nopilināju ar sveķiem, bet tā saplīsa. Tādu Lieldienu nedarbu atceras Andris (10), kad paskatās uz sveču paciņu, vienu no dāvanām, ko viņa ģimenei sarkanā apvidus automašīnā atveduši brāļi Matīss (20) un Oskars (18) Barkovski no biedrības Eurika. Tad zēna pirksti ieinteresēti pārskrien pāri pārējam - eļļas pudelei, divām piecu kilogramu makaronu pakām, auzu pārslu iepakojumam, taču priecīgs "vāāu" atskan, kad viņš pamana saldumu paciņu.

Vecmāmiņa smaida - pie viņiem Ogres rajonā Eurikas puiši pirmoreiz bija pirms mēneša, no toreiz atvestajiem pārtikas krājumiem atlicis pavisam nedaudz. "Viss notiesāts!" saimnieka balsī apliecina puika. Par to, ko celt galdā, nebūs jāraizējas, vienīgās rūpes esot, kur Lieldienās iet šūpoties, jo kaimiņos šūpoles nesen sagāzušās.

Priecīgākus brīžus ģimenēm, kuras nonākušas tādās grūtībās, ka jālauza galva, kā pabarot bērnus, jau pusotru mēnesi cenšas sagādāt biedrība Eurika. Projektu Pabarosim bērnus Matīss un Oskars sāka februāra vidū, viņi pārtiku izvadā ģimenēm uz vairākiem Latvijas rajoniem. Bez makaroniem, auzu pārslām, eļļas, cukura, sāls un citiem produktiem tiek vestas arī citas veltes, ko ziedotāji ziedojuši ģimenēm, piemēram, grāmatas, spēļmantas. Šajā laikā brāļi pārtiku aizgādājuši ap 200 trūkumā nonākušām ģimenēm, vairākām palīdzējuši divas trīs reizes, nedēļā viņi apbraukā vidēji 30 ģimenes. Braukuši uz Ventspils, Aizkraukles, Dobeles, Jelgavas rajonu, Pļaviņām, arī Rīgu.

"Tepat Rīgā braucām uz mazdārziņu rajonu pie trīs bērnu ģimenes. Vienīgais ģimenes apgādnieks vīrs nesen zaudējis darbu, un viņi pārtika no jaundzimušajiem domāta ēdiena, ko par brīvu bija dabūjuši kādā organizācijā - no tā cepa pankūkas," atceras Matīss. Pēdējos mēnešos vairākās ģimenēs darbu zaudējis vai nu vienīgais pelnītājs, vai pat vairāki ģimenes locekļi. Produktus ziedojuši pārsvarā uzņēmumi, taču pārtiku Eurika iegādājas arī par saziedoto naudu. Naudu ziedojot arī vairāki cilvēki, kas no Latvijas devušies darbā uz ārzemēm. Ziedojot tāpēc, ka paši reiz nokļuvuši smagās grūtībās.

Brāļiem Barkovskiem šis nav pirmais projekts. Vēl mācoties skolā, izveidojuši Eurika, brāļi vairākus gadus Latvijā vāca bērnu zīmējumus, no tiem gatavoja Ziemassvētku apsveikuma kartītes. Tās pārdodot, līdzekļus viņi deva Bērnu slimnīcai nepieciešamās aparatūras iegādei. Dienas un TV3 kopīgi rīkotajā akcijā Latvijas lepnums brāļi saņēma balvu par jauniešu iniciatīvu. Oskars saka - tā kā kartīšu projekts ir sezonāls, viņi ilgāku laiku domājuši par jaunu labdarības projektu. "Vienreiz braucām no laukiem, un mūs apturēja stopotājas - divas omītes, uzņēmām viņas. Viņas stāstīja, cik laukos situācija ir drausmīga. No omītēm arī nāca skaidrība, ka ēdienu vajadzētu dāvināt trūcīgajiem," saka Matīss. Sākotnēji brāļi bija domājuši tikai vākt ziedojumus, lai paši pirktu pārtiku trūkumā nonākušajām ģimenēm, taču, projektu sākot, pieteikušies daži uzņēmumi, kas ziedoja produktus. To vidū ir Rīgas dzirnavnieks, Laima, Hanzas maiznīca, Lāču maize.

Ziņas par ģimenēm, kurām vajadzīga palīdzība, brāļi lielākoties ievāc sociālajos dienestos. Tomēr daudzas nav radušas lūgt palīdzību. Kāda māte, kuras ģimenei Eurikas puiši atveda pārtiku, Dienai sacīja, ka izteikties var tikai anonīmi: "Man ir radi citā rajonā, kuri nezina manus apstākļus, man būs neērti". Ar minimālo algu viņa saviem trim mazajiem bērniem ir vienīgā pelnītāja, vēl tikai esot pabalsti par bērniem. Tomēr sieviete nesūkstās: "Kamēr man ir veselas rokas, kājas, jātiek vien pašai galā. Ja arī mums kādu dienu nav maizes, bērniem gatavoju pankūkas vai izcepu maizi pati. Reizēm taču arī kotletes cepam."

Projekts ilgs vēl trīs mēnešus. Ja kāds vēlas ziedot, informācija mājaslapā www.eurika.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas