Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Budžetu veidos no jauna, Saeimā jāiesniedz līdz 9.jūnijam

Līdz šim paveikto novērtējot kā nepietiekamu, ārvalstu aizdevēji - Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Komisija - Latvijas valdībai devuši jaunu mājasdarbu. Līdz 9.jūnijam valdībai Saeimā jāiesniedz valsts budžeta grozījumi, kuriem jābūt būvētiem uz jauniem pamatiem - izvērtējot, kādas funkcijas valsts var atļauties finansēt un no kurām ir jāatsakas.

Turklāt budžeta grozījumi jāveido ar vidēja termiņa redzējumu - 18 mēnešiem, tas ir, šā gada otrajai pusei un nākamajam gadam. Grozījumiem arī jānodrošina budžeta ietvara rāmis 2011.gadam, sasniedzot 3% deficītu no iekšzemes kopprodukta. Saeimai grozījumi jāpieņem, lai tie stātos spēkā no 1.jūlija, pirmdien ar ministrijas preses pārstāvja starpniecību Dienai atzina finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Otrdien E.Repše valdību informēs par jaunajiem budžeta veidošanas principiem. Netiek izslēgts, ka daudzas jomas gaida nepopulāri lēmumi, iestāžu apvienošana, likvidēšana, īsināšana. SVF eksperti uzsvēruši, ka budžetu jāsāk veidot, vispirms tiekot skaidrībā, kādas funkcijas valstij ir jāveic, kas vispār ir finansējams no valsts budžeta, un tikai pēc tam konkrētajām funkcijām jāparedz finansējums. Pēc E.Repšes sacītā, šis SVF ieteikums pilnībā sakrītot ar partijas Jaunais laiks redzējumu par budžeta veidošanu. Runājot līdzībās, E.Repše līdzšinējo budžeta veidošanu salīdzināja ar automašīnas izmaksu plānošanu, kad tika rēķināta nauda eļļas maiņai, jaunām riepām utt. Tagad, veidojot budžetu, tikšot vērtēts, vai tomēr labāk nav "pārsēsties uz tramvaju vai velosipēdu".

E.Repše ierosināšot katram ministram savā atbildības jomās izstrādāt budžeta grozījumus pēc trīs scenārijiem, meklējot iespējas izdevumus samazināt par attiecīgi 20, 30 vai 40%. Sagaidāms, ka līdz ar valsts budžetu jostu vajadzēs savilkt arī pašvaldībām, uz kurām arī attieksies no to budžeta finansēto funkciju pārskatīšana. Līdz ar budžeta grozījumiem par piektdaļu tiks samazinātas valdības algas, tāda vienošanās panākta valdošajā koalīcijā. Premjeram tas nozīmē mīnus Ls 477 uz papīra (saņems Ls 1908), ministriem - par Ls 429 mazāk (saņems Ls 1717).

No E.Repšes atzītā izrietēja, ka SVF norādījusi - valsts ir uzņēmusies pārāk daudz funkciju, kas noēd budžeta naudu. Vērtējot valdības līdz šim sagatavotos grozījumus, kas paredzēja deficītu 7% no IK, SVF un EK eksperti tos atzinuši par nepietiekamiem, jo tie nenodrošina ar SVF pērn decembrī parakstītajā stabilizācijas programmā noteiktos mērķus un pieļauj pārāk lielu budžeta deficītu.

Sarunas ar SVF un EK valdība sāka pirms nedēļas, tās noslēgsies otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas