Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Būtiski pieaudzis noziedzības līmenis

Šā gada deviņos mēnešos Latvijā reģistrēti 43,5 tūkstoši noziedzīgu nodarījumu — par deviņiem procentiem vairāk nekā šajā pašā laikposmā 2007.gadā, raksta laikraksts Diena. Tajā pašā laikā zādzību skaits šogad ir pieaudzis par ceturtdaļu, bet krāpšanas reģistrētas teju par pusi vairāk nekā pērn.

Dramatiski — vairāk nekā par diviem tūkstošiem — vairāk reģistrētas zādzības nelielā apmērā, arī zādzību skaits no tirdzniecības objektiem ir strauji gājis uz augšu. Šobrīd zog praktiski visu, apstiprina Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis, kā piemēru minot šādu "netradicionālu momentu" — pēdējā laikā arvien biežāk no daudzdzīvokļu mājām zogot lielos ūdens skaitītājus. "Tas ir kas pilnīgi neredzēts, un izrādās, ka tā ir nopietna problēma visā Latvijā," saka VP priekšnieks, kuram nesenās tikšanās laikā par to sūdzējušies vairāku ūdens skaitītāju uzstādīšanas firmu pārstāvji.

Tāpat sāk parādīties reketa pazīmes no deviņdesmitajiem gadiem gan pret privātpersonu īpašumu, gan uzņēmumiem. Nelikumības pieaug arī auto līzinga jomā, Dienai apstiprina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis. Tipiskā shēma ir šāda: mašīna, kas paņemta līzingā pirms kāda gada, tiek pārdota uzpircējam, un pēc dienām trim tiek pieteikta zādzība. Reizēm arī mašīna tiek izjaukta detaļās, identificējošie agregāti tiek iznīcināti, bet pārējais - realizēts. Rīgas kriminālpolicijas šefs lēš, ka šādu krāpniecību skaits pēdējā laikā varētu būt divkāršojies.

Ņemot vērā nākamgad plānoto finansējuma un policistu skaita samazinājumu, policijas vadība apsver iespēju vienkāršot vai pat atteikties no dažu funkciju pildīšanas, lai lietderīgāk izmantotu VP resursus. "Šobrīd jādomā par to, kādu rezultātu mēs sasniedzam ar kādiem līdzekļiem, un iespējām, kā to pašu efektu sasniegt vieglāk un ar mazākām izmaksām," uzsver A.Lieljuksis.


(Žurnālista Ivo Leitāna rakstus "Aiznes ne vien briljantus, bet pat ūdens skaitītājus" un "Tiek vaļā no līzinga, izjaucot automašīnu detaļās" lasiet laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas