Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Čarterreiss no Erevānas pārved latviešus no Gruzijas

Īsi pirms trijiem naktī Rīgas lidostā nosēdās lidmašīna, kas no Armēnijas galvaspilsētas Erevānas uz Latviju atveda 72 cilvēkus, kuri bija izvēlējušies doties prom no karadarbībā iesaistītās Kaukāza republikas Gruzijas.

45 no atlidojušajiem bija Latvijas pilsoņi, septiņi Lietuvas, divi Igaunijas, vairāki Vācijas, Gruzijas, Nīderlandes un Spānijas pilsoņi, informēja airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Atbraucējus sagaidīt lidostā bija ieradušies draugi un tuvinieki. Daudzi no pasažieriem bija manāmi noguruši pēc tālā ceļa.

"Tagad, pirmkārt, vajadzētu nomazgāties, pāris dienu nav sanācis," atzīst Ojārs, kurš pa Gruziju ceļojis kopā ar sievu un, sākoties karadarbībai, abi atradušies netālu no konflikta vietas - Gori pilsētas.   

"Krievi sāka iebrukt Gruzijā un piespiedu kārtā cilvēki sāka interesēties paši, vai viņiem ir droši uzturēties Gruzijā. Mums sanāca braukt tieši cauri Gori pilsētai, kur iepriekšējā dienā notika bombardēšana," viņš stāsta. Pa ceļam redzējuši sabombardētās mājas, taču nokļūt Tbilisi izdevies veiksmīgi, pašiem nepieredzot šāvienus un sprādzienus.

No Tbilisi pasažieri pirmdien ar lidsabiedrības organizētiem autobusiem tika nogādāti Erevānā pēc tam, kad bīstamās situācijas dēļ airBaltic atcēla regulāro lidojumu no Gruzijas galvaspilsētas.

"Es samainīju savu biļeti, bet pirmdien lidmašīna neieradās, tādēļ izmantoju Latvijas vēstniecības palīdzību un devos uz Erevānu," saka kāds Lietuvas pilsonis. Viņš norāda, ka pašā Tbilisi briesmas nav jutis, bet Gruzijā kopumā situācija šķitusi bīstama, tādēļ izlēmis doties mājup.

Ilze Graikste, kurai karadarbības dēļ neizdevās, kā bija iecerēts, doties uz Batumi, norāda, ka izjutusi konfliktu: "Tas ir gaisā, to jau nevar izstāstīt. Nekādi bumbu sprādzieni, protams, nebija, bet, bija nepatīkami. Vienu nakti vispār nenāca miegs, bija bailīgi."

Viņa uz Gruziju bija devusies tikai piektdien. "Tā mēs visu laiku pavadījām Tbilisi, bijām iesprostoti," piebilda I.Graikste. Viņa uzteic Latvijas vēstniecības Gruzijā darbu, kas bijis ļoti labi organizēts.

Pēc lidojuma airBaltic prezidents Bertolts Fliks žurnālistiem pavēstīja, ka lidsabiedrība drīzumā iecerējusi rīkot vēl reisus no Erevānas, jo lidojumi no Tbilisi ir atcelti. Tomēr viņš atzina, ka tuvākajās dienās lidot būs grūti. "Cik es saprotu, daudzi cilvēki brauc prom no Gruzijas, tieši uz Armēniju. Visas lidmašīnas ir pilnas, kas iet no Erevānas," sacīja B.Fliks.

Turklāt Erevānas lidostā ir apgrūtināta aviodegvielas piegāde, kuru līdz šim tika saņemta no Gruzijas. Tādēļ airBaltic lidmašīna turpceļā devās ar degvielas rezervi, kas bija pietiekama atpakaļceļa veikšanai.

Dienu informēja J.Vanags, 12. augusta vakarā airBaltic lidojums Rīga-Tbilisi-Rīga ir pārvirzīts uz Armēnijas galvaspilsētu. Provizoriskais izlidošanas laiks no Rīgas – 22:40, reisu izpildīs Boeing 737-300 ar 149 pasažieru vietām.

Tāpat šodien tiks izpildīts lidojumu sarakstā jau iepriekš plānotais reiss Rīga-Erevāna-Rīga (izlidošanas laiks no Rīgas – 22:20). airBaltic ir iecerējis iepriekš plānotās lidmašīnas vietā uz Erevānu nosūtīt savā flotē esošo lielāko lidaparātu Boeing 757-200 ar 200 pasažieru vietām.

12.augustā airBaltic plāno minētajos reisos transportēt arī aptuveni 3 tonnas humanitārās kravas, kas no Latvijas tiek nosūtīta Gruzijai.

Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Gruzijā turpina apzināt Latvijas valsts piederīgos, kuri vēlas nokļūt mājās, un, ja nepieciešams, tiks orgnanizēti vēl reisi, lai palīdzētu cilvēkiem nokļūt mājup no karadarbības skartajiem reģioniem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas