Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Centrāltirgus starpniekfirmas, iespējams, kalpo par partiju barotnēm

Rīgas Centrāltirgū (RCT) starpniekfirmu bizness, kur lielas tirdzniecības platības sākotnēji tiek iznomātas uzņēmumam, kurš pēc tam tās iznomā apakšīrniekiem, ir ierasta prakse, izpētījis laikraksts Diena. To lietderība ir apšaubāma, jo tirdzniecības vietu noma ir paša Centrāltirgus uzdevums. RCT preses pārstāvis Jānis Basēvičs skaidroja, ka tirgum esot izdevīgi iznomāt firmām uzreiz tik lielas platības un "pēc šādiem principiem darbojas arī citi tirgi gan Latvijā, gan pasaulē".

Pašreizējā kārtība gan ir izdevīga vairākiem politiskajiem spēkiem, kuru pārstāvji ieguvuši stabilu biznesu ar minimālu risku un, iespējams, kalpo arī par kārtējo partiju barotni. Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft dati rāda, ka jau gandrīz desmit gadu tirgū saimnieko _Saskaņas centra _Rīgas domes frakcijas vadītājs Mihails Kameņeckis, kurš pēdējos trīs gados vienai no apvienības dalīborganizācijām partijai Jaunais centrs ziedojis Ls 5000. Kad pēc pašvaldību vēlēšanām 2005.gadā tirgus vadībā nāca _tēvzemieši_, drīz vien biznesu tirgū sāka tagadējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK). Tieši _tēvzemiešu _paspārnē par valdes priekšsēdētāju kļuva ilggadējā tirgus darbiniece N.Cibuļska. Patlaban viņa no pienākumu pildīšanas ir atstādināta. Ministram īsa atmiņa Kā radās ideja par biznesu tirgū, G.Bērziņš _Dienai _nespēja atcerēties. Nomas līgumu viņam daļēji piederošā firma GIA ieguva bez konkursa, jo tirgus strādājot pēc principa — ja ir brīva tirdzniecības platība, ikviens var pieteikties, skaidroja tirgus pārstāvis J.Basēvičs. Informācija par brīvajām tirdzniecības platībām gan nekur publiski nav pieejama, to var uzzināt tikai tirgus administrācijā. Pērn firmai GIA bija vairāk nekā 190 tūkstošu latu liels apgrozījums. Tirgum nomā firma maksājusi Ls 60 000, liecina uzņēmuma gada pārskats. Firmas peļņa pērn bija Ls 50 000. No neoficiāliem avotiem Dienai zināms, ka KNAB no tirgus administrācijas izprasījis arī ar firmu GIA saistītos dokumentus. J.Basēvičs skaidroja, ka atsevišķos gadījumos par lielu tirdzniecības platību nomu tiekot rīkoti konkursi. Jau 1998.gadā konkursā par RCT slēgtās teritorijas rekonstrukcijas un tālākās nomas tiesībām uz 19 gadiem uzvarēja vienīgais pretendents firma KN un partneri. Firma dibināta pāris nedēļu pirms uzvaras. Pastarpināti tās īpašnieku vidū ir viens no Parex bankas dibinātājiem, pašreiz nekustamo īpašumu darbonis ar strīdīgu reputāciju Juris Vanags, kā arī bijušais Parex bankas jurists, jau minētais tagadējais Rīgas domnieks M.Kameņeckis. Abi kungi ir firmas _Kustība N _līdzīpašnieki, un tā 2001.gadā nomā uz piecpadsmit gadiem ieguva zivju paviljonu.

RCT bijusī saimniece N.Cibuļska intervijā Dienai vēl pirms pāris mēnešiem stāstīja, ka tirgus esot noteicējs vien par pāris spīķeriem, jo lielākā daļa slēgtās tirdzniecības platības piederot privātīpašniekiem, kas no tirgus nomā pašvaldībai piederošo zemi. Patiesībā tirgus pārvaldījumā ir seši spīķeri un pieci paviljoni, tikai tie uz gariem termiņiem iznomāti privātfirmām. Bez jau iepriekšminētajām firmām lielāko nomnieku vidū RCT interneta mājaslapā minētas arī firmas VIARO (piena un gastronomijas paviljons), Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā (tiek saistīta ar N.Cibuļsku) un Luto. Abas pēdējās firmas saista viena līdzīpašniece — plašākai sabiedrībai nezināma Anita Dārziņa.

Nomas līgumi ar uzskaitītajām firmām noslēgti vismaz uz desmit gadiem. J.Basēvičs skaidroja, ka nomas maksa katru gadu tiekot pārskatīta un to apstiprinot valde trīs cilvēku sastāvā. Pēdējos gadus valdes priekšsēdētāja bija N.Cibuļska. Cik lielu maksu no saviem apakšnomniekiem prasa lielās firmas, tirgus nekontrolējot un pat nezinot, jo tā jau esot komercinformācija. Diena secināja, ka nomas maksa ir vismaz divas, atsevišķos gadījumos pat trīs četras reizes lielāka.

"Šāda prakse ir iegājusies jau kopš 90.gadiem, un mēs kā padome neko nevaram darīt. Līgumus ir neiespējami lauzt, jo tie noslēgti pat uz 40 gadiem. Pieļauju, ja kāds lielāks nomnieks nāk ar lielām investīcijām, tad šādi nomas līgumi atmaksājas," saka RCT padomes priekšsēdētājs Vents Balodis (TB/LNNK).


(Žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "Biznesu atdod starpniekiem" lasiet laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas