Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cer uz citiem laikiem Ķekavā

Ķekavas novadā varētu sākties jauni laiki, kas tādā gadījumā nestu pozitīvas pārmaiņas arī ilgtermiņā. To Dienai sacīja nevis jaunās koalīcijas veidotāji, bet gan viens no bijušajiem pašvaldības vadītājiem Roberts Jurķis (Vienotība), kurš, tāpat kā otrs partijas deputāts Juris Jerums, nav ievēlēts.

Taču viņu pārstāvētā Vienotības, partijas Izaugsme un Latvijas attīstībai kopīgā saraksta divi deputāti atbalstīšot koalīcijas veidotājus no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), kas saņēmusi visvairāk – četras – vietu domē. JKP varētu virzīt arī mēra amata kandidātu. No vairākiem pretendentiem par nopietnāko kandidatūru tiek uzskatīta Viktorija Baire, jo viņa ir juriste ar pieredzi valsts pārvaldē. Tagadējais domes priekšsēža vietnieks Valts Variks, kurš ir vienīgais no Vidzemes partijas ievēlētais deputāts, pret 19. jūnijā paredzētās jaunā sasaukuma pirmās domes sēdes iznākumu bija rezervēts, atturoties to prognozēt.

Vairāki vietējie politiķi atzina, ka Ķekava ir dažādu interešu un arī intrigu plosīta, tāpēc esot grūti noticēt, ka vecā vara tik viegli padošoties jauno spēku priekšā, un varot būt mēģinājumi tos apspēlēt. Par vietām Ķekavas novada lēmējvarā cīnījās 14 sarakstu, no tiem pārstāvniecību ieguva deviņi. No tagadējiem 17 deputātiem vēlētāju uzticību atkārtoti ir saņēmuši tikai seši. Starp viņiem ir arī domes priekšsēdis Andis Damlics, bet viņa pārstāvētajai Reģionu aliansei (RA) būs divas vietas, kas nav pietiekami, lai uzņemtos koalīcijas veidošanu.

"Iepriekšējie gadi nav bijuši viegli, un es pat nezinu, vai gribētu šo darbu vēlreiz darīt. Man nav bijusi iespēja strādāt opozīcijā, tāpēc tagad ļaušu pamēģināt jaunajiem un no malas pavērošu, kā viņiem ies," Dienai sacīja Damlics.

Otru labāko rezultātu – trīs vietas – ieguva Latvijas Zemnieku savienība (LZS), kuras komandu vada tagadējais domnieks Aigars Vītols. JKP un LZS varētu veidot jaunās koalīcijas kodolu. Taču bija skeptiķi, kas izteica šaubas, vai ZZS vadība no augšas nedošot citu rīkojumu. Viens no tās līderiem Augusts Brigmanis gan Dienai uzsvēra, ka ZZS vadība uzticas vietējiem politiķiem un neietekmēs koalīciju veidošanu pašvaldībās. Līdz šim Ķekavā LZS bija valdošās RA sabiedrotā. Savukārt JKP sarakstu izveidoja Pļavniekkalna sākumskolas aizstāvji. Jautājumā par skolas likteni LZS un JKP bija pretējos uzskatos. Vītols Dienai teica: "Jā, mums bija vienošanās ar Reģionu aliansi iet kopā, ja varam izveidot koalīciju, bet, ja to nevar izdarīt, ir jāskatās citas iespējas." Arī jautājumā par Pļavniekkalna sākumskolas nākotni savu viedokli Vītols nav mainījis – viņš kā pareizu vērtē lēmumu veikt skolas pārbūvi, bērnus pārceļot uz citām telpām. Taču politiķis uzsvēra, ka iedzīvotāji vēlēšanās vislielāko uzticību izteikuši tai partijai, kas aizstāvēja citu piedāvājumu, un viņš to respektējot. JKP iestājās pret skolas pārbūvi, kamēr nav uzcelta jaunā mācību iestāde.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 9. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

Vējš vītolos
V
Nuja, vecie brekši tak nepadosies bez cīņas, sile bija trekna un pilna. Paldies dievam, novads beidzot ticis vaļā no Maļinauska un vecais Krūmiņš arī beidzot pie vietas. Tik Arnte negrib samierināties. Labāk jau būtu atkāpusies, kāds tad bija viņas pienesums novadam? Dodiet beidzot vietu jaunajiem.
Raimonds
R
Ir kaut kas stiprs jāsmēķē, lai uzskatītu, ka pašvaldībā, kurā ir ievēlēti deputāti no 9 sarakstiem, būs stabila koalīcija. Konservatīvajiem ir tikai 4 balsis no 17, turklāt šie cilvēki ir bez pieredzes politikā. Uz šīs partijas bāzes būs grūti kaut ko veidot, ja partija ir izveidojusies no biedrības, kura ir pret kaut ko, nevis par kaut ko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas