Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cesvainei jānorēķinās par skolas būvniecību, naudas nav

Cesvaines domes rīcībā vairs ir tikai viena nedēļa, lai norēķinātos ar būvfirmu par jaunās skolas celtniecību, kas tika uzcelta nodegušās pils vietā. 10.septembris ir pēdējais termiņš, līdz kuram pašvaldībai jāiesniedz būvfirmai LEC parāda atmaksas plāns. LEC valdes priekšsēdētājs Pēteris Dzirkals uzsver, ka šajā dokumentā netiks pieļauta atsauce uz valsts budžetu, ko Cesvaines dome iepriekš minējusi kā iespējamo parāda atlīdzinātāju.

Pašvaldība savukārt joprojām gaida palīdzību no valsts. Kā _Dienai_ norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Rozenbergs, par konkrētu rīcību domnieki vēl nav izlēmuši. Sēde notiks nākamnedēļ. Ja parāds netiks samaksāts, būvfirma LEC pagaidām neatklāj, ar ko tas draudēs pašvaldībai.

Daļa no Cesvaines vidusskolas būvniecības izmaksām tika segta no valsts budžeta līdzekļiem. Līdz šim brīdim nesamaksāti ir 610 000 latu. Šie līdzekļi pērn lūgti valstij, taču finanšu palīdzība Cesvainei atteikta. J.Rozenbergs Dienai pauda nožēlu, ka pašvaldībām naudu dala pēc partejiskās piederības [Cesvaines domē saimnieko Jaunā laika deputāts Vilnis Špats]. 1.septembrī jaunajās skolas telpās viesojās Valsts prezidents Valdis Zatlers, kam stāstīts par finanšu grūtībām, taču V.Zatlers “konkrētu atbildi uz to nedeva”. Arī iepriekš, kad pašvaldība prezidentam sūtījusi vēstuli ar problēmas izklāstu, viņš to pārsūtījis Finanšu ministrijai (FM).

FM pārstāvis Aleksis Jarockis Dienu informēja, ka šobrīd papildus līdzekļu budžetā nav, tāpēc skolas būvniecības izmaksas pašvaldībai jāsedz pašai. Pēc FM pārstāvja teiktā, par šo situāciju cesvainieši informēti jau vasarā.

Savukārt J.Rozenbergs uzskata, ka “pašvaldība ir iedzīta stūrī”. Pēc viņa vārdiem, ja parāda atmaksai netiks piešķirti budžeta līdzekļi, Cesvaines domei būs jāņem kredīts, kas pašvaldībai liegs iespēju attīstīties. “Pašlaik mēs nevaram ne tikai uzsākt skolas 2.kārtas būvdarbus, bez parāda nomaksas aizliegti ir arī visi pārējie projekti – ceļu, ūdenssaimniecības remontdarbi,” stāstīja domes pārstāvis.

LEC valdes priekšsēdētājs nevēlējās precizēt, kādas sankcijas uzņēmums vērsīs pret pašvaldību parāda nesamaksāšanas gadījumā. Viņš vien teica, ka “LEC pozīcijas no juridiskā viedokļa ir pietiekami spēcīgas un ir apsverti dažādi iespējamie scenāriji”. Par tālāko rīcību būvfirma lems pēc 10.septembra, kad iepazīsies ar Cesvaines domes atsūtīto projektu par naudas samaksu, P.Dzirkala viedokli darīja zināmu LEC pārstāve Ilze Jansone.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, pērn būvfirma LEC jau bija vērsusies tiesā pret Cesvaines pašvaldību par parāda piedziņu par skolas būvniecību. Madonas rajona tiesa gan tiesvedību izbeidza, jo pašvaldība tiesai paskaidroja, ka šo parādu neatzīst.

Cesvaines pilī, kur bija iekārtota arī skola, plašs ugunsgrēks izcēlās 2002.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas