Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Dārgās ierīces slimnīcās noslogotas mazāk nekā pusi no gada darbadienām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
vim
v
Manuprāt iemesls visām šīm problēmām ir diezgan primitīvs - korupcija un nesaimnieciskums, kas nekontrolēti saimnieko Latvijā un viena otru baro. Medicīnā tas parādās visuzskatāmāk - nauda šajā nozarē pazūd kā melnajā caurumā bez pozitīva rezultāta. Maksā valsts, maksā pacienti - legāli un pateicībās, bet labuma nekāda. Briest administratīvie birokrāti, tirgotāji un daži ārsti, pārējie nīkuļo. Haoss ir izdevīgs, jo tajā pazūd visi gali. Kur vēl citur var redzēt tādu izšķērdību ar profesionāliem kadriem kā Latvijas medicīnā - pamatīgi izglītoti un pieredzes bagāti, talantīgi ārsti kļūst par šādiem nekādiem politiķiem, ministriem, deputātiem vai atstāj medicīnu krimināla rakstura problēmu dēļ. Kādu postu Latvijai nodara uz laba daktera zaudējuma rēķina iegūts diskutablas kvalitātes prezidents, varam tikai minēt. Un kur nu vēl tie izglītotie mediķi, kas jau pamet un vēl pametīs Latviju.
Wala
W
redzi, tas jau ir tikais statistikas apkopošanas jautājums, un tad var izlemt par labu optimālākajam variantam !!! Ir vienkarši stulbi dzidēt par to ka VM īsti nevar kmentēt budžeta līdzekļu izlietojumu, kā tas vispāŗ ir iespējams, ka katrai valsts iestadei ir jāved precīza grāmtvedība, bet galā cipari kaut kā "nesaliekas kopā". Un tālāk jau pat ir grūti kaut ko komentēt...
Anna
A
Bet ar to sūtīšanu nevietā- sen jau jāizstrādā intrukcijas un sākt varētu tieši ar dārgajiem izmeklējumiem nosakot, ko sūtīt, ko ne. Ja cilvēks ir ik pa laikam jāizmeklē ilgāku laka posmu: piemēram, lai konstatēt, kad visizdevīgāk operēt, tad ir jānoformulē precīzs plāns jau savlaicīgi paredzot, ka attiecīgie cilvēki būs jāizmeklē!
Anna
A
Problēma ir tā, ka trīs magnētiskās rezonanses aparāti ar visiem pričendāļiem maksātu apmēram tikpat, cik izmeklējumiem atvēlēja valsts. Bet nopirka sešus aparātus, turklāt jau vairāki bija, kas stāvēja neizmantoti!
Politiskaa atbildiba
P
Kadas kvotas! Slimnicas ne par savu naudu pirka sos aparatus, bet par valsts jeb nodoklu maksataju! Un tagad sie nodoklu maksataji netiek klat tiem, ja vajadziga izmeklesana. Aprati ir janoslogo pilnibaa un nedrikst prasit no slimnieka, ,lai tas butiba par aparatu maksa 2 reiz!
kaguars
k
Pavingrinoties pētnieciskajā žurnālistikā, varētu pie reizes papētīt, cik un kurās slimnīcās (arī slēgšanai paredzētajās) "dārgās aparatūras" ir sapirktas, bet mētājas neizpakotas, jo nav speciālista, kas prastu ar tām strādāt. Savukārt perifērijas slimnīcās, kur šāds provinces speciālists prot tehniski spaidīt podziņas un darbināt aparatūru, nolasītos datus analīzei un atbildes sagatavošanai tik un tā pārsūta uz Rīgu un gaida atbildi "no centra". Pacientiem protams jāpriecājas, ka pakalpojums vispār ir bijis pieejams un ka pa šo laiku viņi nav paguvuši nolikt karoti. Pārējiem nodokļu maksātājiem atliek cerēt, ka vismaz medicīnas tehnoloģijas pārdošanas firmām, farmācijas firmām, to lobijiem un starpniekiem ir tiešām bijuši (un būs) treknie gadi, ko veicinājis haoss un vienotas uzskaites trūkums VM.
Manuprāt,
M
lauku iedzīvotājam vajadzētu būt iespējai pierakstīties pie speciālistiem ne tikai astoņos no rīta, bet cilvēkam piemērotā laikā. Rezultātus varētu izsūtīt pa pastu tam ārstam, kurš nosūtījis pacientu, ja vien pacients atstātu aploksni ar atpakaļ sūtīšanas adresi ar uzlīmētu marku par 35 santīmiem. Tas būtu vienkārši un cilvēcīgi.
Liene
L
Bet vispār derētu kādam papētīt, cik izmaksā dārga aparāta vienkārša stāvēšana, cik ilgā laikā tie noveco (nākotnē šis laiks noteikti nepagarināsies), cik izmaksā izmeklējumi- tā lai, precīzi redzētu, vai ir iemesls taisnoties, kā Rozentāle, ka neesam taču sapirkušies visam mūžam.
Liene
L
Piemēram, magnētiskās rezonanses aparātam ir jārada baigā jauda- viena no nedaudzajām kontrindikācijām ir slimnieki ar dzelzs implantiem, lodēm, šķembām....Turklāt gan rezonanses aparātiem, gan tomogrāfiem ir nepieciešamas daudzveidīgas programmas, jāzina, ko un kā- tas nav tā vienkārši ar ultraskaņas mikrofonu.....Turklāt visu to iekārtu, īpaši MRI apkope maksā....Vēl ir nepieciešami palīglīdzekļi, kaut vai kontrastvielas sūknis, tāpat problēma, kur likt sistēmas- tā, lai tās neieķeras iekārtās....
zirnitis
z
man shkiet, ka taa galvenaa saikne jau tieshi ir tajaa, ka iekaartu ir daudz, liidz ar to nenoslogotas, un tas arii rada taas rindas. jo noslogojumu jau rada valsts noteiktaas kvotas -valsts apmaksatais pakalpojumu apjoms, kuru slimnica nedrikst parsniegt. ja, piemeram, slimniecai kvota buutu, piemeeram, 20 pacienti dienaa, nevis, piemeeram, pieci, tad cetrrreiz vairak pacientus vareetu apgroziit slimniicaa. un rindas butu tachu cetrreiz iisakas. un pakalpojums arii valstij tad vareetu iznaakt leetaak, vareetu pat nolaist gluzhi labo cenu par pakalpojumu.
Ārsts
Ā
Nesaprotu, kāpēc DIENA ņem ārā komentārus, par to, ka Eglīša sievai pieder Kuldīgas doktorāts, un tam savukārt Vizuālā diagnostika.....:-(
Mg
M
Nepārzinu šīs iekārtas, bet vai tā viena izmeklēšana tiešām patērē tik dārgus resursus, vai arī tā maksa par izmeklējumu ir noteikta vadoties tikai no iekārtas iepirkuma cenas? Ja valsts maksātu nevis 100Ls par katru izmeklējumu, bet tikai 50Ls, toties kopsumma paliktu tāda pati un varētu pieņemt 2 reizes vairāk pacientu, vai tad tas pakalpojums būtu ar zaudējumiem?
Aģents
A
Nevaru iedomāties, kā šo mūri varētu izkustināt. Kā pie kāda gala pieķeras, tā viņi uzreiz histēriski bļauj par tautas izmiršanu. Žēl to patiešām godīgo un kārtīgo mediķu, kuri netiek pie treknā pīrāga, bet godīgi dara savu darbu. Tie arī ir izbrīnā par to, kur paliek medicīnai atvēlētie miljoni. Pat nonākot saskarē ar dažādiem ģimeņu ārstiem jābrīnās, cik dažādas "sistēmas'' var vienlaicīgi eksistēt šajā valstī.
Vija
V
Trakākais ir tas, ka tagad neko nedzird par šīs sistēmas radikālu mainīšanu, lai tā būtu tiešām pacientu interesēs. Tikai runā, ka n-tie darbinieki jāatlaiž, ka, lūk, aparatūra sapirkta bez konceptuālas valstiskas sajēgas utt. Bet ko no tā iegūs pacienti??? Un ko tad tagad ar tiem resursiem, kas ir, labāk darīt, lai būtu labāk iedzīvotājiem, par to jau konceptuāli neko nedzird!
Ārsts
Ā
Atvainojos, iepriekšējā komentārā īsti pareizi neiekopējās..... SIA Vizuālā diagnostika- īpašnieks SIA Kuldīgas doktorāts- -SIA Kuldīgas doktorāta īpašniece -Rūta Eglīte.... Komercreģistrs Nosaukums uz apliecības: SIA "KULDĪGAS DOKTORĀTS" Nosaukums: KULDĪGAS DOKTORĀTS, SIA Reģistrs : Komercreģistrs Tips: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību Vienotās reģistrācijas numurs: 51203025461 Reģistrēts: 07.12.2005 Reģistrācijas apliecība: Nr. K020340. Apliecība izsniegta: 07.12.2005 Adrese: Kuldīgas nov., Kuldīga, Smilšu iela 22, LV-3301*** Parakstītais pamatkapitāls: 10000.00 LVL Apmaksātais pamatkapitāls: 10000.00 LVL Darbības veidi (NACE (Avots - UR)):pārējā darbība cilvēka veselības aizsardzības jomā (85.14, 1.1 red)medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība (52.32, 1.1 red) kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība (52.33, 1.1 red) sava nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana (70.12, 1.1 red) sava nekustamā īpašuma izīrēšana un iznomāšana (70.20, 1.1 red) u.c. statūtos paredzētā darbība (00.00, 1.1 red) Dati atjaunoti: 03.07.2009 Valde Vārds Amats Laiks Pārstāvības/ paraksta tiesības Pilnvaru termiņš Piezīmes Adrese Eglīte Rūta (280758-11751) Valdes loceklis no 08.12.2008 Tiesības pārstāvēt atsevišķi . . - Kuldīgas nov., Kuldīga, Vienības iela 39 *** Valde (vēsturiskie dati) Vārds Amats Laiks Pārstāvības/ paraksta tiesības Pilnvaru termiņš Piezīmes Adrese Eglīte Rūta (280758-11751) Valdes loceklis no 07.12.2005 līdz 08.12.2008 Tiesības pārstāvēt atsevišķi . . - Kuldīga, Vienības iela 39 Amatpersonas (vēsturiskie dati) Vārds Amats Laiks Pārstāvības/ paraksta tiesības Pilnvaru termiņš Piezīmes Adrese Rodoviča Biruta (280331-10818) Revidents no 07.12.2005 Nav . . 18.04.2006 ziņas par revidentu izslēgtas, pamatojoties uz Komerclikuma pārejas noteikumu 8.punktu Liepāja, Lauku iela 58-6 Prokūristu saraksts Nav reģistrēti Dalībnieki Nosaukums Laiks Daļas Vērtība Ieguldījums Procenti Valsts Adrese Eglīte Rūta (280758-11751) Uz 07.12.2005 10000.00 1.00 10000.00 LVL 100.00% LATVIJA Kuldīgas nov., Kuldīga, Vienības iela 39 *** Dalībnieki (vēsturiskie dati) Nav reģistrēti Izmaiņu žurnāls: 03.07.2009: izmaiņas dalībniekos, izmaiņas amatpersonās, mainīta juridiskā adrese (Operators: ) 08.12.2008: izmaiņas amatpersonās (Operators: Valerte Ilze)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas