Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

De facto lelle-deputāts izmaksāja Ls 415

Latvijas televīzijas analītiskajā ziņu raidījumā _De facto _jau trešo nedēļu darbojas jauns tēls - lelle Indriķis Redzīgais, kas tiek pieteikta kā "101. deputāts". Lelle, kuru vada un ierunā Leļļu teātra aktieris Jānis Kirmuška, tika izgatavota pēc pasūtījuma un izmaksāja 415 latus, šobrīd tā ir LTV rekvizīts.

De facto režisore Dace Slavinska atklāj, ka pamatojums šādas raidījuma sadaļas ieviešanai ir ļoti vienkāršs - darīt visu, lai raidījums pēc iespējas atšķirtos no citu televīziju analītiskajiem raidījumiem, ar ko De facto nākas konkurēt svētdienu vakaros. "Šī paša iemesla dēļ mēs joprojām spītīgi paturam arī mūsu nedēļas apskatu," teic režisore.

Par jauna tēla ieviešanu De facto komanda domājusi jau kopš pavasara, bet konkrētas aprises tas ieguvis nesen, izlasot reklāmas darboņa Ērika Stendzenieka kādā intervijā pausto atziņu, ka Latvijas medijos ir tukša "vienkāršā cilvēka niša", ka to nerāda ziņu raidījumos. "Tad mēs sapratām, ka mums vajadzīgs šāds tēls, kurš ir gan vienkāršs, bet vienlaicīgi arī deputāts, kas nozīmē, ka viņš zina vairāk nekā citi," stāsta D.Slavinska.

De facto režisore neslēpj, ka, runājot par it kā politisko kuluāru baumām, Indriķis raidījumā pilda "tādu kā pana Klekša funkciju". "Ne velti Māris Zanders, runājot par šādām lietām, nerunā savā vārdā, bet piemin sapņus,"saka D.Slavinska. Arī rubrikas ievads apzināti atgādina uzziņu tālruņa 1188 reklāmas, jo Indriķis Redzīgais arī esot aģents, kas palīdz cilvēkiem kaut ko uzzināt.

Savukārt lelles ārējais tēls veidots tā, lai nebūtu kāda konkrēta deputāta kopija. "Tur var saskaitīt pazīmes no kādiem pieciem sešiem politiķiem," uzskata D.Slavinska. Sava nozīme esot arī tam, ka viņu vada kāda melna roka.

Režisore atzīst, ka raidījuma veidotāji Indriķim Redzīgajam vēl meklē īstās intonācijas un informācijas pasniegšanas veidu: "Tas ir mūsu jaunais kolēģis, un, kā jau katram jaunam kolēģim, viņam ir jāiedzīvojas, tas ir skaidrs."

LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis apgalvo, ka ticot lellei: "Būs labi, es zinu. Protams, mazliet jāpieslīpē, jāpiestrādā, kā jau ar visiem jaunajiem produktiem, bet potenciāls ir liels."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Žurnāliste Baiba Strautmane:

Lelles dalība kā forma šādā raidījumā nav nekāda problēma, ja mērķis ir atraktīvs komentārs. Taču, ja pēc satura tas ir veids kā pastāstīt kādas jaunas klačas, tad diez vai tā ir sabiedriskās televīzijas analītiskā ziņu raidījuma De Facto misija. Ja ir zināmas kādas baumas, žurnālistu rīcībā taču ir ēters un resurss, lai pārliecinātos, cik tās ir patiesas.

Mediju kritiķe Anda Rožukalne:

Nedēļas apskata programmā šāds žanrs ir pieļaujams, bet man ir iebildes pret veidu – zaglīga izskata zema līmeņa klaču pilns tēls, kas kaut ko bezsaturīgi bubina, neizsakot skaidru vēstījumu. Man viņš atgādina uzmācīgu tēlu, kas piesienas veikalos un pieturās, vēloties parunāt par politiku, neko daudz nezinot. Un tas nav piemērots līmenim, uz ko pretendē De Facto. Runa ir par formu, vai tas iedod unikālu saturu, jo arī komentāram ir jābūt skaidram, uz faktiem balstītam, bet te viņš nedod vērtīgu saturu.




LASI VĒL

POLITIKA.LV: Indriķa tuvredzība de facto 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas