Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Delna no Dombrovska sagaida aktīvu korupcijas apkarošanu

“Sabiedrība par atklātību – Delna” šodien nosūtītajā atklātajā vēstulē aicina ministru prezidenta amata kandidātu V.Dombrovski Valdības deklarācijā paredzēt aktīvu rīcību korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā, kas sevišķi būtiski ir pašreizējās ekonomiskās un politiskās krīzes apstākļos, teikts Delnas paziņojumā presei.

Ekonomiskās krīzes apstākļos, kad naudas resursu pieejamība ir kļuvusi ierobežota, svarīgi, lai finanšu un ekonomiskie stimuli (ES fondu līdzekļi, valsts iepirkums, atbalsta un veicināšanas programmas) uz vienlīdzīgiem noteikumiem būtu pieejami visām sabiedrības grupām un to sadale notiktu saskaņā ar caurskatāmiem principiem. Tikai tā iespējams ierobežot korupcijas riskus un izvairīties no situācijas, ka neliela daļa turīgo iedzīvotāju un šauru politisku un ekonomisku interešu pārstāvji akumulē naudas līdzekļus likumiski un tiesiski apšaubāmā veidā, darbojoties pretēji sabiedrības interesēm. Īpaši saistībā ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, negodīgā veidā iegūtas valsts naudas pieejamība dažādām sociālām grupām un partijām varētu būt īpaši nozīmīga, uzskata Delna.

Vēstulē Delna nosauc arī konkrētus darbus, ko aicina V.Dombrovski darīt. Tie ir ierosināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) tiesiskā statusa izmaiņas, nodrošinot KNAB neatkarību; pārskatīt KNAB priekšnieka iecelšanas kārtību, lai nodrošinātu atklātu, līdztiesīgu, uz profesionāliem kritērijiem balstītu priekšnieka amata pretendentu atlasi.  Delna arī aicina izstrādāt grozījumus tiesību aktos, veicinot pašvaldību lēmējvaras nošķiršanu no izpildvaras, kā arī ieviešot civildienestu pašvaldībās, lai nodrošinātu pašvaldību darbinieku atlasi, pamatojoties uz profesionāliem kritērijiem, kompetenci un mazinātu interešu konflikta situācijas.

V.Dombrovskis tiek aicināts veikt grozījumus tiesību aktos un nodrošināt tiesību normu piemērošanas praksi, kas mazinās korupcijas riskus valsts kapitālsabiedrībās; nodrošināt valsts budžeta interesēm atbilstošu un caurskatāmu Latvijas Nacionālās

bibliotēkas būvniecības procesa īstenošanu, ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo

informāciju par Valsts aģentūras “Jaunie Trīs Brāļi” iespējamo reorganizāciju. Delna mudina veicināt sabiedrisko raidorganizāciju redakcionālo neatkarību, nodrošinot tām politiski neatkarīgu un stabilu finansējumu un uzlabot uzraudzīšanas kvalitāti, precizējot NRTP uzdevumus un mainot NRTP locekļu izvirzīšanas kārtību, tādējādi mazinot NRTP politisko ietekmējamību. Noteikt informācijas pieejamību par mediju īpašniekiem, kā arī aizliegt priekšvēlēšanu politiskās reklāmas TV un radio.

Papildus tam Delna aicina sekot līdzi un ietekmēt Saeimā iesniegtos grozījumus Publisko iepirkumu likumā un Aizsargjoslu likumā. Pašreiz iestrādātie likumu grozījumi būtiski palielina korupcijas riskus, kā arī paredz nevienlīdzīgas iespējas īstermiņa un ilgtermiņa peļņas gūšanai valsts pārvaldei tuvu stāvošiem cilvēkiem, kas nav savietojams ar vispārējām sabiedrības un valsts interesēm nodrošināt ilgtspējību attīstību un ekonomisko izaugsmi.

Vienlaikus  „Sabiedrība par atklātību – Delna“, savas kompetences ietvaros paudusi gatavību šo  jautājumu risināšanā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Delnas atklātā vēstule Valdim Dombrovskim

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas