Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Deputāti vērtēs TP ierosinājumu par Saeimas pilnvarojumu valdībai aizņemties

Saeimas deputāti ceturtdien nolēma nodot komisijām Tautas partijas (TP) virzītos grozījumus likumā Par budžetu un finanšu vadību, kas nosaka procedūru, kādā Saeima lems par pilnvarojumu valdībai uzņemties būtiskas finansiālās saistības. Par grozījumu nodošanu balsoja 49 deputāti, pret bija 28, bet atturējās 20.

TP deputāts Māris Kučinskis debatēs norādīja – iepriekš premjers Valdis Dombrovskis (JL) publiski teicis, ka attiecīgs likumprojekts būs vajadzīgs un ka turpmāk neviens aizņēmums netiks ņemts bez Saeimas akcepta. Pēc M.Kučinska teiktā, apmēram pirms mēneša identisks teksts parādījās valdības dienas kārtībā, vienreiz atliekot, pēc tam parādījās otrreiz, pēc tam pazuda.Viņš arī norādīja uz informāciju, ka tuvojas jaunas vajadzības pēc līdzīgiem akceptiem, pēc jauniem lēmumiem.Jāatgādina, ka plašas diskusijas par Saeimas ietekmi, lemjot par aizņēmumu, raisījās šā gada sākumā, kad valdībai bija nepieciešams parlamenta apstiprinājums, lai varētu turpināt īstenot ar aizdevējiem noslēgtās vienošanās. Atbalsts tika gūts ar opozīcijas deputātu palīdzību. Toreiz gan tika norādīts, ka vienošanās ar aizdevējiem var tikt pārskatītas ik ceturksni vai ik pusgadu, līdz ar to tika prognozēts, ka, vēlākais, vasarā Saeimas darba kārtībā atkal nonāks jautājums par vienošanos slēgšanu ar aizdevējiem.Kā teikts TP virzītā likumprojekta anotācijā, patlaban likumā ir ietverts vispārējs regulējums attiecībā uz aizņēmumiem un aizdevumiem, ko valsts vārdā tiesīgs veikt finanšu ministrs. Šis pilnvarojums uzskatāms par pietiekamu, veicot aizņēmumus, kas nesatur specifiskus priekšnoteikumus, kas būtiski un ilgstoši varētu ietekmēt Latvijas ekonomiku. Tomēr pastāv gadījumi, kad aizņēmums satur specifiskus priekšnosacījumus aizņēmuma iegūšanai, piemēram, tā tas ir ar starptautisko aizdevēju palīdzību Latvijai 7,5 miljardu eiro apmērā.Likumprojektā ar grozījumiem tiktu iekļauts regulējums, kas definē kritērijus, saskaņā ar kuriem iespējams nošķirt aizņēmumus, pieprasa Saeimas obligātu iesaisti. To būs nepieciešams piemērot arī attiecībā uz pašreizējo starptautisko aizņēmumu, ja minētā aizņēmuma programmas ietvaros Latvija savos politiskajos apsolījumos iekļaus jaunas politikas jomas un izmaiņas, kuras var būtiski ietekmēt nozīmīgus dzīves jautājumus. Šādā gadījumā Ministru kabinetam būs pienākums par to informēt Saeimu un likuma formā saņemt tās akceptu šādu politikas izmaiņu ieviešanai.Atbilstoša likuma pieņemšanai Saeima iepazīsies ar Ministru kabineta ziņojumu par finanšu līdzekļu aizņēmumu, kurā norāda aizņēmuma apmēru, termiņu, nepieciešamības pamatojumu un izmantošanas mērķi, politiskos apsolījumus, kuru ieviešanai ir nepieciešams pieņemt citus likumus, teikts anotācijā.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, saistību apjomu un uzņemšanos nosacījumus atrunās atsevišķs likums un ietekme uz budžetu tiks norādīta tā anotācijā.

Likumprojektu izstrādājusi Tieslietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas