Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Diena" ar iesniegumu vēršas policijā

Lai pārbaudītu, kā policija dzīvē lieto Krimināllikuma 161.pantu un kas pilngadīgām personām draud par tā neievērošanu, laikraksts "Diena" ar iesniegumu trešdien vērsās vienā no reģionālajām po­licijas pār­valdēm.

Kā ziņots, šis pants paredz kriminālatbildību piln­ga­dīgām personām, kuras stājušās dzimumsakaros ar personām, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu, un Die­nas rīcībā ir informācija par kādu meiteni, kura 15 gadu vecumā stājās sa­karos ar 21 gadu vecu puisi. Meitenei tā rezultātā dzimis dēls, bet puisis, nemaksājot uz­tur­līdzekļus, ne par bērnu, ne meiteni neliekas ne zinis.

Diena jau rakstīja, ka saskaņā ar Krimināllikuma pilngadīgas personas par šo noziegumu var sodīt pat ar četru gadu cietumsodu, taču, lai arī pērn bijuši vairāki simti meiteņu līdz 16, kas veikušas abortus, kā arī kļuvušas par mātēm, notiesāto personu skaits pēc šā panta nesniedzās pāri desmit. Kā izrādās, līdz policijai bieži vien šāda informācija nenonāk, jo ne medicīnas iestādēm, ne bāriņtiesām nav pienākuma par šādiem gadījumiem ziņot.

Vairākas Eiropas valstis ir izvēlējušās samazināt vecuma cenzu, sākot ar kuru pusaudžiem tiek uzskatīti par nobriedušu seksuālām attiecībām, piemēram, kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā šis slieksnis ir 14 gadu, taču Latvijā no noteiktā 16 gadu ve­cuma sliekšņa nav plānots at­kāpties.

"Ja fizioloģiskais briedums iestājas ātrāk, tad sociālais briedums un atbildība par attie­cī­bām un to sekām noteikti neiestājas ātrāk, drīzāk pat vēlāk. Viens ir skaidrs — šīs lietas ir jāizmeklē," Laila Rieksta-Riekstiņa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības ins­pek­­cijas priekšniece.

Viņai bija piekritis gan bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baš­tiks, gan ar bērnu jomu saistīti politiķi un dažādu institūciju pārstāvji. "Ja Latvijā ir šāds Kri­mināllikums, nevienam nav tiesību to nepildīt," uzskata Jānis Gulbis, Rīgas bērnu tie­sību aizsardzības centra vadītājs.

Policijas pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieks, kura pārvaldītajā reģionā noticis Dienai zināmais gadījums, teica, ka noteikti tiks izvērtēti visi lietas apstākļi un lemts, kā rīkoties, skaidri nepasakot, vai tiks uzsākts kriminālprocess. Viņš brīnijās, kāpēc ar iesniegumu nav vērsušies meitenes vecāki, taču, kā Diena jau rakstīja, par šo gadījumu bija informēts pagasta vietējais pašvaldības policists, kurš, iespējams, notikušajam noziegumam nekādu vē­rību nebija piešķīris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Skolnieces-mātes un 161. pants


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas