Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Dimanta vadītā NEPLP nepadosies

Centieniem atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus Aināru Dimantu, Aiju Dulevsku, Daini Mjartānu un Ivaru Zviedri varētu būt tālejošāki mērķi, kas saistīti ar iespējamiem plāniem politiski ietekmēt sabiedrisko mediju vadību. To Dienai pieļāva NEPLP priekšsēdis Dimants, kurš neredz juridiski pamatotus iemeslus padomes atsaukšanai. To pēc deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) iniciatīvas ierosināja četru politisko spēku līderi – arī Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. 

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija kopā ar Publisko izdevumu un revīzijas komisiju iesniegumu skatīs 2. jūlijā, klātesot iesniedzējiem un NEPLP locekļiem. Sestdien, 27. jūnijā, abu pušu pārstāvjus uz diskusiju aicina arī Latvijas Žurnālistu asociācija. Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) jau pāris dienu pirms šī dokumenta iesniegšanas bija redzējusi to Kaimiņam rokās, taču nesteidza iesniegumu parakstīt. Viņu pārsteidzis partneru atbalsts tik neizdiskutētam priekšlikumam. NEPLP ir neatkarīga iestāde, un tās atsaukšanai nepieciešami nopietni juridiski pamatoti iemesli, Dienai atzina Laizāne.

Kā vājo vietu viņa redz arī norādi uz padomes locekļu reputāciju, kas, viņasprāt, jāvērtē katrā gadījumā individuāli; politiķei būtu grūti apšaubīt, piemēram, Dulevskas reputāciju.

No iesniedzēju teiktā radās iespaids, ka viņi vēlas atbrīvoties tikai no NEPLP priekšsēža Dimanta. Taču padomes priekšsēdi tās pārstāvji izraugās no sava vidus, savukārt viņš individuāli neko neizlemj. Visi NEPLP lēmumi ir koleģiāli pieņemti, un padome kopīgi uzņemas par tiem atbildību, Dienai atgādināja Dimants, kurš ieradīsies uz komisiju kopsēdi un ir noskaņots pārliecināt deputātus, ka "nav iestājies neviens tāds gadījums, uz kura pamata mūs varētu atbrīvot". Ja runā par reputāciju, viņaprāt, "būtu ļoti labi, ja katrs paskatītos uz savu reputāciju". Par Valsts kontroles ziņojumā minētajiem faktiem, kuros norādīts uz neefektīvu finansējuma izlietojumu, Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio vadība jau ir sniegusi atbildi. 

Pēc nepilna gada beidzas LTV valdes priekšsēža Ivara Beltes pilnvaras. NEPLP izvēlas arī sabiedrisko mediju vadību. Nesen Saeima padomē ievēlēja Daci Ķezberi, uz kuru iesniedzēju prasība neattiecas. Ja NEPLP nenotiks pienākumu pārdale, Ķezbere pārraudzīs LTV. Dimants lika saprast, ka ierosinājuma patiesais mērķis varētu būt politiskās ietekmes palielināšana sabiedriskajos medijos, kam padome esot šķērslis, jo stingri iestājas par LTV un Latvijas Radio redakcionālo neatkarību. Vienotības līdere Solvita Āboltiņa kategoriski to noraidīja un sacīja: "Mani neapmierina Dimanta kunga darbs. Parlamenta uzdevums ir vērtēt, vai nodokļu maksātāju nauda tiek izlietota lietderīgi."

Visu Ināras Egles rakstu Dimanta vadītā NEPLP nepadosies lasiet piektdienas, 26. jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas