Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Direktore noliedz, ka skolēniem no tālruņiem likts izdzēst bildes

Ogres 1.vidusskolas direktore Ineta Tamane, kura policijai šonedēļ iesniegumā lūgusi izvērtēt skolā pirms Lieldienām notikušo, kad ierāmēta Valsts prezidenta Valda Zatlera fotogrāfija tika noņemta no sienas un ielikta klozetpodā, uzskata, ka «šāda attēla pārsūtīšana īsti pareiza nav». Tomēr policijā viņa nevērsās tādēļ, bet gan tāpēc, ka nebija pārliecināta, vai šāda rīcība nav valsts simbola zaimošana. «Amatpersona atbild gan par darbību, gan bezdarbību, tāpēc es arī vērsos policijā, lai viņi to izvērtē,» stāsta I.Tamane.

Jau ziņots, ka Neatkarīgā Rīta Avīze rakstīja, ka marta nogalē skolēni zēnu tualetēs podā ielikuši V.Zatlera fotogrāfiju, pēc tam to nofotografējuši un uzlikuši kā fona bildi savam telefonam. Pēc notikušā policija ieradās skolā un lika skolēniem no saviem tālruņiem izdzēst «zaimojošo fotogrāfiju».

Tomēr I.Tamane Dienai šādu notikušā versiju īsti neapstiprina. «Četri zēni paši pie manis bija atnākuši sašutuši. Viens no viņiem, kuram telefonam labāka kamera, redzēto nofotografēja un vēlāk pārsūtīja citiem. Viņi to darīja, lai fiksētu notikušo,» apgalvo I.Tamane.

Kad bilde parādīta izmeklētājam, kas līdz ar nepilngadīgo lietu inspektori 19.martā ieradies skolā, viņš skolēniem sacījis: «Zēni, vai tiešām jums tāda bilde vajadzīga? Lūdzu, izdzēsiet!» «Puiši paši izlēma, ka bildi izdzēsīs,» stāsta direktore, kurai neesot informācijas, ka skolotāji vai policisti būtu likuši bildi izdzēst vēl kādam, izņemot šos četrus skolēnus.

Pats notikums ar prezidenta bildi bija 18.martā. «Tā bilde ir īpaši taisīta, ar prezidenta pili un Zatlera fotogrāfiju virsū, ielikta smukā rāmīti. Kāds to noņēma un ielika podā. Manuprāt, tā nav normāla rīcība,» stāsta I.Tamane. Tāpēc šiem četriem zēniem viņa lūgusi pastāstīt, ja kaut kas kļūs zināms, bet bez rezultātiem.

Pakonsultējusies ar kolēģiem, direktore pēc Lieldienu brīvlaika nolēma vērsties policijā. Uz to viņu pamudināja arī tas, ka kāds vīrietis piezvanījis un paudis sašutumu par notiekošo skolā portālam Ogrenet, kā arī par faktu, ka šo bildi skolnieki pārsūta viens otram.

Kā Dienai pastāstīja Ogres policijas preses sekretāre Dzintra Dzene, 19.martā skolā veiktas profilaktiskas pārrunas, savukārt tagad tiek pārbaudīts direktores iesniegums par faktu. Kāda atbildība varētu draudēt tam, kas Zatlera bildi ielika podā, vēl nav skaidrs. Kriminālatbildība par valsts simbolu zaimošanu uz prezidenta attēlu neattiecas (tādi ir karogs, ģerbonis un himna), sacīja Dz.Dzene. Savukārt huligānisms tas nav, jo skolai neesot nodarīti materiālie zaudējumi — rāmis nav salauzts un bilde ir piekārta atpakaļ.

Kā versija šobrīd tiek apsvērta iespēja, ka vaininieka (ja to izdosies noskaidrot) vecākus varētu saukt pie administratīvās atbildības par bērnu audzināšanas pienākumu neveikšanu, pastāstīja Dz.Dzene. Kā sods par to paredzēts brīdin\\ājums vai 25 līdz 50 latu liels naudassods.

Policistiem nebija tiesību pieprasīt bērniem izdzēst no mobilajiem telefoniem Valsts prezidenta Zatlera fotoattēlu, bet gan tiesības aicināt skolēnus to izdarīt, tā Dienai sacīja Tiesībsarga biroja pārstāve Laura Brance.

Pēc tiesībsarga šā brīža vērtējuma policijai nav bijis tiesiska pamata pārbaudīt telefonus, jo tādējādi vara pārkāpusi tiesības uz īpašumu. "Telefonus drīkst pārbaudīt tikai tad, ja tam ir tiesisks pamats," Dienai uzsvēra birojā.

Šobrīd Tiesībsarga birojs nav plānojis aktīvi iejaukties notikumos, bet tiem pievērsīsies, ja saņems kāda skolēna vai viņa vecāku sūdzību par policijas rīcību. Tiesībsargs līdz šim informāciju par šo gadījumu ir ieguvis tikai no medijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas