Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dobelis vēlas pētīt tieslietu sistēmu vēl pusgadu

Vairāk kā gadu pēc nodibināšanas ziņojumu par savu darbu ir sagatavojusi Jura Dobeļa (TB/LNNK) vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā. Komisijas deputāte Solvita Āboltiņa (JL) gan uzskata, ka ziņojumā tiek haotiski piesaukti dažādi fakti, taču nav loģisku secinājumu, kā tie varētu būt saistīti ar iespējamu nelikumīgu vai neētisku rīcību tiesu sistēmā.

To viņa paudusi arī savās atsevišķajās domās par ziņojumu. Kaut J. Dobeļa sagatavotajam ziņojumam S. Āboltiņa iebilst, tomēr viņa to parakstīja, jo citu iespēju Saeimas kārtības rullis neparedz.

Dienai pastāstīja S.Āboltiņa, ziņojuma teksts nav tapis komisijas sēdēs, tā autors esot J.Dobelis, kurš, iespējams, piesaistījis vēl kādus konsultantus. "Pagājušajā sēdē, kas ilga četras minūtes, Dobelis mums izdalīja ziņojuma projektu un norādīja, ka iebildumus var iesūtīt līdz piektdienai, ko es arī izdarīju. Šodienas sēdē divu minūšu laikā viņš savāca no visiem parakstus zem ziņojuma," klāstīja deputāte. Viņa uzsver, ka ziņojumā plaši aprakstīta dažādu juristu biedrību darbība, savukārt tiesnešu ētikas jautājumiem veltītas vien četras rindiņas. Arī iespējamie korupcijas riski tiesu sistēmā esot apskatīti minimāli.


Dublēšot apakškomisijas darbu

J.Dobelis pēc sēdes žurnālistiem stāstījis, ka lūgs Saeimu pagarināt komisijas pilnvaru termiņu vēl par pusgadu - līdz aprīlim. Tomēr S.Āboltiņa uzsver, ka komisijā par šo jautājumu nav balsots un tas vērtējams kā J.Dobeļa personīgais viedoklis. Lai gan J.Dobelis šo vēlmi pamatojis ar to, ka komisijai esot vairāki nozīmīgi ierosinājumi likumdošanā, kas spētu novērst riskus attiecībā uz iejaukšanos tiesu procesos, S.Āboltiņa uzskata, ka tas nav lietderīgi.

"Mums jau ir apakškomisija darbam ar Tiesu iekārtas likumu, tāpēc nav nekāda pamatojuma uzturēt vēl šādu komisiju, kurā deputāti vienkārši aprunājas par tiesu sistēmu ar dažādiem advokātiem un tiesnešiem. Turklāt komisijas vadība par to saņem piemaksu, bet katram deputātam maksā arī par dažu minūšu sēdēm," sacīja S.Āboltiņa. Viņai komisijas darbības laikā radies iespaids, ka vairākiem deputātiem daudz būtiskāks šķiet jautājums, kurš noklausījies advokāta Andra Grūtupa sarunas, nevis tas, vai patiesi ir bijušas un joprojām eksistē nelikumības Latvijas tiesu sistēmā.


Sistēma jāuzlabojot bez populisma

Kā ziņo Saeimas preses dienests, ziņojums izstrādāts, balsoties uz komisijas sēdēs pieaicināto tieslietu ekspertu viedokļiem par tieslietu sistēmas attīstību un tās perspektīvām. Tajā skatīti ētikas jautājumi, tiesnešu kvalifikācijas paaugstināšanas iespējas un spriedumu pieejamības problēma. Komisija vērtējusi arī iespēju pārskatīt tiesnešu vecuma cenzu. Tāpat vērsta uzmanība, uz to ka nepieciešama tiesnešu, advokātu un prokuroru praktiska sadarbība, piemēram, regulāras konferences, semināri, kā arī kopīgas mācības, kas palīdzētu novērst atšķirīgu likumu tulkošanu.

"Saeimai arī turpmāk pastāvīgi jāpiedalās tieslietu sistēmas uzlabošanas darbā, taču tam jānotiek bez skaļa populisma, publiskas izrādīšanās, nopietni sadarbojoties ar zinošiem ekspertiem," informē J.Dobelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZIŅOJUMS

"Pēc augstākminētās publikācijas [grāmatas Tiesāšanās kā ķēķis] parādīšanās tās negatīvais iznākums bija attiecību pasliktināšanās starp tiesu varas profesijām. Pēc vairāku ekspertu domām attiecības starp advokātiem un tiesnešiem kļuva redzami saltas ar savstarpējām aizdomām un piesardzību. Vēl šobaltdien skan šādi vārdi: "Tiesnešu un advokātu attiecības kļuvušas formālas, notikusi pilnīga atsvešināšanas, kas grauj arī tiesību teoriju.""


No J. Dobeļa ziņojuma par komisijas darbību, ar kuru var iepazīties šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas