Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Doma laukumā miermīlīgi pieprasīs Saeimas atlaišanu

Zemniekus, kultūras darbiniekus, uzņēmējus, invalīdus un arodbiedrības pārstāvošo sabiedrisko organizāciju biedri teiks runas, kuru starplaikā skanēs Jura Kulakova spēlētās klavieres un kora dziedāšana, tiešraidē notikumus Doma laukumā translēs Latvijas radio. Šādi ieplānota otrdienas vakara protesta akcija, kurā 25 organizācijas vienojušās aicinājumā Valsts prezidentam Valdim Zatleram rosināt Saeimas atlaišanu.

Pasākumu pieteikušās partijas Sabiedrība citai politikai (SCP) līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs prognozē, ka tas pulcēs 20 tūkstošus cilvēku un vairāk nekā 30 sabiedrisko organizāciju. Akcijai atbalstu paudušas arī citas Saeimas opozīcijas partijas. Jau šobrīd zināms, ka V.Zatlers atšķirībā no lietussargu revolūcijas 2007.gada novembrī pasākumu neapmeklēs: viņš otrdien būs Strasbūrā, kur uzstāsies ar runu Eiropas Parlamentā. Tomēr A.Štokenbergs ar prezidentu tikās pirmdien pirms viņa aizlidošanas un iesniedza aicinājumu atlaist Saeimu. V.Zatlers gan jau vairākkārt paudis, ka parlamenta atlaišanas rosināšana šobrīd nav aktuāla, uzskatot, ka parlaments jau strādā pie Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja stāsta, ka no 11 Latvijas vietām ieradīsies speciāli organizētie autobusi ar zemniekiem, taču daudzi atbraukšot arī ar savu transportu. "Mēs vienmēr esam bijuši maksimāli konstruktīvi, un šī īstenībā ir pirmā reize, kad mēs kā organizācija pievienojamies šādai protesta formai. Tas parāda, ka nozarei iet diezgan smagi," uzsvēra M.Dzelzkalēja. Par kārtības nodrošināšanu pasākuma laikā kā organizatoru pārstāvji gādās Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) biedri. LAPA prezidents Agris Sūna pastāstīja, pasākumā piedalīsies apmēram 1000 policistu, kas arī vajadzības gadījumā varēs iesaistīties kārtības nodrošināšanā. Ja pasākumā kāds demonstrēs padomju vai nacistu simboliku vai plakātus ar aicinājumiem vardarbīgi gāzt valsts varu, arodbiedrības biedri rīkošoties adekvāti. Arī Valsts policija (VP) ir izstrādājusi darba plānu par sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšanu protesta akcijas laikā, Dienu informēja policijā. Ja pasākumā notiks kādi incidenti vai būs aizdomas par mēģinājumu tos izraisīt, policija šajās pretlikumīgajās darbībās iejauksies. Doma laukuma ietilpība ir aptuveni 10 000 cilvēku, tāpēc VP akcijas laikā to kontrolēs un nepieciešamības gadījumā ierobežos gājēju plūsmu Vecrīgā. Savukārt drošības policijas (DP) preses sekretāre Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka DP strādās savas kompetences ietvaros ciešā sadarbībā ar citām tiesībaizsardzības iestādēm. Izņemot 9.janvārī internetā publicētos aicinājumus uz nemieriem, DP rīcībā nav citas informācijas, kas liecinātu par vardarbības izpausmēm protesta akcijā. Uzsāktajā kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, DP šajā lietā iesaistījusi ārvalstu sadarbības partnerus, bet aizturēto pagaidām nav. ***Kas notiks? Akcija Doma laukumā pieteikta no pulksten 17.30 līdz 19.30. Latvijas radio 1.programmā paredzēta tiešā pārraide no mītiņa norises vietas, tāpēc organizētāji aicina ņemt līdzi radioaparātus. Aicinājumu ierasties uz sapulci parakstījušas 25 organizācijas, kuras ir vienotas prasībā Valsts prezidentam rosināt Saeimas atlaišanu. 2007.gada 3.novembrī tautas sapulcē Doma laukumā pēc dažādām aplēsēm piedalījušies 7—9 tūkstoši cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas