Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dombrovskis: 2009.gada budžets: paģiras pēc treknajiem gadiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
F
F
A tu ko gribēji - par budžetu bez cipariem? Varbūt dzejā? :-)
paija
p
Tieši par to Dombrovska kungu cienu - nevis mētājas tukšiem vārdiem, bet pamato ar skaitļiem un cipariem. Protams, ka par sociālajiem jautājumiem IR ( SEN BIJA jāpilda sasolītais - 3 bērnu ģimenei) jārūpējas valstij, kam gan vēl un arī par ekonomikas attīstību (budžeta ienākumiem) jārūpējas. Šis ir vissarežģītākais jautājums jebkurai valdībai vai Kongo vai Šveicē - kāp uz kura īkšķa gribi, abi sāp.. tāpat ar ekonomikas veicināšanu un sociāliem jautājumiem, jo īpaši šī brīža neprognozējamā pasaules ekonomiskajā situācijā, ko ietekmē baumu koeficients..
maija
m
lasiju, bet sajuku tajos daudzajos ciparos
CR
C
Par ekonoēšanu uz pensionāriem - tas nav precīzi teikts, lai uzturētu uzblīdušo ierēdniecības aparātu un nevajadzīgās padomes un valdes valsts ekonomē arī uz mediķiem, uguns dzēsējiem arī uz bezdarbniekiem. Pedējais piemērspar kuru visi nez kāpēc klusē, sakarā ar darba spēkā trūkumu ekonomikās izaugsmes augstākajā punktā nopietni tika pārskatīta bezdarbnieku pabalstu izmaksas kār'tība, proti, pabalsti un to izmaksas termiņi tika samazināti, bet kāpēc šajā skarā netika samazinātas iemaksas sociālajā budžetā. Tagad šīs izmaiņas būtībā par bezpajumtniekiem var padarīt vienu daļu no kārtīgiem nodokļu maksātājiem. Ciniski vai ne, bet tā ir realitāte.
Deniss
D
potenciāls administratīvo tēriņu samazināšanai nebūt nav izsmelts — ierēdņu algu, prēmiju un piemaksu sistēmas sakārtošana, dažādu aģentūru apvienošana vai likvidēšana, funkcijas nododot attiecīgajām ministrijām, valsts uzņēmumu padomju samazināšana ir tikai daži no veicamajiem pasākumiem. Latvijas administratīvais aparāts ir viens no lielākajiem un dārgākajiem Eiropā gan pēc ierēdņu skaita uz 1000 iedzīvotājiem, gan pēc administratīvo izdevumu īpatsvara budžetā. ---------------------------- Vismaz viens JL piedāvājums te skaidri redzams. Bet, liekas, ka tieši šo piedāvājumu TP negrib dzirdēt - vienkāršāk ekonomēt uz pensionāriem.
Deniss
D
Tik sviestains budžets sen nav redzēts. Vēl pirms pāris nedēļām, iesniedzot budžetu Saeimā, valdība plānoja 2% IKP izaugsmi, tagad plāno 1% IKP kritumu! Tagad dažu nedēļu laikā pilnībā pārtaisīs budžetu?! Kādā līmenī valdība strādā?! Paziņo par sekretariātu likvidēšanu, bet visi sekretariāti ielikti budžetā! Pie partiju barotnēm - padomēm, padomniekiem, stikla kalniem nav pat ķērušies!
CR
C
Diemžēl realitāte ir tāda, ka šis ir apēšanas nevis attīstības budžets. Kāpēc šāda situācija? Manuprāt, jau sākot no 2001.gada bija jāveido budžets ar pārpalikumu, tad arī būtu drošības spilvens, taču tas netika izdarīts. Kas mūs sagaida? Nākamgad beigās būs deflācija, bet par to nevajag priecēties, jo cenas samazināsies nevis tāpēc, ka uzlabosies konkurence vai efektivitāte, bet gan tāpēc, ka mums vienkārši būs ļoti maz naudas, tas savukārt nozīmē, ka nepildīsies budžeta ieņēmumi PVN sadaļā. Palielināsies bezdarbs līdz pat 10-12%, tas uzliks lielu slogu sociālaam budžetam. IKP kritums - ap 5-6%. Ka rezultātā budžeta defecīts būs ap - 5%. Nākamais stulbums - pārlikt daudzas lietas uz 2010.gada budžetu, proti, ES fondu līdzfinansējumu un algu palielināšanu. Taču pašlaik nav nekādu pazīmju, ka 2010.gadā situācija ar budžetu būs labāka, drīzāk sliktāka, jo pašlaik nav nekādu priekšnosacījumu kaut kā jauna radīšanai, jaunas darba vietas, ekporta spējīgi uzņēmumi, jo vienkārši nav naudas šādām investīcījām. Tākā pēc esošā scenārija mēs visticamāk iebrauksim auzās uz kādiem 3-5 gadiem un SVF palīdzība mums varētu pat būt nepieciešama, ja ne 2009.gadā, tad 2010.gadā noteikti. Ko darīt, lai tas tā nenotiktu - patīk vai nē bet kardināli ir jāmaina nodokļu politika turklāt tagad. Nodokļus uz darbaspēku samazināt, bet palielināt patēriņam un kapitālam, tas varētu veicināt rūpniecības attīstību. Tas gan izklausās utopiski, taču 100 gudrām galvām ir jāeidz rīvēties par varu, bet jau šodien ir jāstrādā, lai novērstu draudošās briesmas, pretējā gadījumā MK 2010.gadā mums nebūs vajadzīgs, jo valsts saimniecisko dzīvi noteiks SVF iecelts administrātors. Es piekrītu uzskatam, ka krīze paver jaunas iespējas, taču tikai tad, ja valdība un politiķi nāk pretī uzņēmējiem, pretējā gadījumā ši krīze pavērs ceļu tam, ka īsā laikā mēs nokritīsim līdz 1995.gada līmenim.
ZBL
Z
Esat sapratuši , ka esat nejēgas un gatavi uzklausīt labus padomus?
10.Saeimas vēlētājs
1
Tieši tādēl no Jaunā laika gaidām tikai vienu: ierosinājumu atjaunot Latvija progresīvo ienākuma nodokli,kāds pastāv gan Polijā,kuru apdzinām.gan bezvīzu ASV!
TP
T
nu bet ko piedava JL ?
ZBL
Z
Turklāt šāds budžets grauj pensiju sistēmu, jo cilvēkiem tiek maksāta nauda, kas nav nopelīta.
Bada dzeguze
B
Diezgan neglīts un nekorekts raksts. Latvijas Valstij lojālai opozīcijai nepiestāv.
Sams
S
Nekas, tagad Slakteris ir atgriezies no atvaļinājuma, tūlīt visu izlabos :-)
T
ir nelietība - taupīt uz pensionāru rēķina. Nodoklis pensijām indeksāciju praktiski padara par nulles indeksāciju. Visi tiek nonivilēti uz mazāko pensiju līmeni, 50 darba stāža gadi ir izsmiekls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas