Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Dombrovskis priekšlikumus tēriņu mazināšanai sola piektdien

Gandrīz divas stundas pirmdienas priekšpusdienā veltījuši valsts finanšu situācijas izklāstam, demisionējušais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) un finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) jaunā premjera kandidāta Valda Dombrovska (JL) vārdus, ka valsts ir uz bankrota sliekšņa, neatspēkoja.

Lai arī skaitļi I.Godmaņa prezentācijā virknējās garos slaidos, tie tomēr nepārprotami apstiprināja vienu — ja valdība steidzami neķersies klāt pamatīgai budžeta izdevumu samazināšanai un nepildīs ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) parakstīto programmu, valsts bankrots var pienākt ātri. Līdz ar Latvijas jau saņemtajiem ārvalstu donoru (SVF un Eiropas Komisija) aizdevumiem, naudas izdevumu segšanai pietiek līdz vasaras sākumam. Budžets ir uz krīzes sliekšņa, jo pērn budžeta likumā apstiprinātās ekonomikas un nodokļu ieņēmumu prognozes bijušas pārāk rožainas.

Pašu galveno — kur rast risinājumu draudošajai budžeta krīzei un kādus izdevumus samazināt — I.Godmanis un A.Slakteris neatklāja. Finanšu ministrs vien norādīja, ka priekšlikumi budžeta grozījumiem esot sagatavoti. Samazināt izdevumus esot jaunās valdības atbildība. Nedaudz runātīgāks bija I.Godmanis, pēc kura sacītā, FM priekšlikumi budžeta tēriņus paredz samazināt gandrīz par 480 miljoniem latu. Tas nozīmē, ka esošā valdība, gatavojot budžeta grozījumus, ir rēķinājusies ar deficīta palielināšanu līdz aptuveni 7—8% no iekšzemes kopprodukta (IK), lai arī ar SVF parakstītajā programmā apņēmusies nodrošināt, ka deficīts nepārsniedz 5% no IK. Deficīta palielināšana ļautu tik krasi nesamazināt izdevumus, taču, lai SVF programmā nosprausto deficīta slieksni pārkāptu, valdībai jāvienojas ar SVF par izmaiņām. I.Godmaņa pirmdien teiktais neliecināja, ka vienošanās par deficīta palielināšanu ir panākta. Arī V.Dombrovskis uzsvēra: sarunās ar SVF nav guvis pārliecību, ka valdība varēs atkāpties no 5% deficīta.

Ar konkrētu piedāvājumu, kā pārvarēt budžeta krīzi, V.Dombrovskis plānojot nākt klajā piektdien. Pagaidām arī viņš nevēlējās atklāt, tieši kādi tēriņi tiks samazināti. No viņa sacītā ir skaidrs, ka jaunā valdība netaupīs tikai uz pensiju un ES fondu apgūšanai nepieciešamās naudas rēķina. Visām pārējām jomām vēl būs jāsavelk josta — vidēji budžeta izdevumus V.Dombrovskis iecerējis apcirpt par 20%. Tā gan nebūšot mehāniska izdevumu samazināšana. No V.Dombrovska teiktā ir saprotams, ka pilnīgi noteikti samazināšana skars valsts pārvaldi — cirps ne tikai administratīvos izdevumus, bet, visticamāk, arī valsts pārvaldē nodarbināto algas. Masveidīgu valsts pārvaldē strādājošo atlaišanu V.Dombrovskis gan neredzot kā risinājumu. Par to, vai piedāvās arī skolotāju un mediķu algu samazināšanu, viņš neizteicās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

Budžeta skaitļi (Ls)

Plānotie Jaunās prognozes

Pamatbudžeta ieņēmumi: 3,15 miljr. 2,77 miljr.

Sociālā budžeta ieņēmumi: 1,27 miljr. 1,21 miljr.

Izdevumi: 5,1 miljr. 5,34 miljr.*

Deficīts: 705,7 milj. jeb 4,7% no IK 1,37 miljr. jeb 9,7% no IK*

*nesamazinot tēriņus

- SVF programma paredz, ka valsts budžeta deficīts šogad nepārsniegs 5% no IK, lai to ievērotu, budžeta izdevumi būtu jāsamazina par vairāk nekā 700 milj. latu

- Demisionējusī Ivara Godmaņa valdība atradusi, kā samazināt izdevumus par aptuveni 480 miljoniem latu, palielinot deficītu līdz 7—8% no IK, taču priekšlikumus neatklāj.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas