Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dombrovskis: talonu pieminēšana ir runas par slēptu devalvāciju

Talonus kā naudas aizstājējus pagaidām nav plānots izmantot, tie pieminēti tikai valdības pabaidīšanai, jo šādas surogātnaudas ieviešana izraisītu naudas sistēmas sabrukumu. Plašu rezonansi guvuši Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča izteikumi par iespējamu talonu ieviešanu Latvijā.

Viņa nolūks bijis mudināt valdību mazināt tēriņus, lai varētu saņemt kārtējo starptautisko aizdevēju maksājumu. Saskaņā ar šo scenāriju talonus nāktos izmantot, ja valsts kasē pietrūktu naudas, līdzīgi kā 90.gadu sākumā piedzīvojām preču deficītu. Tos izsniegtu kā naudas aizstājējus, ko mainīt pret precēm. Kad valsts kasē ieplūstu nauda, šos talonus dzēstu. Tad regulētu arī cenas Taču tad vairs nebūtu tālu finanšu sistēmas un ekonomikas sabrukums, brīdina eksperti. Kā skaidro Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds, surogātnaudas ieviešana būtu galējs risinājums, jo vilktu līdzi cenu regulēšanu. Tāpēc šī normālā ekonomikā neizmantotā sistēma neesot uztverama kā nopietns ierosinājums, bet "ierēdņu pabaidīšana, lai nevelk garumā reformas". Pērn decembrī panāktā vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) šogad paredzēja budžeta deficītu 5% no iekšzemes kopprodukta (IK), stingri mazinot budžeta izdevumus. Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās dēļ šogad aprīlī panākta nerakstīta vienošanās, ka budžeta deficītu varētu palielināt līdz 7% IK, kas nozīmētu mazāku izdevumu samazinājumu. Taču tas kopā ar ekonomikas sildīšanu ir vienīgais ceļš, kā tautsaimniecībai atkal nostāties uz kājām, norāda LB. Budžeta sakārtošana ievelkas, un deficīts ir tuvu 11% IK. Tas palielina risku, ka starptautiskie aizdevēji nākamo aizdevuma daļu gada otrajā pusē nepiešķirtu. Tad budžetā var pietrūkt naudas, kuru nāksies aizstāt. I.Rimšēvičs uzsver, ka valdībai jāpabeidz budžeta izdevumu samazināšana, tad nebūs vajadzības domāt par surogātnaudu. Dombrovskis un Repše: talonu nebūs Finanšu ministrs Einars Repše (JL) paziņojis, ka budžeta grozījumu gatavošana notiek pēc plāna, ar SVF un EK, kuru misijas trešdien ierodas Latvijā, rit konstruktīvas sarunas. Talonu ieviešana netiekot apsvērta.

Valdība nekādus talonus ieviest neplāno, Latvijas radio trešdienas rītā apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Ko ar to domājis Latvijas Bankas prezidents jājautā viņam pašam, valdība neko tamlīdzīgu neplāno, viņš sacīja. Vai šādi paziņojumi nekaitē Latvijas ekonomikai, premjers atbildēja: “Paziņojuma motivācija man nav skaidra, bet runas par taloniem īstenībā ir runas par kaut kāda slēpta veida devalvāciju, bet uzskatu, ka šādām runām pašreiz nav ne pamata, ne vietas.” 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas