Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

DP: cilvēki vairāk aizdomājas, kā izteikt savas domas

Drošības policija (DP) pagaidām nav guvusi apstiprinājumu tam, ka pērn rudenī pieķertie baumotāji par finanšu krīzi un lata devalvāciju būtu darbojušies kādu organizētu grupējumu interesēs.

DP turpinot vairāku citu faktu pārbaudes par līdzīgiem gadījumiem, lai gan atsevišķi kriminālprocesi par to nav sākti, izņemot kriminālprocesus pret pasniedzēju Dmitriju Smirnovu un mūziķi Valteru Frīdenbergu.

"Šīs divas personas ir mūsu darbības šajā kriminālprocesā publiski redzamā daļa. Mēs esam veikuši pārrunas ar daudziem cilvēkiem, lai izzinātu viņu rīcības motīvus un mērķus, kāpēc viņi izplatīja informāciju. Jāteic, ka šie cilvēki pārstāv visai dažādus sabiedrības slāņus. Centāmies viņus pārliecināt, ka vienmēr ir jādomā, ko runā, kādu informāciju izplata, lai tas nevajadzīgi netracinātu pārējos. Piemēram, sūtīt īsziņas vai pačatot par finanšu krīzēm, izmantojot kaut kur saklausītas baumas, maigi sakot, nav ētiski," intervijā aģentūrai BNS sacīja DP priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

"Nav tā, ka apzinātās personas būtu kādas sazvērestības teorijas izpildītāji," teica DP šefa vietnieks, gan piebilstot, ka atsevišķi viņu nolūki, šādi rīkojoties, ir visai dīvaini. Aizdomīgi gadījumi esot, kuri arī attiecīgi jāpārbauda.

Kādreiz Drošības policijai cīņai pret, piemēram, šādiem baumotājiem bija ierocis - oficiāls brīdinājums, kurā persona tika brīdināta par to, ja tā turpinās veikt darbības, kas pārkāpj krimināllikuma normas, viņa tiks saukta pie kriminālatbildības. Tagad drošības iestādēm nav iespējas oficiāli brīdināt.

"Varbūt daži izsakās, ka šie divi kriminālprocesi (DP sāktie kriminālprocesi par mēģinājumiem destabilizēt finanšu sistēmu) ir bezjēdzīgi, tomēr jau tagad var teikt, ka tie zināmā mērā ir devuši rezultātu, jo cilvēki aizdomājas, vai viņi rīkojas pareizi, nepārdomājot izteicienus publiskajā telpā," skaidroja Leitietis.

"Visi - sākot no žurnālistiem, šovu vadītājiem, beidzot ar individuāliem čatotājiem - pēc šiem kriminālprocesiem beidzot sāka nedaudz aizdomāties, kā izteikt savas domas" stāstīja Leitietis un piebilda, ka tas arī ir viens no mērķiem - panākt, lai cilvēks pat neapzināti nenodarītu kaitējumu citiem.

"Piemēram, žēl ir to maznodrošināto iedzīvotāju, kuri, paklausot šīm baumām savus pēdējos uzkrājumus mainījuši pret eiro, bet tagad, lai sarūpētu dāvanas Ziemassvētkiem, ir spiesti mainīt atpakaļ. Tādējādi ieguvēji bija tikai valūtas maiņas punkti," nobeigumā sacīja DP priekšnieka vietnieks.

Jau vēstīts, ka DP saistībā ar mēģinājumiem destabilizēt finanšu sistēmu noskaidrojusi divus cilvēkus - mūziķi Valteru Frīdenbergu un Ventspils augstskolas pasniedzēju Dmitriju Smirnovu. Pret abiem sākts kriminālprocess par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādi par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli.

Taču jau pirms tam iedzīvotāji saņēma anonīmas īsziņas ar norādēm par Latvijas finanšu krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas