Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

DP nepārbauda viltoto SVF vēstuli

Pagaidām Drošības policijas (DP) rīcībā nav informācijas par viltoto Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vēstuli, kurā tiek runāts par devalvāciju, _Diena.lv _teica policijas pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa. Policija iepazinusies tikai ar aģentūras LETA publicēto ziņu.

Ja kāds DP vērsīsies par šo vēstuli, tad iestāde to vērtēšot. Kam jānotiek, lai DP pati pievērstos šīs informācijas pārbaudei, viņa uzreiz nevarēja atbildēt.

Aģentūras LETA rīcībā no valsts politiskajām aprindām nonākusi it kā SVF vadītāja Dominika Štrausa-Kāna parakstītas vēstule kopija, kurā tiek pausts, ka Latvijai jārisina jautājumi, kas ir saistīti ar lata "mini devalvāciju", un savlaicīga lēmuma pieņemšana ilgtermiņā atbilstu visu pušu interesēm. Šīs vēstules saturs liecina, ka tā varētu būt atbilde kādam Latvijas politiķim. Kopijā adresāts ir aizkrāsots. Taču SVF Latvijas pārstāvniecībā aģentūrai apgalvoja, ka šī vēstule ir viltota un tā neatspoguļo SVF viedokli.

Finanšu ministra preses pārstāvis Aleksis Jarockis Diena.lv norādīja, ka ministrijas rīcībā šādas SVF vēstules nav, tādēļ to nevar komentēt. Finanšu ministrija (FM) patlaban atturas arī vērsties policijā saistībā ar publiski izskanējušo informāciju, raizējoties, ka šāda rīcība tiks traktēta kā mēģinājums atklāt žurnālistu avotu un atkārtosies līdzīga situācija kā savulaik ar Valsts kancelejas vadītāju Guntu Veismani. A.Jarockis uzsvēra: SVF ir noraidījis šādas vēstules esamību. Viņš arī piebilda: ja žurnālisti paši brīvprātīgi nodos ministrijas rīcībā šo vēstuli vai tās kopiju vai tā kā citādāk nonāks FM rīcībā, tad vispirms tā vērsīsies pie SVF pēc skaidrojuma. Uzklausot skaidrojumu, tiks vērtēts, ko darīt tālāk.

Ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis Diena.lv teica, ka aģentūra nav plānojusi vēstuli nodot policijai, jo uzskata, ka vēršanās policijā būtu vēršanās pret savu informācijas avotu. Viņš piebilda: tiesībsargājošajām iestādēm ir pienākums izvērtēt arī publiski izskanējušo informāciju un veikt pārbaudi, ja tās uzskata, ka tam ir pamats. Lai gan, pārbaudot, vai vēstule ir īsta, no SVF saņemta atbilde, ka tas tā nav, LETA nolēmusi publiskot informāciju par to, lai parādītu, ka politiskajās aprindās šāda informācija cirkulē. Pēc P.Zirņa teiktā, tas liecina par zināmu spēku interesi jautājumu par lata kursu uzturēt karstu, īpaši kontekstā ar patlaban aktuālajām izmaiņām Latvijas Bankas padomē, no kuras tieši atkarīgi šie jautājumi.

LETA trešdien vēsta par britu finanšu laikraksta The Financial Times (FT) vēstīto, ka viltotas SVF vēstules parādīšanās Latvijā ļauj secināt: daži cilvēki ir ieinteresēti alternatīva kursa virzīšanā. Laikraksts norāda, ka situācija, kad SVF nākas kā viltojumu noraidīt kādu fondam piedēvētu vēstuli, ir "viens no fonda visneparastākajiem paziņojumiem". "Šis viltojums liek domāt, ka daži cilvēk vēl joprojām cenšas virzīt alternatīvu kursu, pat izmantojot nedzirdētas metodes," raksta FT.

SVF Latvijas pārstāvniecībā aģentūrai norādīts, ka SVF un Eiropas Komisija (EK) nav mainījusi savu pozīciju un atbalsta Latvijas valdības izvēlēto ekonomisko programmu, kas balstās uz pašreizējā valūtas kursa saglabāšanu un iekļaušanos eirozonā, paziņoja SVF Latvijas pārstāvniecībā. No SVF pārstāvju sniegtās atbildes izriet, ka SVF eksperti pēdējā laikā neesot diskutējuši par to, vai Latvijai ir nepieciešams atgriezties pie jautājuma par lata devalvāciju, kā arī par to, kādu pozitīvu vai negatīvu ietekmi tas atstātu uz valsts tautsaimniecību.


SVF pārstāvniecībā Latvijā uzsver, ka patlaban starptautisko aizdevēju misija ar Latvijas valdību strādā pie tā, kā aizsargāt nabadzīgākos iedzīvotājus recesijas laikā, taču SVF redzot skaidras zīmes, ka ekonomika stabilizējas un izvēlētā stratēģija strādā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas